Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.02.2023 г.

Основни грешки, които могат да съсипят разсада за домати

Основни грешки, които могат да съсипят разсада за домати

Доматите са едни от най-често отглежданите зеленчуци, които присъстват почти във всяка градина. Отглеждането на разсад не е сложно, но както всяка култура, така и те имат своите особености и изисквания. Практическият опит е важен, но не е основен и често можем да допуснем грешки, които убягват от вниманието ни.

Неспазване на сроковете за засяване на семената

Важно е да подготвим разсада навреме, за да могат доматените растения да разгърнат своите потенциални възможности. Възможни са две грешки:

– ако засеем семената за разсада по-късно, тогава доматените растения няма да имат време да се развият и да плододават пълноценно;

– ако засеем по-рано, кореновата система на прерасналия разсад няма да бъде в състояние да осигури пълноценно хранене (настъпва дисбаланс в растежа на подземните и надземни части) на доматените растения, те неизбежно ще започнат да изостават в развитието си, а вероятността от заболяване ще се увеличи.

Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад

Прерасналият разсад боледува и се адаптира по-трудно към новите условия.

Как да определим времето за сеитба?

Времето за засяване на семената зависи от времето за засаждане на разсада на постоянно място, а то се определя от климатичните условия на региона, в който ще отглеждаме доматите, както и от сортовите особености. Възвратните пролетни студове и температурните колебания крият сериозни опасности за новозасадените растения. При температури под 13-14 градуса по Целзий кореновата система престава да функционира, а под +5 градуса настъпват невъзвратими изменения и доматите загиват.

За определяне на точната дата за сеитба на доматите се отчитат 55-65 дни от датата на засаждане на постоянно място, а ако ще пикираме разсада, тогава връщаме още 7 дни назад.

Нарушаване на температурните и светлинни условия

Оптималната температура на въздуха за отглеждане на разсад за домати през светлата част на деня, при добро осветление, е 22-25 градуса, а през нощта 12-14 градуса.

При високи температури на въздуха и при слаба светлина разсадът се изтегля. Това явление в опростен вид изглежда по следния начин: при еднакво количество клетки в стъблото на нормално растящото растение те са по-малки по размер и са разположени хоризонтално, а при удълженото стъбло клетките също се удължават и са разположени вертикално. В този случай стъблото ще бъде много по-тънко и слабо. За да се избегне това, в тъмната част на денонощието, температурата на въздуха трябва да се понижи до 14-16 градуса. Когато времето е облачно и няма достатъчно светлина, тогава също е необходимо температурата на въздуха да се понижи с няколко градуса.

Неправилно подхранване на разсада

Ако почвата съдържа всички необходими макро- и микроелементи в достатъчни количества, тогава корените, равивайки се, запълват постепенно и равномерно контейнера и растенията получават всички хранителни елементи, от които се нуждаят. В този случай разсадът може да се развива добре и без допълнително подхранване. То ще бъде необходимо само тогава, когато корените вече запълнят изцяло обема, бързо изсмукват влагата, а заедно с нея и хранителните вещества.

Излишъкът от едно или друго хранително вещество също е толкова вреден за растенията, както и дефицитът.

Киселинността (рН) на почвата е фактор, на който не винаги обръщаме необходимото внимание, а оптималният диапазон за доматите е 5,5-7,0. Повишените нива на рН се отразяват негативно на растежа на повечето култури поради намаляване на достъпа до редица елементи и увеличаване на разтворимостта на токсични съединения на манган, алуминий, желязо, цинк и бор, както и влошаване на физичните свойства.

Друго важно изискване е почвата да бъде чиста от патогени, защото болестотворните микроорганизми са в състояние да унищожат младите и неукрепнали растения за кратко време.

Неправилно поливане на разсада

За поливане трябва да се използва отстояла вода със стайна температура и да се полива само тогава, когато почвата изсъхне. То трябва да бъде обилно и да се осъществи така, че земната маса да бъде напълно наситена с влага. Следващото поливане се прави тогава, когато почвата започне да изсъхва, но не трябва да се допуска пресушаване, защото то е вредно за разсада толкова, колкото и преполиването. Трябва да се внимава много водата да не мокри доматените растения, защото е пагубно за тях, а влажността на почвата винаги трябва да се поддържа умерена.

Преовлажняването, особено при ниска осветеност и висока температура, води до силно удължаване на стъблото, забавяне развитието на кореновата система, както и до появата на болести.

Некачествени семена

Използването на некачествени семена може да сведе до минимум целия ни труд и усилия. Сроковете на годност, както и качеството на семената са много важни при отглеждането на разсад.

Основни грешки, които могат да съсипят разсада за домати
187874

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Агростатистика
Срив в добивите при всички зеленчуци това лято, с изключение на доматите
Полезно за градинарите
Сеитбообращение на градинските култури и важни препоръки
Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини