Начало » Новини » Света
26.07.2022 г.

Щетите за италианските фермери от сушата гонят 6 милиарда евро

От началото на годината валежите са с 60 на сто под обичайните
Щетите за италианските фермери от сушата гонят 6 милиарда евро

Загубите на селскостопанския сектор в Италия от продължителните жеги и сушата могат да достигнат 6 млрд. евро, съобщи местният вестник Il Sole 24 Ore, като се позова на оценка на най-големия фермерски профсъюз в страната Coldiretti. Това би означавало възможни загуби на 10% от производството на селскостопанска продукция в Италия в стойностно изражение. Съвсем доскоро от профсъюза оценявахе тези загуби на едва 3 млрд. евро.

Подобни са и сметките на друга браншова организация – Конфедерацията на италианските фермери, според която която при добавена стойност за сектора от около 34 милиарда евро годишно съществува риск 10% от неговия БВП да се изпари. По-предпазливи са конкурентите им от Confagricoltura, които до момента оценяват щетите от сушата на 2 милиарда евро, а загубите на добавена стойност в селското стопанство – на около 6%, въпреки че според тях този процент със сигурност ще нарасне поради увеличаването на производствените разходи.

Положението в в Италия е драматично – една четвърт от територията на страната е под заплахата да се превърне в пустиня. Първото полугодие се оказа най-горещото в историята, като средният ръст на температурите достигна 2 градуса по Целзий, а валежите намаляха с 60% спрямо дългогодишните средни стойности.

От Coldiretti вече оценяват свиването на реколтата от твърдата пшеница, използвана за макаронени изделия, на 30%, и на 20% за меката пшеница, използвана за хляб. Но в някои региони се наблюдават дори 40% спад на добивите. Прогнозите за царевицата са още по-лоши – реколтата ще намалее наполовина, тъй като сушата е засегнала най-силно Ломбардия, Пиемонт, Венето и Емилия Романя, които осигуряват почти 90 % от цялото национално производство. В тази връзка от браншовата организация определят споразумението от Истанбул за подновяване на износа на зърно от Украйна като „глътка въздух”, тъй като ще даде възможност да бъде получена царевица от втория по големина доставчик за Италия.

По полята из страната плодовете и зеленчуците буквално прегарят, като в някои райони жегите могат да доведат до загуба на до 70% от реколтата, най-вече от чушки, пъпеши, дини, кайсии и патладжани. За да избегнат изгарянето на реколтата, фермерите се опитват да я събират по-рано, когато това е възможно, или прореждат плодовете, премахвайки тези, които според тях няма да могат да оцелеят, обясняват от Coldiretti. Що се отнася до доматите за консервиране, прибирането на реколтата е започнало една седмица по-рано, но въпреки това се очаква спад на реколтата от 11%.

Сушата се отразява зле и на лозята. Без дъжд, дори да не изсъхне, гроздето трудно набъбва, а оцеляването на новите насаждения също е застрашено, особено в районите, където няма възможност за напояване. В момента е трудно да се направи прогноза за въздействието на сушата върху предстоящата гроздова реколта, но от Coldiretti твърдят, че спадът в производството е повече от вероятен.

Горещините морят и животните във фермите, където кравите дават до 20% по-малко мляко заради високите температури. Всяко животно изпива до 140 литра вода на ден, докато през не толкова горещите периоди те са само 70.

Щетите за италианските фермери от сушата гонят 6 милиарда евро
9027
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
Напояването остава последна грижа на държавата
Сушата в България провали заявен износ на череши за Италия
Пилешки гърди по италиански
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
В Италия
Запорираха имущество на трима фермери за 226 000 евро
За да спаси градините и дворовете от нашествието на животните
Италиански остров подарява кози на всеки желаещ
ЕП запорира 320 хиляди евро на хлебопроизводител в Палермо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини