Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.12.2022 г.

Портфолиото на Corteva Agriscience™ за 2023 г. изобилства от иновации

Новости за нови по-високи постижения!
Портфолиото на Corteva Agriscience™ за 2023 г. изобилства от иновации

Първата среща на експертите от Corteva Agriscience™ със земеделските производители на голям форум, проведена след двугодишното прекъсване заради Ковид пандемията, се състоя на 25 ноември тази година в Пловдив, където Националната Асоциация на зърнопроизводителите организира десетия си юбилеен агросеминар. Събитието се проведе под мотото „Българското зърно за добра храна“ и съвпадна напълно с идеята на едни от дългогодишните партньори на бранша - експертите от Corteva Agriscience™, да представят най-новата си продуктова листа за следващата година. И понеже от 2023 г. започва прилагането на новия програмен период на Общата селскостопанска политика на ЕС, затова и интересът на земеделските производители към иновативните предложения на компанията беше изключително висок.

В обширното си представяне Иван Дражев, маркетинг мениджър на Corteva Agriscience™, припомни старата максима, че е хубаво земеделците да тестват и част от новите предложения, за да се запознаят с предимствата им. От досегашната си практика експертът се е уверил, че българинът е изключително иновативен при избора на новите хибриди, които отглежда на полетата си, и това е доказано на европейско ниво, защото „родните производители са от малкото в ЕС, които не сеят само един хибриди, а разнообразяват с поне два, с различни етапи на зрелост, което гарантира и сигурност за реколтата.”

Предимства на новите слънчогледови хибриди с марката Pioneer®

Като стратегическа култура слънчогледът поставя България на първо място в света на глава от населението по производство, припомни Иван Дражев. Колкото до сравнението с Европа и Черноморския регион страната ни държи петото място по производство на маслодайното семе, след  Русия, Украйна, Румъния и Турция. Тези позиции нашите фермери дължат и на високото качество на хибридите с марката Pioneer®, чиято генетична устойчивост срещу идентифицираните раси синя китка осигуряват чистота на техните полета.

Corteva Agriscience™ е пазарен лидер в България за поредна година (2022 г.) в сегмента семена от слънчогледови хибриди. Три са държавите на Балканския полуостров, в които марката Pioneer® е водеща при семена слънчоглед: България, Турция и Румъния. Към момента между 50% и 60% от посевите в тези държави са с хибриди Pioneer®.

В основата на успеха са двете технологии - ExpressSun® и Clearfield®  Plus, върхови иновации, гарантиращи  устойчивост на хибридите срещу всички вирулентни раси на синята китка, включително и на най-новите G и G+ раси. В България вече има обособени райони заразени със синя китка с най-вирулентните раси, като Раднево – Старозагорско, Болярово – Ямболско, по Черноморието – Каварна, Балчик, Шабла, Дуранкулак и др. А също и в Северозападна България – Свищов, Белене, Салановци, Никопол и др. 

В този смисъл хибридите от Clearefield®  Plus технологията надграждат сигурността, която е потребна за добра реколта, обясни Дражев. „Защото, ако имате в полетата си G и G+  расите на синя китка, с новите хибриди вие спестявате едно пръскане с имазамокс съдържащ хербицид поради генетичната им устойчивост ”, посочи още мениджърът. И припомни, че последните три-четири години някои от земеделците сеят слънчоглед и като втора култура – и то при нелоши добиви до 200-250 кг от декар, дори при максимално екстензивна технология на отглеждането, което се дължи на продуктивността на хибридите с марката Pioneer®.

Ето и предложенията, избрани от Corteva Agriscience™ за следващите две години

Към този момент най-много се отглеждат в България хибриди от ExpressSun® технологията, които заемат около 65-66% от площите в страната. Конвенционалните слънчогледови хибриди се отглеждат върху 3-4% от слънчогледовите площи, а останалият дял до 100% държи Clearefield® технологията, като преобладават Clearefield® Plus хибридите. При тях, благодарение на новия ген не се получава онова пожълтяване на растенията след пръскане, хибридите са и много по-устойчиви при стрес и екстремни горещини.

Първият нов хибрид от селекцията на Corteva Agriscience™  за 2023 г. е P64LE185, отличаващ се с три основни предимства – висок добивен потенциал, изключително устойчив на синята китка и гарантиращ високи добиви дори при засушаване и високи температури. Резултатите от демоопитите през 2022 година показаха, че с P64LE185 добивите са високи въпреки климатичните проблеми.

Вторият хибрид е P64LE168 е със същите три показатели като P64LE185, с единствената разлика, че при него добивите са с 1-2% по-ниски. Той обаче е подходящ както за интензивно, така и за екстензивно отглеждане, докато P64LE185 е препоръчителен за интензивно отглеждане и добри почви.

От групата на „шампионски хибриди” предложенията са няколко -  P64LE166, който е заместител на досега прилагания P64LE 113 - ранен хибрид, устойчив на синя китка и подходящ като втора култура. На второ място идва средноранният хибрид P64LE162. За него Дражев препоръчва фермерите да направят поръчките за следващата година по-рано, защото „интересът е по-голям от количествата, които можем да получим. Търсенето му се дължи на високата добивност, тъй като той е абсолютният заместител на досега използвания лидер P64LE25”, обясни експертът.

На трето и четвърто място фермерите могат да предпочетат още два хибрида - P64LE136 и P64LE137. През последните две години P64LE137 е най-отглежданият хибрид в България а също така и в ExpressSun® технологията, а P64LE136 е номер 2. Затова и коментарите са излишни.

Офертите за високоолеиновите слънчогледови хибриди

Два са новите хибриди, които компанията предлага за 2023 г. До момента фермерите познават трите високоолеинови хибрида P64HE118, P64HE133 и P64HE144, които са устойчиви на синя китка до раса Е. През 2022 г.и трите високоолеинови хибриди са постигнали изключително високи резултати. Фактите са красноречиви - P64HE144 е номер едно в продажбите в страната във високоолеиновия сегмент, P64HE133 е номер две, а P64HE118 – номер три.

В региони с разпространение на G раси синя китка обаче тези хибриди не се препоръчват за отглеждане, затова и закон за компанията е да не ги препоръчваме, подчерта Иван Дражев.  Ето и предложенията за 2023 г., с които фермерите спокойно биха заместили предишните хибриди. Първите нови подобрени хибриди са P64HE418 - със защита срещу раса G на синя китка. Същите качества притежава и вторият хибрид P64HE244.  Ако през 2022 година високо оценен беше P64HE144, то през 2022 година с качеството си спечелиха и останалите хибриди, обясни маркетинг мениджърът.

Предложенията при Clearefield® Plus слънчогледовите хибриди

Представяйки Clearefield® Plus листата, специалистът опроверга неправилно разпространеното до момента мнение, че Corteva Agriscience™ не била Clearefield® Plus компания. Доказателство за това е статистиката от тази година, според която площите с Clearefield® Plus хибридите на Pioneer® са нараснали седем и половина пъти, а това  е сериозна заявка за нарастващия интерес на земеделските производители към тази технология. Три от четирите предложени в портфолиото хибрида осигуряват перфектна защита срещу раса G+ на синя китка, а това означава спестяване на едно пръскане с хербицид, поясни експертът. 

Заради изключителната си устойчивост при суша препоръката на компанията е да се ползва и хибридът P64LP130. За 2022 година това е най-отглежданият Clearefield® Plus хибрид в Европа. В България той е на шесто място при тази технология. Силно препоръчителен е за земеделците от Южна България.

Ново предложение Corteva е и хибридът P64LP146 - подходящ както за нормални, така и за сухи условия. P64LP 170 пък е Clearefield® Plus версия на много отглеждан досега у нас хибрид, което се очаква да го направи търсен от земеделците .

През 2022 г. на българския пазар компанията предложи и семена, третирани с инсектицида Артемид® при слънчоглед, за контрол на на телени червеи и сиви червеи.

Предложенията за 2023 година при царевицата

Като компания, създадена и добила известност с царевичните си хибриди, и тази година марката Pioneer® залага на  иновативни решения в полза на земеделските производители. Неслучайно статистиката показва, че девет от десетте хибрида, които са в първата десетка на най-отглежданите в България царевичните хибриди, са Pioneer®

Затова и през 2023 г. Corteva Agriscience™ е подготвила за пазара 11 нови царевични хибрида,от които при ранните предложението е P8604 Optimum® AQUAmax®. От средноранните хибриди (FAO 300-399) също има три нови предложения – P9398 Optimum® AQUAmax®, P9367 и P9639. Това, което родните фермери трябва да знаят е, че в Унгария и Румъния вече са внедрени два от тези хибриди - P9639 и P9398, като представянето им на полето е било изключително добро през тази година. В тази връзка Дражев препоръча на земеделците да се допитат до колеги от двете държави, за да получат информация от „първа ръка”.

При среднокъсните хибриди (FAO 400-499) изборът на компанията пада  отново върху три нови хибрида - P9960, който се отличава с изключително висок добивен потенциал, въпреки че не е Optimum® AQUAmax®. Другите два са P9944 Optimum® AQUAmax® и P9967 (FAO-450). В група FAO 500 - 699 предложенията също са три P0710 Optimum® AQUAmax®, P0450 Optimum® AQUAmax® и P1332, като определено те могат да се нарекат „шампионски хибриди”, посочи още мениджърът.

В срещите си с фермерите през следващите месеци експертите на Corteva Agriscience™ подробно ще разяснят предимствата, постигнати с новите хибриди при царевица, дело на перфектната селекция на развойните екипи в компанията. При срещата си в Пловдив маректинг мениджърът успя да „отвори вратата” към изненадите от портфолиота за 2023 г. И припомни, че винаги е съветвал стопаните да опитват с новите решения, защото само така могат да се убедят на място в качествата на хибридите. Още повече, че годишно компанията извършва  между 80 и 120 опита с нови хибриди при слънчогледа и с още толкова опита - при царевицата.

Портфолиото на Corteva Agriscience за 2023 г. изобилства от иновации. Новости за нови по-високи постижения!

Портфолиото на Corteva Agriscience™ за 2023 г. изобилства от иновации
6567
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
Открийте новият етап в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с КВЕЛЕКС® от Corteva Agriscience™
Технология за растителна защита при житни култури на Corteva agriscience™
АЗОТНА ФИКСАЦИЯ ОТ ВЪЗДУХА с УТРИША™ N
Как да намалим торовите норми без това да влияе на добива
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини