Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.02.2023 г.

Основни грешки, които могат да съсипят разсада за домати

Основни грешки, които могат да съсипят разсада за домати

Доматите са едни от най-често отглежданите зеленчуци, които присъстват почти във всяка градина. Отглеждането на разсад не е сложно, но както всяка култура, така и те имат своите особености и изисквания. Практическият опит е важен, но не е основен и често можем да допуснем грешки, които убягват от вниманието ни.

Неспазване на сроковете за засяване на семената

Важно е да подготвим разсада навреме, за да могат доматените растения да разгърнат своите потенциални възможности. Възможни са две грешки:

– ако засеем семената за разсада по-късно, тогава доматените растения няма да имат време да се развият и да плододават пълноценно;

– ако засеем по-рано, кореновата система на прерасналия разсад няма да бъде в състояние да осигури пълноценно хранене (настъпва дисбаланс в растежа на подземните и надземни части) на доматените растения, те неизбежно ще започнат да изостават в развитието си, а вероятността от заболяване ще се увеличи.

Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад

Прерасналият разсад боледува и се адаптира по-трудно към новите условия.

Как да определим времето за сеитба?

Времето за засяване на семената зависи от времето за засаждане на разсада на постоянно място, а то се определя от климатичните условия на региона, в който ще отглеждаме доматите, както и от сортовите особености. Възвратните пролетни студове и температурните колебания крият сериозни опасности за новозасадените растения. При температури под 13-14 градуса по Целзий кореновата система престава да функционира, а под +5 градуса настъпват невъзвратими изменения и доматите загиват.

За определяне на точната дата за сеитба на доматите се отчитат 55-65 дни от датата на засаждане на постоянно място, а ако ще пикираме разсада, тогава връщаме още 7 дни назад.

Нарушаване на температурните и светлинни условия

Оптималната температура на въздуха за отглеждане на разсад за домати през светлата част на деня, при добро осветление, е 22-25 градуса, а през нощта 12-14 градуса.

При високи температури на въздуха и при слаба светлина разсадът се изтегля. Това явление в опростен вид изглежда по следния начин: при еднакво количество клетки в стъблото на нормално растящото растение те са по-малки по размер и са разположени хоризонтално, а при удълженото стъбло клетките също се удължават и са разположени вертикално. В този случай стъблото ще бъде много по-тънко и слабо. За да се избегне това, в тъмната част на денонощието, температурата на въздуха трябва да се понижи до 14-16 градуса. Когато времето е облачно и няма достатъчно светлина, тогава също е необходимо температурата на въздуха да се понижи с няколко градуса.

Неправилно подхранване на разсада

Ако почвата съдържа всички необходими макро- и микроелементи в достатъчни количества, тогава корените, равивайки се, запълват постепенно и равномерно контейнера и растенията получават всички хранителни елементи, от които се нуждаят. В този случай разсадът може да се развива добре и без допълнително подхранване. То ще бъде необходимо само тогава, когато корените вече запълнят изцяло обема, бързо изсмукват влагата, а заедно с нея и хранителните вещества.

Излишъкът от едно или друго хранително вещество също е толкова вреден за растенията, както и дефицитът.

Киселинността (рН) на почвата е фактор, на който не винаги обръщаме необходимото внимание, а оптималният диапазон за доматите е 5,5-7,0. Повишените нива на рН се отразяват негативно на растежа на повечето култури поради намаляване на достъпа до редица елементи и увеличаване на разтворимостта на токсични съединения на манган, алуминий, желязо, цинк и бор, както и влошаване на физичните свойства.

Друго важно изискване е почвата да бъде чиста от патогени, защото болестотворните микроорганизми са в състояние да унищожат младите и неукрепнали растения за кратко време.

Неправилно поливане на разсада

За поливане трябва да се използва отстояла вода със стайна температура и да се полива само тогава, когато почвата изсъхне. То трябва да бъде обилно и да се осъществи така, че земната маса да бъде напълно наситена с влага. Следващото поливане се прави тогава, когато почвата започне да изсъхва, но не трябва да се допуска пресушаване, защото то е вредно за разсада толкова, колкото и преполиването. Трябва да се внимава много водата да не мокри доматените растения, защото е пагубно за тях, а влажността на почвата винаги трябва да се поддържа умерена.

Преовлажняването, особено при ниска осветеност и висока температура, води до силно удължаване на стъблото, забавяне развитието на кореновата система, както и до появата на болести.

Некачествени семена

Използването на некачествени семена може да сведе до минимум целия ни труд и усилия. Сроковете на годност, както и качеството на семената са много важни при отглеждането на разсад.

Основни грешки, които могат да съсипят разсада за домати
189063
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Правилно пикиране на доматения разсад
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини