Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Учени извлякоха протеина RuBisCO от листа на домати

Синор.БГ / 27.10.2022 г.
Учени извлякоха протеина RuBisCO от листа на домати

Изследователи от университета Вагенинген (Wageningen University & Research - WUR) в Нидерландия са първите в света, които извличат протеина RuBisCO от листа на доматите, които са основен страничен продукт в оранжерийното и полско растениевъдство съобщиха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига позовавайки се на информация разпространена от университета. Методът, който са използвали е подобен на методите, разработени за извличане на RuBisCO от листа от захарно цвекло и различни култури като боб, грах. Изследователите са проучили и възможността да се премахне и токсина хидрокситоматин, който се съдържа в листата на доматите. Резултатът е протеинов прах с висока стойност, който не съдържа токсини.

Мащабното прилагане на този процес ще увеличи източниците на растителни протеини, допринасящи за устойчиво снабдяване с храна за глобално нарастващото население. Това, също ще подпомогне ускоряването на прехода към хранене с повишен прием на храни от растителен произход в развитите страни.

Процесът на извличане е физически, а не химически и води до получаване на висококачествена хранителна протеинова съставка, която е много функционална. Подчертано е нейното желиращо свойство.

Рибулоза-1,5-бифосфат карбоксилаза оксигеназа (Ribulose-1,5-bisphosphate carboxylase/oxygenase (RuBisCO) е ензим с ключова роля във фотосинтезата. Този протеин се намира във всяко листо на всяко зелено растение, често в значителни количества.

Протеинът RuBisCO, получен от захарно цвекло и водна леща, в момента преминават процедура за разрешаване като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283[2], което показва, че такава протеинова съставка е подходяща за прилагане в храни.

Учени извлякоха протеина RuBisCO от листа на домати
5720
 

Последни материали
Виж
Каква е разликата между карбамид и амониев нитрат?
Предложение за законопроекта за браншови организации
БКПЗ предлага в бранша „Плодове и зеленчуци“ да се включат и производители на ягоди и черупкови
Санкциите се съобразяват с Методика на МТСП
С промени с Наредба 6 се въвежда дегресивна ставка при био растениевъдството
Зрял фасул с тиква
Християнски празници
Зачатието на света Анна – на 9 декември отбелязваме деня на надеждата и благословението
По сметките на 44 227 стопани
Фонд „Земеделие“ преведе близо 600 млн. лв. плащания на площ за 2025
Свързани материали
Виж
Статистика, която тревожи
При обвързаната подкрепа най-субсидирани са протеиновите култури
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Плащането е след 10 април
Ставката за протеинови култури е 24,84 лева на декар
Новите екопрактики
Вариантът да заменим соята с лупина
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Големи количества зърно с нисък процент протеин са продадени на Китай
Качеството на френската пшеница изостава значително от миналогодишното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини