Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.08.2022 г.

Какво да засадим след лука през август – няколко основни култури

Какво да засадим след лука през август – няколко основни култури

Реколтата от лук е прибрана и остава да определим какво може да се засади на освободеното място. Важно съображение е това, че лукът не обеднява силно почвата от хранителни вещества, а освен това оставя след себе си специфичен аромат, отблъскващ вредителите. За прясна консумация луковиците могат да се извадят по всяко време, но за съхранение те трябва да узреят напълно.

За големината на луковиците може да се съди по броя на перата (листата) – всяко кухо листо отговаря на един пръстеновиден слой на луковицата.

Някои тайни как да удължим сезона на краставиците

Лукът за съхранение се прибира обикновено през август. Точното време зависи от много фактори, но то е приблизително 100-125 дни след засаждането.

Ясен знак за готовност на лука и прибиране на реколтата е състоянието на стъблата, които стават жълтеникави или кафяви, малко засъхват и полягат. След прибиране на реколтата за съхранение е добре участъкът да не остава празен, защото плевелите ще го населят много бързо.

Правилата на сеитбооборота за всяка култура са ясни и не допускат да се засаждат култури от един и същи вид или семейство, защото са обект на еднакви болести, а освен това привличат еднакви вредители. При това е важно да се вземат предвид както положителните, така и отрицателните ефекти на предшествениците върху последващата реколта.

Има смисъл да се редуват културите не само в течение на пълен годишен цикъл на сеитбообращение, но и да се намерят култури с кратък период на развитие, които могат да бъдат засети през същата година след прибиране на реколтата.

Листни зеленчуци

Салати – за най-нетърпеливите, след прибиране на реколтата, подходящо е засяване на маруля или друг вид салата, защото тези зеленчуци не са особено взискателни към хранителната среда.

Кресонът ще поникне много бързо. Той е бързорастящо едногодишно растение от се. Кръстоцветни, което има право стъбло, достигащо 60 см. Ценни са листата – сочни, с пикантен вкус, имащи различна форма в зависимост от това, в коя част на растението се намират. Отстраняват се останалите плевели, разрохква се почвата, полива се дълбоко и се разпръскват семената, след което се покрива с полиетиленово фолио – само след два дни се появяват първите кълнове. Расте много интензивно и на 5 см височина вече може да се отреже.

Руколата покълва за една до две седмици, но е готова за рязане след месец, а понякога и по-рано (зависи от сорта). Младите листа са по-нежни и сладки, а по-старите имат остър и пикантен вкус.

Броколи Рапини (рапа)

Рапини или броколи са зелени зеленчуци, които много приличат на броколи, но по научна класификация са подвид ряпа.

Ядливите пъпки на рапини приличат на глави броколи, но трябва да се режат веднага след появата им, защото бързо разцъфтяват. В действителност и цветовете също са ядливи, както стъблата и листата.

Листата и стъблата се добавят към различни ястия, придавайки им вкус на бадеми, но е необходимо предварително да се варят в подсолена вода 5 мин.

Тази зеленчукова култура съдържа много витамин С, калий, калций и желязо и е много популярна в средиземноморската кухня, а в Испания има фестивал, посветен на рапини.

Рапини е много подходяща за отглеждане след лук, когато участъкът е разположен на слънчево място. Ако е засят през август, необходими са 50 дни до пълна зрялост, като тогава могат да се използват младите листа и стъбла.

Репички

Репичките са другата култура, която е много подходяща за отглеждане след лук, но не трябва да се забравя, че има безкомпромисна потребност от пространство. Когато сортовете са дребни, тогава разстоянието между тях трябва да бъде поне 5 см, а при едроплодните – 10 см.

Репичките не понасят плевели, горещини и липса на влага, така че късното отглеждане обикновено е по-успешно от пролетното.

Дълбочината на засяване е не повече от 1 см, а кълнове се появяват след седмица.

Морков

Засяването на моркови след лук е печеливш вариант, тъй като в почвата остава мирис на лук, който обърква морковената муха и ще и попречи да снася яйцата си там.

По-ниските есенни температури насърчават натрупването на захари в кореноплодите, които от своя страна действат като естествен антифриз, предпазвайки ги от замръзване.

Когато се засяват студоустойчиви сортове в края на лятото, тогава те могат да се оставят в земята и да се изваждат през зимата. Листната маса обикновено е устойчива до -8 градуса по Целзий, но кореноплодите могат да издържат на по-ниски температури, когато са покрити със слама или друг подходящ материал.

Ягоди

В края на август може да се пристъпи към засаждане на ягодите на ново място. Много подходящ участък е този, на който е отглеждан лук. След внасяне на компост или узрял оборски тор и последваща обработка на почвата могат да се засадят младите растения. Те ще се укоренят бързо и ще дадат по-добра реколта идната година. Важно е да се поддържа необходимата влажност и редовно да се отстраняват плевелите.

Сидерати

Когато участъкът е голям и не са ни нужни големи количества от тези зеленчуци, тогава е добре да се засее сидерат, но изборът трябва да бъде правилен.

Ако се планира отглеждан на кръстоцветни култури на това място, тогава през август се засява фацелия, ръж или овес, а ако ще са домати – синап или рапица.

Семената на сидератните култури се разпръскват по повърхността и се покриват с торф или угнил оборски тор, а може със ситна пръст, но трябва да се добави подходящ минерален тор.

Какво да засадим след лука през август – няколко основни култури
20969
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Имоти на БАБХ в Луковит се дават на областната управа в Ловеч
От правителството изтъкват данни и оценки, анализатори виждат политически мотиви
Индия е отменила забраната за износ на кромид
Полезно и практично
Съвети за най-лесния начин, по който да засадите лук през май
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини