Начало » Новини » Интервю
30.06.2022 г.

Христанов: Каним евроодитори на „Капитан Андреево” срещу бъдещо реинсталиране на корупционни схеми

Интервю със зам. земеделския министр в оставка
Христанов: Каним евроодитори на „Капитан Андреево” срещу бъдещо реинсталиране на корупционни схеми

sinor.bg

От 6 до 8 юли мисия на Дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните” (SANTE) в Европейската комисия ще посети граничния контролнопропускателен пункт „Капитан Андреево”, за да извърши одит върху контрола, въведен през май т.г. от Българската агенция по безопасност на храните. Това съобщи зам. министърът на земеделието в оставка Иван Христанов в интервю за телевизия „България он еър”.

Посещението е по искане на българската страна с цел ветеринарните инспектори от SANTE да установят на място дали новият контрол е ефективен при проверките на качеството на вноса на продукти от трети страни. И дали с отстраняването на частните фирми, с които бившите ръководства на БАБХ са скючвали половинчати договори, страната ни ще преустанови случаите на импорт на непроверени плодове и зеленчуци в рамките на Европейския съюз (ЕС). 

Независимо, че кабинетът беше отстранен и вече е в оставка, Христанов увери, че в следващите седмици ще се подготвят всички необходими нормативи плюс гарантираната подкрепа от европейската дирекция SANTE, така че „да бъдат премахнати всички бъдещи опити за реинсталиране на старите корупционни схеми”.

Припомняме, че от май досега, когато контролът премина изцяло към БАБХ, приходите от таксите от лабораторни проверки на граничния пункт рязко се повишиха, а до края на годината се очаква те да достигнат десетки милиони лева. Проблемът е, че договорите, сключвани с частните фирми в продължение на 12 години са били само за наем на помещения, но реално там са проверявани камионите, влизащи в България и ЕС, като реално БАБХ не е имала никакъв контрол върху тези проверки.В продължение на 12 години БАБХ е сключвала договори с частни фирми само за наем на помещения. Те обаче без договор са правели лабораторни изследвания и са проверявали доставките на плодове и зеленчуци на държави извън ЕС, като внесените от тях такси в бюджета са били символични.

Разбиването на тази корупционна схема е една от причините кабинетът да падне, затова и преди избора на новата власт от „Продължаваме промяната” ще направят всичко възможно „след евроодита през юли да бъде утвърден механизъм срещу възстановяване на подобни незаконни канали, обясни Христанов.

На въпрос дали заплахите срещу него и депутатите, които защитиха кабинета в неговата битка, продължават, зам. министърът в оставка обясни, че натискът не е спрял и че задкулисието е готово на всичко.

Христанов: Каним евроодитори на „Капитан Андреево” срещу бъдещо реинсталиране на корупционни схеми
48841
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини