Начало » Новини » Страната
23.06.2022 г.

Важните препоръки на ЕК по Стратегическия ни план

Агроведомството оповести забележките
Важните препоръки на ЕК по Стратегическия ни план

sinor.bg

Министерството на земеделието публикува в съкратен вид основните препоръки към българския Стратегически план за развитие на земеделието до 2027 година. Документът се състои от две части – препоръки и анализ на земеделието и развитието на селските райони, като всички те се основават на проучване на текущото състояние, нуждите и приоритетите за земеделието и селските райони в България.

Акцентирано е върху необходимостта страната ни да предвиди интервенции, които да доведат до създаването на предпоставки за подобряване на жизнеспособността и производителността на сектора чрез оптимизиране на структурата на фермите; чрез инвестиции в модернизиране на земеделските стопанства в сектора на зеленчуците, овощарството и тревопасните животни.

За повишаването на конкурентоспособността и пазарната ориентация е необходимо включването на мерки за внедряването на технологии, иновации, маркетингови инициативи, професионално обучение на фермерите и по-широко използване на инструменти за управление на риска.

В документа се посочва, че за подобряване на жизнеспособността на малките и на средните по размер стопанства с по-висок потенциал за развитие, е необходимо по-ефективно насочване на подпомагането на доходите, като например продължаване на прилагането на допълнителното преразпределително плащане и намаляването на плащанията. За да се постигне подобряване на позицията на земеделските производители във веригата за доставки на храни се препоръчва включването на мерки за подкрепа за преработката и маркетинга на земеделски продукти с висока добавена стойност (например схемите за качество на ниво ЕС и на национално ниво); и подобряване на позицията на земеделския производител чрез стимулиране на обмена на знания и мерки за насърчаване на различни форми на сътрудничество.

Позиция на младия фермер Петър Петров

Препоръките за укрепване на грижите за околната среда включват справяне с нарастващите тенденции на емисии на парникови газове и амоняк, различни практики за намаляване на емисиите, по-амбициозни техники за управление на почвата, управление на

негативните процеси на ерозията на почвата. За намаляване замърсяването на въздуха и емисиите на парникови газове според документа на ЕК е необходимо подобряване управлението на оборския тор (съхранение) и използване на оборския тор за устойчиво производство на биогаз.

Изведена е необходимостта от подобряване на адаптивността на селскостопанския и горския сектор към изменението на климата чрез икономия на вода чрез мерки за стимулиране адаптация на културите, ефективни напоителни системи в региони в зависимост от напояването и др. Препоръките включват и необходимостта от насърчаване на устойчивото управление на горите и залесяване, увеличаване на мултифункционалността, опазване на горите и възстановяване на горски еко-системи.

Българският стратегически план следва да допринесе за изпълнение на Европейската цел заложена в „Зелената сделка“ на ЕС във връзка с развитие на биологичното земеделие чрез подпомагане на прехода и производството по методите на биологичното земеделие.

За целите на засилване на социално-икономическата структура на селските райони и отговаряне на обществените изисквания е изведена препоръка за създаване на условия за заетост и подобряване на условията за развитие на бизнеса в селските райони чрез интервенции като инвестиции в увеличено широколентово покритие, подобрен достъп до финансиране, стартиране на бизнес и подпомагане на млади фермери, развитие на био[1]икономиката и др. В документа се извежда необходимостта от продължаване на подкрепата за стратегически дългосрочни инвестиции в инфраструктура (напр. селски пътища и канализационни системи) и в услуги (свързани с медицинско осигуряване, образование и

др).

В документа се посочва необходимостта от принос за постигането на целта на „Зелената сделка“ на ЕС чрез намаляване на продажбите на антимикробни средства чрез намаляване на употребата на антимикробни средства в животновъдството, като се използват всички налични инструменти, включително инструменти по ОСП, за подпомагане на земеделските производители чрез насърчаване на най-добрите практики за намалена и разумна употреба на антимикробни средства заедно с подобрено управление на

стадата, биосигурност, предотвратяване и контрол на инфекциите. Необходими са мерки за подобряване на биосигурността на стопанствата и хуманното отношение към животните чрез подпомагане на практиките за управление в животновъдството и чрез насърчаване на най-добрите практики за отглеждане, превенция и контрол на инфекциите.

С цел да се осигури принос за изпълнение на целите на „Зелената сделка“ по отношение на по-намалената употреба на пестициди е изведена необходимостта насърчаване на устойчивото

използване на пестициди, по-специално ЕК предоставя насоки към България за стимулиране внедряването на практики за интегрирано управление на вредителите.

За насърчаване и споделяне на знания, иновации и цифровизация в земеделието и селските райони и насърчаване на тяхното усвояване, според ЕК е необходим принос за изпълнение на целта на „Зелената сделка“, свързана с инвестиции за покритие на бърза широколентова връзка в селските райони, като същевременно се ускорява развитието на цифрови умения и умения за знания в селските райони и селското стопанство. За справяне с фрагментацията на Системата за знания и иновации в земеделието (AKIS) ЕК акцентира върху необходимостта от включване на интервенции, насочени към засилване ролята на

съветите в земеделието и тяхното свързване, насърчаване обмена на знания, инвестиране в иновациите и обучението. Според Европейската комисия това би допринесло за увеличаване на устойчиви земеделски практики, нивото на цифровизация и съвместното създаване на иновации, които могат да насърчат екологичната устойчивост и конкурентоспособността на селскостопанския секто

Документът съдържа насоки и адресират специфичните икономически, екологични и социални цели на бъдещата ОСП и по-специално, необходимостта от принос на всяка държава-членка за изпълнение на Европейските цели на стратегията “От фермата до трапезата” и Стратегията за биоразнообразието.

Важните препоръки на ЕК по Стратегическия ни план
5564
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини