Начало » Новини » Интервю
30.06.2022 г.

По 347 лева на декар губят производителите на череши тази пролет

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България
По 347 лева на декар губят производителите на череши тази пролет

sinor.bg

Българските производители на череши работят под себестойността на продукцията си и са поставени в абсолютно неконкурентоспособна позиция спрямо колегите си не само в Европейския съюз, но и извън него. Изчисленията показват, че на декар те губят по 347 лв., като тук са включени компенсациите за Covid-мерките, съобщи за Синор.bg Мариана Милтенова, председател на УС на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ).

Ако нещата продължават по този начин, ние изобщо няма да работим“, категорична е тя. И добави, че подобни проблеми имат всички производители на плодове и зеленчуци, които тази пролет изкараха ранната си продукция на пазара.

Тази пролет към евтиния внос на зеленчуци от трети страни, които винаги са правели дъмпинг на роднатап продукция, се добавя и изключително спадналото потребление. „Много трудна е реализацията на черешите - хората не купуват. Туризмът също е с ограничено потребление. На практика изкупните цени са по-ниски от миналогодишните, а разходите са увеличени с близо 100%. При тези условия за много производители се губи смисъл да берат и да продължават да произвеждат. Някои започнаха да изкореняват градините, други се насочват към технически и зърнени култури, трети изоставят насажденията и напускат страната.“

Заради войната в Украйна производителите на череши са загубили важни пазари за износ. „Затворени са част от каналите ни, които преминаваха през Беларус и Украйна, същото се очертава за останалите плодове и зеленчуци, докато приключи войната“, казва Мариана Милтенова. Друг сериозен проблем за бранша е продължаващият силен дъмпинг от вносна продукция, предлагана през търговските вериги.

В момента очакваме помощта за зимните пръскания, която трябваше да бъде изплатена до 20 юни. Досега не сме получили нищо и хората ми звънят и питат за тази помощ, защото ние не можем да платим на работниците. Самите берачи не могат да си плащат сметките и поставят условия за по-високо заплащане, а ние не можем да си го позволим“, посочва още Милтенова. Според нея тази година реколтата от череши ще бъде по-малка в сравнение с миналогодишната. По данни на производителите, реколтата от кайсии е добра въпреки измръзванията в някои райони, но не е изключено да има още градушки.

Големи производители на разсад за зеленчуци също споделят, че отчитат осезаем спад на поръчките, затова се очаква да бъде заложена по-малко продукция.

В тази ситуация производителите в сектора не усещат държавна подкрепа. „Не е логично да намалят ДДС за алкохол и вино в заведенията, които се посещават от една малка част от хората в страната, а хората, които ежедневно е необходимо да консумират плодове и зеленчуци, няма да получат отстъпка. Да не говорим за сивия сектор, който благодарение на високата ставка на ДДС не внася достатъчно приходи от ДДС. В същото време нашите производители, които са коректни платци на данъци, са поставени в неравностойно положение спрямо хората, които внасят продукция и не са регистрирани по ДДС. Това не е държавническо мислене.“, категорична е Мариана Милтенова.

От Националния съюз на градинарите са на мнение, че всички в сектора трябва да се регистрират по ДДС и ставката да бъде намалена на 6% или 9%. За малките стопанства, от организацията предлагат годишен патентен данък, който да се определя на базата на обработваните декари.

Как е в Европа?

Редица европейски държави намалиха ставките на ДДС като част от антикризисните мерки, показва справка на Синор.bg. Правителството в Полша премахна ДДС върху храните и торовете за земеделските производители и значително намали ставките по ДДС върху тока и природния газ за бизнеса, домакинствата, както и за лечебни и възпитателни заведения. Мярката се прилага от 1 февруари 2022 г. до края на юли 2022 г. Преди 1 февруари страната прилагаше 5% ставка върху храните. Малта прилага 0% ДДС върху храните, Дания и Чехия 5%, Франция 5,5%, Германия 6%, Белгия и Швейцария 6,5%, Черна гора и Испания 7%, Турция 8%, Румъния 9%, Гърция 10%, Италия, Австрия и Словения 10%. В България ставката е 20%.

Застой във фонд „Земеделие” и агроминистерството

„Смяната на ръководства и правителства се отразява изключително негативно върху бизнеса ни“, по думите на Мариана Милтенова, „Ние се намираме в пряка зависимост от управленските решения на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. В тази връзка, очаквам работата отново да забуксува“, сподели тя и допълни: „Поставили сме въпроса за приемствеността на политическото управление. Експертният потенциал на институциите трябва да се запази“, посочи още експертът Милтенова.

Проекти по подмярка 4.1, подадени през септември и октомври 2021 г., все още не са разгледани от фонд „Земеделие“, разочарована е Мариана Милтенова. Според нея е необходимо да има децентрализация - някои мерки да бъдат одобрявани в регионалните офиси на ДФЗ, вместо всички проекти да се одобряват от централното управление.

Интервюто взе: Лилия Александрова

По 347 лева на декар губят производителите на череши тази пролет
11756
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Браншовете под криза
Милтенова: Биофермери фалират, а търговците напразно търсят биохрани за училищата
Позицията на бранша
Милтенова: Назрял е моментът за рестарт на заетостта в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини