Начало » Новини » Коментари
10.11.2022 г.

ЕК прие българския Стратегическия план, на 21 декември чакаме отговор!

Поне 6 седмици ще вървят преговори по този план
ЕК прие българския Стратегическия план, на 21 декември чакаме отговор!

Снимка: Министерство на земеделието

Девет дни, след като Министерството на земеделието беше качило на 30 октомври т.г. последния вариант на Стратегическия план на България в електронната система на Европейската комисия (както съобщи заместник министърът на земеделието Георги Събев пред Синор.бг), вчера от Брюксел са потвърдили, че документът официално е „приет”. Сега трябва да минат поне 6 седмици, преди ЕК да даде окончателно одобрение на този план. Това означава, че при нормални преговори и без допълнителни изисквания от страна на Еврокомисията, броени дни преди Коледа, на 21 декември планът би трябвало да е одобрен.

На 31 октомври зам. министър Събев посочи за читателите на Синор.бг, че всяка държава членка качва своя план в електронната система на ЕК, но за окончателна дата на приема се смята моментът, когато в системата се види, че ЕК казва „да” на приема на българския план. В днешното прессъобщение от агроведомството четем, че одобрението е станало в края на работния ден на 9 ноември.

В този 9-дневен период администрацията беше атакувана и от животновъди, и от представители на други браншови организации, които бяха недоволни от редица пропуски и невключени предложения, направени от тях по време на обсъжданите на плана в тематичните работни групи. Дали през тези 9 дни българската страна е направила промени, ще разберем само ако Стратегическият план отново бъде качен на страницата на ведомството. Или за най-сигурно - когато Еврокомисията го качи на нейната страница.   

От агроведомството припомнят, че според този план над 8 млрд. евро (8 060 113 677 евро) е бюджетът за всички интервенции, с които ще бъдат подпомагани фермерите, фирмите от преработвателния сектор, селата и горските в периода до 2027 г. По интервенциите за директните плащания финансовият ресурс възлиза на 4 400 517 396 евро, а за инвестиции в селските райони са предвидени 3 529 075 550 евро. В допълнение на това са предвидени и специални интервенции за лозаро-винарския сектор на стойност 98 935 535 евро и за „Пчеларство“ 25 798 563 евро.

Финализирането на СПРЗСР стана възможно след няколкогодишна работа от различни редовни и служебни правителства. Първото законодателно предложение за новия модел на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз беше направено от ЕК през 2018 г. Основното законодателство беше окончателно прието през декември 2021 г., а вторичното – в началото на 2022 г. МЗм проведе 24 заседания на тематичната работна група, посветена на плана, в допълнение на това се водиха тематични срещи както с български организации и подсектори, така и с партньорите от ЕК, припомнят от министерството.  

ЕК прие българския Стратегическия план, на 21 декември чакаме отговор!
5603
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини