Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.11.2022 г.

За тънкостите на варосването през есента!

В овощната градина
За тънкостите на варосването през есента!

sinor.bg

Кората е защитната обвивка на растенията, която предотвратява травмиране и разрушаване на проводящата дървесина, поема всички неблагоприятни промени на външната среда – температурни колебания, ярко слънце, силен студен вятър, замръзване, нашествие на вредители и гризачи. От тези неблагоприятни външни въздействия с течение на времето тя става груба, грапава и се напуква. Така самата кора се превръща в благоприятна „почва“ за населяване със спори на гъбички и вредители. Затова и варосването се превръща в една от най-необходимите процедури за ефективна защита от:

– зимни и пролетни изгаряния, когато липсата на листа прави ствола и клоните уязвими от високата слънчева активност;

гризачи (зайци, мишки и др.);

вредни микроорганизми;

– силни студени ветрове (студените въздушни потоци изсушават и травмират кората);

– температурните разлики, водещи до напукване на кората (уравновесява колебанията, защитатавайки денем от силните слънчеви лъчи, а нощем от студовете);

– вредители, зимуващи в кората.

Всичко това налага отговорно отношение към варосването на стволовете и скелетните клони, като се отнася не само за овощните, но и за декоративните дървета.

Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

Подходящото време за варосване

Специалистите твърдят, че варосване трябва да се прави два, а даже и три пъти годишно – ранна пролет, през лятото и есента. За основно варосване се счита есенното и се осъществява през октомври-ноември, преди замръзване. То ще предпази стволовете и скелетните клони от патогенни микроорганизми и вредители, настанили се в кората за зимуване, а освен това гладните гризачи нямат предпочитания към кора, покрита с вар.

Конкретните срокове зависят от региона и климатичните условия. Варосването не трябва да се провежда твърде рано, защото при продължителни есенни валежи ефективността ще се сведе до нула – водата ще отмие покритието. Температурите не трябва да бъдат по-ниски от +3 градуса по Целзий. При отрицателни температури ще замръзне, но няма да изсъхне, а по-късно ще падне.

Какъв разтвор е подходящ за варосване?

Разтворът трябва да е достатъчно гъст, за да не се стича при нанасяне. Основните съставки на варовия разтвор са: гасена вар, глина, меден сулфат, а също подходящ фунгицид и инсектицид. Може да се добави и говежди тор.

Съотношението между съставките е следното: 1 кг гасена вар, 120-150 г меден сулфат и 500 г глина. Вместо глина може да се добави 80-100 г лепило С-200. Смесват се до еднородна маса, която се разрежда до подходящата гъстота.

За младите дръвчета концентрацията на вар трябва да бъде двойно по-слаба, защото е възможно да изгори кората. Могат да се използват и готови смеси.

В какъв ред да се извършва варосването?

1. Подготвителна работа – почистване на кората от замърсяване, пръст, мъхове, лишеи, напукана и отделяща се кора. За старите дървета се използват: метална четка, градински нож, дървена лопатка, шпатула, а младите фиданки се избърсват с подходяща кърпа.

2. Подготвяне на сместа.

3. Нанасяне на защитния състав, като се варосва и основата на скелетните клони.

Предимствата на есенното варосване са много:

– рязко намаляване числеността на вредителите, защото операцията се провежда тогава, когато те вече са се настанили за зимуване;

– профилактика на гъбичните заболявания, чиито спори зимуват в пукнатините на кората;

– защита от интензивното пролетно слънцегреене;

– защита от гризачи;

– предпазване от силните студове, водещи до разцепване на дървесината, а глината създава допълнителен защитен слой и намалява пагубното им действие.

Недостатъците са малко, но е важно да знаем кои са те:

отслабване на дърветата при неправилно подготвен състав;

кратък период за извършване на варосването (преди настъпване на студовете, но след дъждовете).

Варосването е много важна есенна процедура при овощните и декоративни дървета, но какво можем да направим, ако се окаже невъзможно да бъде извършена?

Това се отнася предимно за студените региони на страната, а всичко, което се изизква от нас, е да увием долните части на стволовете с бял спанбонд и да го закрепим по подходящ начин. Могат да се използват и други материали, незадържащи влага.

За тънкостите на варосването през есента!
17131
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Февруари е време за актуализиране на варосването
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
С две пръскания се осигурява защита за над 80% от реколтата
Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни
Моментът е подходящ
Санитарна резитба и варосване на дърветата
Овощните дървета в двора трябва да зимуват чисти
Може ли да се варосват дърветата и през януари?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини