Начало » Новини » Коментари
18.05.2022 г.

Кабинетът реши: Нула процента ДДС за хляба, отстъпка от 25 ст. за литър бензин, дизел и метан

Антикризисен пакет 2022 г.
Кабинетът реши: Нула процента ДДС за хляба, отстъпка от 25 ст. за литър бензин, дизел и метан

sinor.bg

Важни антикризисни мерки за бизнеса и пенсионерите прие правителството на днешното си заседание. В рамките на една година данъкът върху добавената стойност ДДС върху хляба ще бъде процента, но в същото време отпада преференцията за виното и бирата. Вместо досегашните 9 процента ДДС за ресторантьорите, данъкът за виното и бирата се връща на 20%, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Решенията са взети след вчерашния коалиционен съвет. Запазва се по-ниската ставка за ДДС при книгите в размер на 9%.

В новия пакет са предвидени и компенсации за високите цени на горивата. Всички граждани и фирми до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. При покупката на бензин 95, дизел, метан и пропан-бутан.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година.

Освобождава се от акциз електроенергията, природния газ и метанът.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Бизнесът смята, че ниското ДДС ще срути сивия сектор

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Днешните решения сключват още осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Съгласно плана пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените досега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4 500 лв. на 6 000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Целият пакет от мерки ще влезе в сила след актуализацията на бюджета през юли т.г.

Очаквайте още новини по актикризисния пакет

Кабинетът реши: Нула процента ДДС за хляба, отстъпка от 25 ст. за литър бензин, дизел и метан
23567
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Мерки
Русия налива над 30 милиарда рубли в млечния отрасъл
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини