Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.11.2022 г.

Подхранване на растенията, критични периоди и необратими процеси

Подхранване на растенията, критични периоди и необратими процеси

Растенията по време на вегетационния период извличат от почвата необходимите им хранителни вещества – макро- и микроелементи. Всички те са не само необходими, но и незаменими. Отсъствието или дефицитът само на един елемент ще доведе до значителна загуба на реколта, дори при оптимално подхранване с всички останали.

Микроелементите, за разлика от макроелементите, са необходими на растенията в малки количества, откъдето идва името им, но всеки един има своята значимост.

Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента

Заедно с реколтата се извеждат от почвата и значителна част от хранителните елементи, а за получаване на висок и качествен добив следващата година, необходимо е да се възстанови плодородието. Това може да се постигне с внасяне на определено количество органични и минерални торове, съдържащи необходимите хранителни вещества.

Какви трябва да знаем за торенето?

Много важно е правилното приложение на торовете, защото еднократното внасяне на цялото количество необходими хранителни елементи преди сеитба е допустимо само за култури с много кратък вегетационен период – салати, репички и др.

Основната част от хранителните вещества растенията усвояват заедно с почвения разтвор – хранителните елементи, разтворени във вода. Кореновата система усвоява оптимално хранителните вещества от силно разредени разтвори.

Оптималната концентрация на почвения разтвор е от 0,01 до 0,2%. При по-високи концентрации потреблението се затормозява, а при концентрация 1,0% кореновата система просто отмира.

Поради тази причина не трябва цялото количество торове да се внася преди сеитба, както и да се използват хранителни разтвори с висока концентрация. Грахът, краставиците, морковите, лукът и чесънът са сред най-чувствителните към високите концентрации зеленчукови култури.

Освен това, в различните периоди на вегетация, потребността на растенията към количествата хранителни елементи, както и съотношението между тях се променя.

Прилагането на различни методи за внасяне на хранителните елементи може да създаде близки до оптималните условия за растенията в даден период от вегетацията им. Внасянето на хранителни вещества в почвата се разделя на: предсеитбено (по време на обработката на почвата), сеитбено и следсеитбено подхранване на растенията. Основните количества се внасят есенно или пролетно при обработването на почвата. През есента обикновено се внася цялото количество органични хранителни вещества, както и 50-70% от цялата норма на фосфорните и калиеви минерални торове.

Сеитбеното и посадъчно торене се извършва в бразди или посадъчни ями. Това торене, в правилните пропорции, осигурява хранителни вещества на новопоникналите растения и разсада, докато кореновата система е слаба и не може да достигне хранителните вещества, намиращи се в почвата. Подхранването позволява да се осигурят на растенията хранителни вещества в оптимални количества и съотношения за даден етап от вегетационното развитие. Листното подхранване с минерални вещества позволява бързо да се отстрани липсата или недостига на един или друг елемент.

Различните култури имат различни изисквания към количествата и съотношенията на хранителните вещества през целия вегетационен период. За повечето култури в началния етап, когато се формира и развива кореновата система, нуждите от фосфор са най-големи. Развитието на вегетативната маса увеличава нуждите от азот, а фосфорът и калият, взети заедно, са потребни за формиране и узряване на плодовете. Често растенията сами сигнализират за отсъствието на определено хранително вещество.

С помощта на минералното торене може бързо да се отстрани недостигът, но трябва да се има предвид, че растенията имат критични периоди, когато липсата на хранителни вещества води до необратими физиологични и биохимични процеси и до намаляване на добива.

По-нататъшното подхранване не може да коригира вече създадената ситуация.

При всички растения първият критичен период е фазата на поникване, защото слабо развитата коренова система не може да абсорбира достатъчно хранителни вещества от почвата. През този период те трябва да се намират в кореновата зона и в достъпно състояние, но концентрацията на почвения разтвор трябва да е ниска. Това е периодът на полагане на продуктивните органи – цветове и плодове за бъдещата реколта. При недостиг на азот и фосфор на този етап растенията дават по-малко плодове, а по-нататъшното торене с тях не може да премахне щетите.

Вторият критичен период, в който хранителният дефицит води до необратими последици, това е периодът на интензивно натрупване на вегетативна маса. При кореноплодните култури това е началото на формиране на кореноплодите, а при краставиците и доматите – началото на плододаване. През този период растенията потребяват максимално количество хранителни вещества.

Важно е да знаем кога, как и с какво да торим всяка култура.

Възможен е и друг вариант, при който хранителните вещества да са налични, но растенията да изпитват глад по други причини.

Подхранване на растенията, критични периоди и необратими процеси
10432
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Координация с пожарникарите
Зърнопроизводителите ще се включат в борбата с пожарите
Kubota отново в челните позиции на пазара на земеделска техника у нас
Решенията по-късно днес
Съветът по земеделие на ЕС обсъжда интервнециите по Втория стълб
Полезно и практично
По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини