Начало » Новини » Страната
15.07.2022 г.

Нулев ДДС за хляба ще има и за продукти, замесени със зеленчуково брашно и с ядки

Указания как се начислява ДДС
Нулев ДДС за хляба ще има и за продукти, замесени със зеленчуково брашно и с ядки

sinor.bg

Министерството на финансите публикува указанията за начисляване на нулев данък добавена стойност (ДДС) върху продажбите на хляб и газ, предназначени за бизнеса. Според тези разпоредби нулевата ставка се прилага за доставки на хляб и брашно с място на изпълнение на територията на страната, при вноса му на територията на страната и при облагаемите вътреобщностни доставки (от държави в ЕС).

В Зазока за ДДС не са предвидени специфични разпоредби за датата на възникване на данъчното събитие при доставки на хляб и брашно - данъчното събитие при такива доставки възниква съгласно общите правила на закона. Въз основа на данъчната преференция за доставките на хляб и брашно се прилага нулева ставка на данъка.

Друга важна особеност в указанията е, че при производството на хляб и добавянето на брашно от зеленчуци или други култури, различни от зърнените, както и добавянето на различни семена, ядки, зеленчуци или плодове, олио или масло, но чието количество е пренебрежимо малко и насочено главно за подобряване на вкусовите качества на продукта, тогава нулевата ставка за ДДС се запазва.

За „хляб“ се считат само продукти, които имат характеристиките на „хляб“ и се доставят замразени и изпечен на около 90%, които впоследствие се доизпичат, например хляб с поръска - сусам или други семена, питки, багети, франзели, земели - с поръска или без поръска, и други, но без захар и/или мазнина. Сухарите също са освободени от ДДС, гласят указанията.

Предвид дефиницията за „хляб“, втасването на тестото следва да е с помощта на хлебна мая или закваска. В случаите, когато за втасването на продукт вместо хлебна мая или закваска е вложено друго, например хуск, то за продукта не е приложима нулева ставка на данъка върху добавената стойност.

БАБХ за качеството на българския хляб

По отношение на определението за „пшенично брашно или друга зърнена култура“ като съставна част на понятието „хляб“ данъчната преференция важи за продукт от обикновена (мека) пшеница, твърда пшеница, ечемик, ръж, тритикале, овес, царевица и сладка царевица, просо, сорго, ориз и др., включително за посев. Хлябът трябва да е приготвен единствено от следните съставки: пшеничено брашно, вода, мая или подкваса, готварска сол.

Нулевата ставка на данъка върху добавената стойност се прилага за доставка на „хляб“ от регистрирано по ЗДДС лице, независимо дали е производител, търговец на едро/дистрибутор или търговец на дребно.

Когато продуктът има характеристиките на „хляб“, неговият грамаж, форма или опаковка, както и количеството му в опаковка, нямат значение. Както и независимо от начина на обработката му – ръчна или машинно.

В указанията подробно се посочват и продуктите от брашно, за които нулевият ДДС не се прилага:

- различни видове сладки и солени закуски/изделия, например: кроасани с или без пълнеж, козунак, банички, кифли, брускети, бисквити, гофрети, меденки, вафли, крекери, солети, бутерки и други;

- сладкарски изделия, например: донъти и понички, независимо че основната суровина е тесто от пшенично брашно, щрудели, кекс и други;

- специален артизански хляб, в който освен определените в ал. 5 на § 15д от ПЗР на ЗДДС съставки и добавки, има и различни видове семена, зърна и семки;

- макаронени изделия;

- полуготови продукти предварително втасали и готови за печене/тесто за „хляб“ или други хлебни продукти;

- полуготови продукти предварително втасали и готови за печене, произведени от многолистно тесто, например кроасани за печене;

- кори за печене;

- сухи смеси за домашен ръжен хляб, за пълнозърнест хляб, за пълнозърнеста содена питка, за содена питка;

- хляб, питки, багети, франзели, земели, бургер хлебчета - с поръска - сусам или други семена или без поръска, но със захар и/или мазнина, чието количество не е пренебрежимо малко и не е предимно за подобряване на вкусовите качества на продукта;

- малки питки, съставът на които е: пшенично брашно, вода, прясна мая, сол, захар, слънчогледово олио, стабилизатори (ксантанова гума, гуарова гума, консерванти: калиев пропионат, сорбинова киселина);

- сандвичи, хамбургери, бургери, ход-дог, бурито, дюнери, емпанади, енчиладас, кростини, принцеси, пържени филийки, такос, фахитас.

По отношение на „хляб“, предлаган като ресторантьорска или кетъринг услуга, включително при доставка на храна за вкъщи, той винаги следва да се включва в доставката на ресторантьорската или кетъринг услугата, или на доставката на храна за вкъщи, независимо дали се предоставя с обща или отделна цена и не е приложима нулева ставка на данъка.

Нулев ДДС за хляба ще има и за продукти, замесени със зеленчуково брашно и с ядки
12544
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Управителен съвет ДФЗ
Одобрени са 9,5 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми
НАП променя идентификационните номера по ДДС на физическите лица
Решения на Министерския съвет
Василев: Без пос терминали в ресторантите ДДС-то ще бъде вдигнато
Патентен данък за събирачите на билки - предложение
Данъчни промени - плащате само след получаване на касова бележка
Хлябът у нас се произвежда само от българска пшеница
Хлебари и сладкари няма да участват в протестите на земеделците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини