Начало » Новини » Интервю
07.07.2022 г.

Даскалов: В края на годината БАБХ ще поеме и дезинфекцията на „Капитан Андреево”

Скандалът, който свали кабинета
Даскалов: В края на годината БАБХ ще поеме и дезинфекцията на „Капитан Андреево”

sinor.bg

След като от 20 май Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пое контрола върху вноса на пресни плодове и зеленчуци от трети страни на гранично-пропускателния пункт (ГКПП) „Капитан Андреево”, а преди дни Върховният административен съд отхвърли жалбата на частната фирма, извършваща преди това неоснователно тази дейност, държавната администрация възнамерява да възстанови контролните си функции и по отношение на дезинфекцията на тировете, влизащи на територията на страната (така нареченият „златен гьол”).

Ако сегашното коалиционно управление запази позициите си, в края на годината, с изтичането на договора на БАБХ с фирмата, извършваща тази дезинфекция, тя ще бъде поета отново от държавата”, заяви изпълнителният директор на БАБХ Христо Даскалов в интервю за БНР. За разлика от вече прекратения договор за лабораторните изследвания при „златния гьол” схемата е направена перфектно в полза на частната фирма, така че държавата би загубила много от неустойките, ако прекрати преждевременно контракта с частната фирма, посочи Даскалов, цитирайки становище на юристите. Тази схема е подготвяна почти една година и работи още от 2011 г., със създаването на Българската агенция по безопасност на храните”, поясни още Даскалов.

В момента държавата изчаква срокът на валидност на този договор да изтече в края на годината, след което БАБХ ще поеме и възстанови и тази дейност, допълни шефът на агенцията.

Според решението на Върховния административен съд, с което се отхвърля жалбата на „Евролаб 2011” срещу възстановяването на лабораторните анализи при вноса от агенцията по храните, частната фирма е задължена да освободи всичките помещения, които досега е наемала на територията на пункта. Това ще стане до средата на юли.

Отделно от това от днес до 8 юли одитори от Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните” (SANTE) в Европейската комисия ще посетят граничния контролнопропускателен пункт „Капитан Андреево”, за да установят на място как се извършва контрола върху вноса на храни от трети страни в ЕС.

Експертите са се самосезирали след проверките, направени от БАБХ през последните месеци. Според еврорегламент 625 от 2017 година лабораторните проверки на храни при вноса по външните граници на ЕС трябва да се извършват от държавните ветеринарни и фитосанитарни служби. „Самото разтоварване и обслужване на камионите задължително става от частни фирми. За последните два месеца вече има 8 подобни фирми, а не само една, която досега монополно се разпореждаше с тези дейности”, обясни още проф. Даскалов.

Експертът припомни, че за последните 12 години държавата е загубила около 1 милиард лева приходи заради схемата с незаконно поставените частни фирми. За времето от 20 май дасега експертите в БАБХ са установили също, че залавят и връщат пет пъти повече пресни плодове и зеленчуци с пестициди, отколкото е била предишната практика.

Положителните проби с пестициди в момента съставляват 10% от общо направените проби, докато преди този процент е бил едва 1,15-2%, съобщи шефът на БАБХ. Всичко това говори за изключително занижен контрол, подклаждан от корупционни схеми. Именно затова и с отделянето на БАБХ от Министерството на земеделието и прехвърлянето й под контрола на Министерския съвет експертите възнамеряват да възстановят законните проверки при вноса на храни в ЕС.

Даскалов: В края на годината БАБХ ще поеме и дезинфекцията на „Капитан Андреево”
11940
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
„Винария” 2023 г.
„Златният ритон“ отиде за селекция на „Ловико лозари”
Изпратено е двуседмично предизвестие към частната фирма
Гечев: Държавата си връща контрола над „Златния гьол“
Изложението продължава до неделя следобед
Отново български вина спечелиха шестте златни ритона на Винария 2018
За първи път бе връчена награда за препоръчан местен сорт
Шест български вина спечелиха златните ритони на Винария 2017
Победителите в отделните категории ще бъдат обявени на 22 февруари
Над 360 напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017
Изложения
Изкупени са всички бутилки от вината, получили „Златен ритон“ на Винарията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини