Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
19.11.2022 г.

Продажбите на биологични картофи в Германия намаляха наполовина

Заради кризата потребителите се насочват към евтините традиционни
Продажбите на биологични картофи в Германия намаляха наполовина

Потребителите в Германия са в режим на строги икономии и това създава сериозни проблеми за местните търговци с продажбите на биологични картофи, съобщи регионалният ежедневник Neue Osnabrücker Zeitung. Продажбите на биологични картофи са намалели с 40-50%, заяви за изданието Томас Херкенрат, председател на Германската асоциация на търговците на картофи. Като причина се посочва повишаването на цените им в сравнение със зеленчуците, произвеждани по традиционния начин.

Според Херкенрат потребителите в Германия вече разчитат на евтини хранителни продукти, за да пестят средства. Той критикува правителството на страната, че продължава да следва целите си за разширяване на биологичното земеделие, като до 2030 г. площите с биологични култури трябва да нараснат до 30%. По думите му при настоящото развитие на събитията тези цели вече са нереални.

„Площите с биологични картофи ще продължат да се свиват. Защо ли? Защото почти никой вече не купува биопродукти”, категоричен е председателят на търговската асоциация.

Предварителни данни на Германската статистическа служба (Destatis) сочат, че през миналата година в страната са прибрани 10,3 млн. тона картофи от 267 хил. хектара. Данни на Асоциацията на производителите на биологични картофи пък показват, че напоследък те се отглеждат на 12 хил. хектара, или около 4,5% от площите за отглеждане на картофи в Германия.

Тереза Венцел от асоциацията на производителите обаче твърди, че спадът в продажбите на биологични картофи на всички нива на търговия в момента е само 15% и че положението за фермерите, които ги отглеждат, като цяло е по-стабилно от описаното от търговската браншова организация.

По думите ѝ реколтата от биологични картофи е около 180 хил. тона, или почти 2% от цялото производство на картофи в страната. Тъй като при отглеждането на биологични картофи не се използват торове и средства за растителна защита, добивите са по-слаби от произвежданите по традиционния начин, като напоследък се между 20 и 30 тона от хектар – около 2 пъти по-ниски от тези при традиционно отглежданите.

Обикновено по-високите цени на биологичните картофи компенсират по-слабите добиви, но именно заради тях напоследък почти всички биологични продукти търпят проблеми с продажбите. При рязко поскъпналите енергоносители и хранителни стоки потребителите се принуждават да купуват по-евтините алтернативи. Доскоро цените на биологичните картофи бяха между 55 и 60 евро за 50 килограма – с 20 евро над миналогодишните цени и над 2 пъти повече от тези на традиционно отглежданите картофи. Това е реален проблем и за биологичните фермери, които все пак трябва да продадат произведената продукция в период на криза. Очевидно по-важно е те да запазят дела си на пазара, отколкото да разширяват производството. Това обаче в крайна сметка поставя под въпрос разширяването на засетите площи с биологични култури в Германия на фона на рекордно високата двуцифрена инфлация, включително и при хранителните стоки.

Продажбите на биологични картофи в Германия намаляха наполовина
7666
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини