Начало » Пазари » Животинска продукция
19.07.2022 г.

Икономиите на природен газ заплашват заводите за млекопреработка в Германия

Мандрите не са защитен потребител от гледна точка на закона за енергетиката
Икономиите на природен газ заплашват заводите за млекопреработка в Германия

Заради икономисване на природния газ Федералната мрежова агенция на Германия може да спре подаването му до заводите за преработка на мляко, предупреди главният изпълнителен директор на германската Асоциация на млекопреработвателната промишленост Екхарт Хойзер в интерню за местната телевизия NTV.

Преди близо месец министърът на икономиката на страната Роберт Хабек обяви за задействането на втория етап от плана за спешни мерки за природния газ, който предвижда фирмите сами да предприемат мерки на намаляване на изразходваните количества. Ако бъде обявен трети етап, агенцията ще решава сама за кого да бъде осигурен газ, като с предимство ще се позват домакинствата.

„Ние получаваме топлото мляко направо от вимето, изстудяваме го да 4-8 градуса още при фермера и го превозваме до завода за преработка. Там то се сепарира, след това пак се нагрява, после се преработва и оттам стига до рафтовете за млечни продукти в търговията на дребно”, описва Хойзер производствения процес.

Тъй като млечният бранш е сред най-енергоемките, той се опасява, че първите ограничения в подаването на газ могат да засегнат именно него. „При големите компании натоварването надхвърля 10 мегавата. Това означава, че ако спра подаването на завод за преработка на мляко, ще мога много бързо да стабилизирам мрежата”, обяснява притесненията си главният изпълнителен директор на асоциацията, поставяйки се на мястото на вземащите решения в агенцията при задействането на третия етап от плана за спешни мерки. При подобен сценарий заводите за млекопреработка ще се изправят пред „огромни проблеми”, без да бъдат отчитани онези фактори, които вече подкосиха краката на бранша досега, а именно поскъпването на фуражите, торовете и горивата. „За съжаление не сме защитен потребител от гледна точка на Закона за енергетиката, а само системно значим потребител. Това означава, че Федералната мрежова агенция си запазва правото да ни спре подаването в зависимост от ситуацията в една или друга област”, обобщава Хойзер.

В Германия се намират някои от най-големите заводи за преработка на мляко в Европа, а 80% от тях използват природния газ за производствени нужди и отопление. Поради тази причи на с поскъпването на енергоносителите се повишиха цените на всички млечни продукти за потребителите, като например най-евтиният пакет масло в момента струва със 70% повече в сравнение със същия период на миналата година.

В момента газопроводът „Северен поток” , доставящ природен газ от Русия за страните от Западна Европа, е в планов ремонт до 21 юли, но заради нахлуването на Русия в Украйна и наложените впоследствие санкции от Европейския съюз на Русия, включително върху вноса на петрол, мнозина експерти се съмняват, че синьото гориво изобщо ще тръгне по тръбата след тази дата. Това би създало огромни проблеми за Германия, която внася 55% от потребявания газ именно от Русия. За ЕС като цяло този дял е 40%.

Икономиите на природен газ заплашват заводите за млекопреработка в Германия
8284
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини