Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.02.2024 г.

Февруари е време за актуализиране на варосването

Февруари е време за актуализиране на варосването

Февруари и началото на март е времето, когато трябва да варосаме отново дърветата. Те са застрашени от изгаряния и измръзване, защото варта от есенната обработка вече е отмита от валежите и лошото време, но това не е единствената причина за актуализиране на варосването.

Ако след есенната обработка варта е почти измита, кората може да бъде изгорена от слънцето, чиято активност се увеличава всеки ден. Варосването предпазва кората и от температурните колебания. Когато през деня дърветата се нагряват силно от активните слънчеви лъчи, а нощем рязко се охлаждат, това може да доведе до образуване на пукнатини в кората (мразобойни), дължащи се на замръзване на водата в тъканите.

Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

Не трябва да пропускаме и факта, че варосаните дървета изглеждат по-красиви на фона на тъмната картина, но това не е основно. Вредителите не харесват варта и е необходимо да обработим не само стволовете, но и основите на скелетните клони.

Кога трябва да варосваме дърветата?

Обикновено варосването се подновява през февруари-март, тъй като през това време слънцето е най-активно, а е възможно в градината да има все още сняг. Много важно е да изберем светъл и сух ден, а температурата на въздуха да бъде +5 или повече градуса по Целзий.

Защо е необходимо да използваме вар?

Установено е, че ябълковият цветопробивач не харесва варосани дървета и си търси по-апетитни места. Той е сериозен проблем за овощарите, като напада основно ябълката, но проявява апетити и към цветовете на крушата.

Вредителят зимува в пукнатините на кората и нанася серозни щети при по-ранно цъфтящите сортове и в годините с продължителен цъфтеж.

Пукнатините в кората са убежище и на патогенни микроорганизми, които причиняват различни инфекции по овощните култури.

Необходима ли е подготовка и каква?

През есента, преди варосването, дърветата се подготвят внимателно за процедурата, като се почистват от старата кора. Сега това е невъзможно, но можем да огледаме ствола и да покрием наличните пукнатини с подходяща паста.

Не се допуска използването на бои на силиконова основа, защото препятстват въздухообмена и могат да причинят вреда на дърветата. Могат да се използват бои на водна основа, но по-добре е да бъдат специални градински смеси, които не запушват порите в кората на овошките.

Варовият разтвор се приготвя по същия начин и в същото съотношение, както за есенното варосване. Необходими са:

– 2-2,5 кг гасена вар;

– 200-250 г меден сулфат;

– 1 кг глина;

– 10 л вода.

Сместа трябва да е хомогенна, без бучки и да е толкова гъста, че да не позволява стичане при нанасяне върху ствола.

Февруари е време за актуализиране на варосването
30319
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Преди да се вземат контрамерки
До 15 март ЕК събира мнения за нелоялни търговски практики при храните
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Отворено писмо
Над 70 фермери от Пиринско с молба да бъдат субсидирани за пасторализъм в природните паркове
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Свързани материали
Виж
Събота и неделя фермерите няма да затварят пътища
Продължават протестите на земеделците във Варненска област
Актуална информация от Сливенско и Варненско
Фермери се канят за по-масови протести на 7 февруари
Компактните колесни товарачи L75 и L85 са усъвършенствани с характеристиките на високотехнологичния модел L95
Перките в Черно море биха дали работа на 1000 човека, но ще отнемат хляба на 250 000 работещи в туризма!
Одобрен е вариант на концепция на нов Закон за ветеринарномедицинската дейност
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини