Начало » Важно за фермера » Гори и екология
15.11.2022 г.

Икономическите загуби от суша, наводнения и свлачища в Азия нарастват главоломно

Икономическите загуби от суша, наводнения и свлачища в Азия нарастват главоломно

Според нов доклад на Световната метеорологична организация (СМО) само през 2021 г. свързаните с времето и водата опасности са причинили щети на обща стойност 35,6 млрд. щатски долара, засягайки близо 50 млн. души. В доклада "Състоянието на климата в Азия през 2021 г." се подчертава как въздействията от изменението на климата нанасят все по-големи човешки, финансови и екологични щети, влошават продоволствената несигурност и бедността и спъват устойчивото развитие.

Инициатива за опазване на старите гори в България

Докладът очертава и тревожен сценарий за запасите от сладка вода. Високопланинска Азия, включваща Хималаите и Тибетското плато, съдържа най-големия обем лед извън полярния регион, като площта на ледниците е приблизително 100 000 кв. км. Скоростта на отстъпление на ледниците се ускорява и много ледници претърпяха интензивни загуби на маса в резултат на изключително топлите и сухи условия през 2021 г. Тези т.нар. водни кули на света са от жизненоважно значение за снабдяването с прясна вода на най-гъсто населената част от планетата и затова отстъплението на ледниците има сериозни последици за бъдещите поколения.

Екстремните явления, свързани с водата, са най-важната опасност в Азия.

"Климатичните показатели и екстремните събития, показани в този доклад, и очакваното увеличение на валежите в голяма част от Азия в бъдеще показват колко жизненоважно е да се укрепят системите за ранно предупреждение", заяви генералният секретар на ВМО проф. д-р Петтери Таалас. "Програмата на ООН "Ранно предупреждение за всички" ще помогне за защитата на хората от по-чести и интензивни екстремни метеорологични явления - а в Азия има големи пропуски, които трябва да бъдат запълнени."

Докладът, който е изготвен съвместно с Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихия океан (ESCAP), беше представен по време на преговорите на ООН за изменението на климата, COP27, в Шарм ел Шейх, Египет.

Той показва как в сравнение със средното ниво през последните 20 години икономическите загуби се увеличават при повечето видове бедствия. Икономическите щети от засушаване са се увеличили с 63%, от наводнения - с 23%, а от свлачища - със 147% в сравнение със средната стойност за периода 2001-2020 г.

През 2021 г. в Азия е имало общо над 100 събития, свързани с природни бедствия, от които 80 % са били наводнения и бури. Те са довели до почти 4 000 смъртни случая, като около 80 процента от тях са причинени от наводнения. Като цяло 48,3 милиона души са били пряко засегнати от тези опасности, което е причинило общи икономически щети в размер на 35,6 милиарда щатски долара. Докато наводненията са причинили най-много смъртни случаи и икономически щети, според доклада сушата в региона е засегнала най-голям брой хора. Пясъчните и прашните бури също са били сериозен проблем.

През 2021 г. наводненията са причинили най-големи икономически загуби в Китай (18,4 млрд. щатски долара), следван от Индия (3,2 млрд. щатски долара) и Тайланд (0,6 млрд. щатски долара). Бурите също причиниха значителни икономически щети, особено в Индия (4,4 млрд. щ.д.), Китай (3,0 млрд. щ.д.) и Япония (2 млрд. щ.д.).

"Като се има предвид, че наводненията и тропическите циклони в региона са причина за най-големите икономически загуби, инвестициите в адаптация трябва да бъдат насочени към приоритизиране на изпреварващите действия и готовността", заяви Армида Салсиах Алиджахбана, заместник-генерален секретар на ООН и изпълнителен секретар на ESCAP.

"Независимо от напредъка в създаването на системи за ранно предупреждение е необходимо по-нататъшно укрепване, тъй като изменението на климата се засилва.  По същия начин е необходимо да се повиши устойчивостта на новата инфраструктура, наред с подобренията в управлението на водните ресурси и производството на селскостопански култури в сухите райони, докато решенията, основани на природата, носят трайни и широкообхватни ползи."

В Докладите за бедствията в Азиатско-тихоокеанския регион за 2021 г. и 2022 г. на Икономическата и социална комисия за Азия и Тихия океан (ESCAP) се посочва, че в Азия годишните инвестиции за адаптиране ще трябва да бъдат най-големи за Китай - 188,8 млрд. щ.д., следвани от Индия - 46,3 млрд. щ.д., и Япония - 26,5 млрд. щ.д. Като процент от БВП на страната най-високите разходи се оценяват за Непал - 1,9 %, следван от Камбоджа - 1,8 %, и Индия - 1,7 %.

Повечето азиатски държави са определили като приоритет адаптирането в своите планове за действие в областта на климата, като повечето от тях изтъкват като основни приоритетни области водата, селското стопанство и продоволствената сигурност, екосистемите и биоразнообразието, както и здравеопазването.

Най-важните приоритети за адаптация, които са основани на рисковия пейзаж и имат високи инвестиционни разходи и ползи, са:

- укрепване на системите за ранно предупреждение и изграждане на устойчива инфраструктура

- повишаване на устойчивостта на управлението на водните ресурси,

- подобряване на производството на земеделски култури в сухите райони

- прилагане на природосъобразни решения.

Икономическите загуби от суша, наводнения и свлачища в Азия нарастват главоломно
4288
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Регионът има повече население от ЕС
САЩ и Канада се насочват към пазарите на югоизточна Азия
Очакван ефект от Плана за възстановяване и устойчивост
Поне 150 проекта за напояване ще бъдат финансирани през Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство
Две министерства обявяват конкурс „Моето стопанство“
МЗХГ стартира кампания „Супер фермер“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини