Начало » Новини » Страната
13.02.2023 г.

Март ще бъде необичайно студен и по-валежен от февруари

Прогноза за времето
Март ще бъде необичайно студен и по-валежен от февруари

sinor.bg

Единствените мразовити дни за цялата зима отминаха и от тази седмица дневните температури в цялата страна се вдигат, като очакванията са да достигнат 15-16 градуса. Запомнете тази топла седмица, защото след нея всичките дни, почти до края на март ще бъдат студени, а макисмалните температури няма да надхвърят 10 градуса, сочи синоптичната прогноза.

Между 13 и 19 февруари не се предвиждат валежи, с изключение на Добричко и Благоевградско, където в събота ще има леки превалявания. От 20 февруари започва захлаждане, придружено с дъжд или сняг в някои райони, като валежните дни са само на 20 и 21-и. Минималните температури обаче след 21-и падат под нулата, като най-ниските стойности от минус 4 градуса ще бъдат само в Добричко, в останалата част от страната термометрите ще показват един градус под нулата.

До края на февруари остава почти сухо, но март започва с валежи, като в Северна България се очаква те да са по-обилни и продължителни, примесени със сняг. В Плевенско, Видинско и Русенско валежните дни започват на 1 март и ще продължат с леки прекъсвания до 22-и. Без валежи на този етап са дните около 11 и 12 март за Видинско и Плевенско и 4,5, 11,12 и 21 март – за Русенско.

Прогнозата за Добричко, Силистренско и Варненско обаче се различава, като валежите там няма да са толкова продължителни като в северозападните части. Дъждове, примесени със сняг, в Добричко ще има на 3,4 и 5 март, но не много интензивни, а по-обилни ще бъдат на 7-8 март,13-14-и и 16 март, а също на 19 и 20 март, в Силистренско ще вали по-малко.  

Според дългосрочната прогназа за Бургаско първите четири дни от март ще вали активно, следва лек промеждутък, след което дъждове ще има от 6 до 9 март. Минималните температури обаче ще бъдат над нулата, затова и снегове не се очакват. Нов валежен циклон се очаква от 13 до 23 март, с леки прекъсвания на 15-и. Времето ще започне да се затопля едва след 26 март, когато дневните температури ще показват около 11-14 градуса.

От южните райони на страната обилни дъждове, примесени със сняг, ще има още в Пловдивско и Хасковско, които също започват на първи и ще продължат с леки прекъсвания почти до 23 март – без валежи ще бъде периодът от 4 до 6 март, 11 и 12 март, 10 март. Специално в седмицата от 13 до 19 март минималните температури ще бъдат под нулата – около минус 2 градуса, така че след изясняването на времето е възможно да паднат и слани, предупреждават експерти.   

В Благоевградско валежите ще бъде почти като за Пловдивско и Хасковско, с тази разлика, че минималните температури ще паднат малко под нулата (от 2 до 4 градуса под нулата) в периода от 20 до 25 март. Възможни са и слани, защото в този период валежи не се очакват. Затоплянето ще започне едва след 27 март.

Март ще бъде необичайно студен и по-валежен от февруари
9269
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Форум
Край Казанлък се открива Десетата национална среща на земеделските производители
Следващите заседания ще се проведат на 22 и 23 април
Оптимистични резултати след второто обсъждане на промените в ОСП
Да почетем святата му памет!
Отиде си патриархът на България Неофит!
Пролетен празник
Честита Баба Марта!
Министерски съвет
През март 2024 г. България и Румъния влизат в Шенген, първо по въздух и вода
През март овощарите трябва да бъдат бдителни, съобразителни и бързи!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини