Начало » Новини » Интервю
17.07.2024 г.

Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!

А в магазините се продават по 30-32 лв. за килограм
Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!

Снимка: Кметство Лозница

Ръководството на втора от браншовите организации в сектора на плодовете и зеленчуците тази година остро поставя проблема с огромните надценки, които търговците на едро поставят, след като от производител са купили плодовете на безбожно ниска цена. Само преди седмица председателят на Съюза на производителите на плодове и зеленчуци Мариана Милтенова съобщи за проблема с огромните надценки при черешите, днес за още по-голяма търговска манипулация разказа и председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков.

В интервю за читателите на синор.бг, които също са потребители на малини и ягоди, браншовикът съобщи, че от полето килограм малини тази пролет се изкупува между 6 и 8 лева, докато борсовите цени на едро изведнъж се изстрелват до висините между 18 и 20 лева за кг. Това означава, че първата търговска надценка варира между 200 и 250 процента, като за подобен „балон“ със сигурност не са чували икономистите нито в ЕС, нито в която и да е от съседните ни държави. Още повече, че стоковите борси нямат особено големи разходи, освен за съхранение, а някои от тях дори не плащат за транспорт, защото земеделците сами откарват стоката до тържищата.

На последния етап от търговската верига – при супермаркетите, цената се вдига още заради разходите по опаковка и съхранение, затова и днес всички ние като потребители плащаме за килограм пресни малини, ягоди или боровинки между 30 и 32 лева.

И Милтенова, и Петков са категорични, че тези диспропорции нанасят огромни щети на производителите, защото цените, надувани по веригата от първите търговци по веригата, са непосилни за голяма част от българските потребители. Затова и тази пролет родните плодове увяхваха по борсите и губеха от ценните си вещества, а децата ни изобщо не получаваха нужните им пресни плодове и зеленчуци. Известно е, че витамините в пресните плодове – особено в ягодите и мелините се задържат най-дълго до 1 седмица след брането им.

Проблемите с производството на малини не свършват дотук заради горещините и слънчевия пригор по насажденията в края на първата беритба. Тези плодове са най-податливи на слънчево изгаряне, затова и необичайните температури от последнити 6 дни са си казали думата. Днес кметът на град Лозница Айхан Хашимов ни изпрати снимки на последните беритби в региона, от които се вижда, че малините масово съхнат. А в този вид никой търговец няма да ги изкупи. „Дават ни по един лев за второ качество, но това по никакъв начин няма да покрие разходите ни, защото само за бране на един килограм малини всеки от нас плаща по 2,50 лв. Затова и повечето колеги престават да берат“, посочи Хашимов.

От името на асоциацията Божидар Петков обясни, че при тази критична ситуация ще бъде поразена 70 на сто от реколтата. И в това състояние са голяма част от производителите в региона, който е сред най-развитите в производството на малини. „Ще искаме държавна помощ в подкрепа на колегите заради щетите, нанесени от слънчевия пригор“, обясни Петков. И добави, че повечето земеделци нямат средства за покупка на защитни мрежи срещу слънцето. Заради проектите по Плана за възстановяване и устойчивост предишната държавна помощ, отпускана за покупка на подобни мрежи и за хладилници, от миналата година не е заложена в бюджета на фонд „Земеделие“. От асоциацията ще настояват за възстановяване на тези средства, които са крайно необходими на малките и средни производители на плодове и зеленчуци, особено при влошаващите се условия, предизвикани от климатичните промени.

Екатерина Стоилова

Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!
4702
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Средният добив при малините за 2023 г. е 360 кг/дка
Над 2 700 хектара с малини и ягоди са заявени за директно подпомагане през последните две години
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Производителите май напразно се надяват на изкупни цени над 3 евро за килограм
Реколтата от малини в Сърбия се очертава наполовина на миналогодишната
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини