Начало » Новини » Коментари
09.09.2024 г.

При обвързаната подкрепа най-субсидирани са протеиновите култури

Статистика, която тревожи
При обвързаната подкрепа най-субсидирани са протеиновите култури

Снимка: sinor.bg

От общо подадените 63 431 заявления в тазгодишната Кампания за директните плащания 43 574 са исканията за подпомагане по линия на обвързаното подпомагане. По-активно е кандидатстването от страна на растениевъдите – подадените заявления по всичките 10 интервенции, свързани с подкрепата, която е обвързана с продажбите на произведената продукция, са 31 595, съобщиха за синор.бг. Останалите 11 979 заявления са по обвързаната подкрепа в животновъдството, където тази година очакват да получат субсидии 8 565 животновъди, отглеждащи 314 874 млечни и месни говеда и биволи, плюс 3 414 фермери, отглеждащи 391 903 овце и кози.

За да ви ориентираме по коя от интервенциите в растениевъдството има най-голям интерес, синор.бг поиска справка от фонд „Земеделие“ с размера на площите, за които през втората година от новия програмен период родните земеделци ще очакват безвъзмездно подпомагане.

Статистиката доказа сривове при бобовите култури

Въпреки, че пазарът на протеинови култури у нас е силно свит, земеделците продължават да отглеждат боб, леща, соя, фий, грах и др. култури, очевидно, за да подхранват почвите, а това е свързано и екологичните изисквания. Затова и в Кампания 2024 най-много са заявленията за обвързаното производството на доходите за протеинови култури (ИПК). Кандидаствалите по тази интервенция са 14 089 земеделци, а декларираните площи са 1 261 672 декара.

В противовес на тази статистика, най-малък интерес се отбелязва към обвързаното подпомагане на доходите за отглеждане на плодове и зеленчуци в планинските райони (ИЗП-пл), където престрашилите се кандидати са 163 души. А заявените от тях площи са едва 1 649 декара. Дебело подчертаваме, че още при обсъждането на Стратегическия план родните земеделци бяха против този вид подпомагане, тъй като високо в планините трудно могат да се отглеждат големи количества плодове и зеленчуци за пазара.

Колкото да заявленията по интервенцията „Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове“ (ИП), там заявления са подали 7 581 овощари, а размерът на площите, за които ще получат финансиране, е 291 335 декара.

Още за обвързаното подпомагане

При „Обвързаното с производството подпомагане на доходите за плодови насаждения до встъпването им в плододаване“ (ИП-Н) има интерес, защото подадените заявления са 2 102, а площите, които ще се отглеждат – 37 791 дка.

Кандидатите за интервенцията „Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (домати, краставици, корнишони и патладжани)“ (ИЗ-ДККП) са 1 466 души, а декларираните площи – едва 30 762 дка.

Производителите лук и чесън, кандидатствали за обвързано подпомагане (ИЗ-ЛЧ), са 705, с отглеждани от тях площи в размер на 34 774 дка.

При „Обвързаното производството подпомагане на доходите за зеленчуци (пипер)“ (ИЗ-П) заявления са подали 1 050 градинари, а площите са 20 395 дка.

Производителите на (моркови, зеле, дини и пъпеши) (ИЗ-МЗДП), които искат обвързано с производството подпомагане, са 3 070, за площи в размер на 109 724 дка.

Кандидатите по обвързаното с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство (ИОП) са 1 278, а отглежданите площи са едва 9 260 декара.

По новата интервенция за „Обвързано с производството подпомагане на доходите за производство на семена от картофи“ (ИЗ-ПСК) са кандидатствали 91 земеделци, които гледат семена върху 8 386 декара.

При обвързаната подкрепа най-субсидирани са протеиновите култури
5174
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Плащането е след 10 април
Ставката за протеинови култури е 24,84 лева на декар
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Над 16 000 производители ще получат по 238,35 лева на хектар
Преведоха близо 31 милиона лева по обвързаната подкрепа за протеинови култури
За Кампания 2021 г.
Ставките за протеинови култури са 23,83 лева на декар
Министерство на земеделието
До края на седмицата трябва да са готови ставките за протеинови култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини