Февруари и началото на март е времето, когато трябва да варосаме отново дърветата. Те са застрашени от изгаряния и измръзване, защото варта от есенната обработка вече е отмита от валежите и лошото време, но това не е единствената причина за актуализиране на варосването.
Ако след есенната обработка варта е почти измита, кората може да бъде изгорена от слънцето, чиято активност се увеличава всеки ден. Варосването предпазва кората и от температурните колебания. Когато през деня дърветата се нагряват силно от активните слънчеви лъчи, а нощем рязко се охлаждат, това може да доведе до образуване на пукнатини в кората (мразобойни), дължащи се на замръзване на водата в тъканите.
Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни
Не трябва да пропускаме и факта, че варосаните дървета изглеждат по-красиви на фона на тъмната картина, но това не е основно. Вредителите не харесват варта и е необходимо да обработим не само стволовете, но и основите на скелетните клони.
Кога трябва да варосваме дърветата?
Обикновено варосването се подновява през февруари-март, тъй като през това време слънцето е най-активно, а е възможно в градината да има все още сняг. Много важно е да изберем светъл и сух ден, а температурата на въздуха да бъде +5 или повече градуса по Целзий.
Защо е необходимо да използваме вар?
Установено е, че ябълковият цветопробивач не харесва варосани дървета и си търси по-апетитни места. Той е сериозен проблем за овощарите, като напада основно ябълката, но проявява апетити и към цветовете на крушата.
Вредителят зимува в пукнатините на кората и нанася серозни щети при по-ранно цъфтящите сортове и в годините с продължителен цъфтеж.
Пукнатините в кората са убежище и на патогенни микроорганизми, които причиняват различни инфекции по овощните култури.
Необходима ли е подготовка и каква?
През есента, преди варосването, дърветата се подготвят внимателно за процедурата, като се почистват от старата кора. Сега това е невъзможно, но можем да огледаме ствола и да покрием наличните пукнатини с подходяща паста.
Не се допуска използването на бои на силиконова основа, защото препятстват въздухообмена и могат да причинят вреда на дърветата. Могат да се използват бои на водна основа, но по-добре е да бъдат специални градински смеси, които не запушват порите в кората на овошките.
Варовият разтвор се приготвя по същия начин и в същото съотношение, както за есенното варосване. Необходими са:
– 2-2,5 кг гасена вар;
– 200-250 г меден сулфат;
– 1 кг глина;
– 10 л вода.
Сместа трябва да е хомогенна, без бучки и да е толкова гъста, че да не позволява стичане при нанасяне върху ствола.