Начало » Новини » Страната
16.12.2022 г.

Фермерите са на крачка от производството на индустриален коноп

Законодателство
Фермерите са на крачка от производството на индустриален коноп

sinor.bg

Една от първите законодателни промени, внесени в 48-то Народно събрание след тази в Закона за подпомагането на земеделските производители в България (ще се гледа днес в пленарна зала), е корекцията в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, която ще позволи на земеделците да разнообразяват сеитбооборота си с индустриален коноп. И съобразно стандартите за добро екологично и земеделско състояние за тази техническа култури те ще получават подкрепа в новия програмен период. Това четем в мотивите към законопроекта, предложен от 13 народни представители, с чиито поправки се дава „зелена светлина” и на българските фермери да отглеждат и преработват коноп с до 0,3 тегловни процента тетрахидроканабинол.

По сега действащия закон прагът за отглеждане на това растение е до 0,2% тетрахидроканабинол, а това не стимулира земеделците да инвестират в конопа. Затова преди години български фирми изнесоха бизнеса си в Румъния, където законодателството позволява отглеждането на индустриален коноп с по-високо процентно съдържание на това вещество. За сравнение, в Италия е разрешено производството на коноп с 0,6% съдържание, а в Чехия – с 1% от това вещество, се посочва в мотивите.

Повече от 6 години фермерите настояват за тези промени

Индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол и е с висока концентрация на канабидиол, който пък се съдържа в листата маса, цветните и плодни връхчета на конопеното растение и не е психоактивно вещество, поясняват експертите. В същото време марихуаната (индийският канабис) си е типично психотропно наркотично растение, съдържащо между 20 и 40 процента тетрахидроканабинол. И за да има ясно разграничение между двете растения, с промените в закона ще бъдат точно дефинирани различните химични свойства, които те притежават. Към момента не е упоменато, че от семената на конопа не се извлича канабидиол, той се извлича само от листната маса, цветните и плодни връхчета.

Филип Ромбаут: Индустриалният коноп е добра алтернатива за България

Индустриалният коноп се отглежда без пестициди, при растежа на всеки тон от растението се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Поради развитата си коренова система това растение е изключително подходящо в сеитбооборота, защото повишава почвеното плодородие. Това е едно от малкото растения, което изцяло може да се преработва и използва в различни индустрии.

Маслото от семената служи като суровина в производството на бои, лакове, мастила, биоетанол и биодизел. Известно е, че по света към момента биоетанол се извличат основно от царевицата, но производството на конопа е по-икономично – площите с тази култура ползват една трета от водата, необходима за отглеждането на царевицата, поясняват в мотивите си вносителите. Други приложения на това масло са в козметиката, за здравословни храни и др.

Стъблената дървесинна на конопа служи за производството на строителни и изолационни материали – тухли, коноп-бетон, заздравяващ материал в напаравата на врати и др. От един декар индустриален коноп може да се произведе количество хартия, еквивалентно на добитото от 4 декара гора, при положение че конопът се отглежда за 20 седмици, а дърветата израстват за 20 години.

Поради климатичните си условия и дадености производството на коноп наистина би могло да стане сериозна алтернатива за земеделските производители, заключават в мотивите си вносителите на закона.

Фермерите са на крачка от производството на индустриален коноп
9408
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Оставена е възможността да се правят изключения за отделни проекти
САЩ приеха законопроект с мерки против зърното и торовете от Русия
Нормативни промени
Обновяват класите семена за картофи, сусамът влиза в списъка с маслодайни растения
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
Политици блокираха закопроекта в три пореди парламента
До 3 август ще се обсъждат промени в наредбата за конопа
На кооперативния пазар в Костенец продават марихуана в саксии
Промени в нормативната уредба
Отглеждащите коноп земеделци имат тримесечен срок да си подновят разрешителното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини