„Призовавам Българската агенция по безопасност на храните да бъде по-гъвкава, когато установи шарка по овцете. Хората от агенцията следват стриктно и бюрократично протокола при установяване на заразата и веднага пристъпват към евтаназиране. Като учен вярвам на лабораторните изследвания, които се извършват с psr тест. Нямам съмнение в този тест, той е от най-добрите. Но специално при маришките овце шарката протича без клинични признаци. Най-вероятно животните от Вакла маришка овца и Бяла маришка овца преодоляват вируса без щети.“
Шарката порази стада от генофонда, съхранявани в пловдивския Аграрен университет
Това каза пред Синор.БГ председателят на сдружението за отглеждане и развъждане на маришките овце проф. Дойчо Димов от Аграрния университет.
Той обясни, че Маришките овце са селектирани от животновъди в Пловдивско в продължение на повече от 100 години. Те имат добра млечна продуктивност. Около 50% от маришките овце близнят, а месото на агнетата е превъзходно и без типичния мирис, който облъсква някои потребители.
„Не може порода, създавана от повече от век, да бъде унищожена с лека ръка, без да се вземе предвид устойчивостта ѝ към това заболяване. Нека се увеличи карантинният срок за наблюдение на стадата с маришките овце, който сега е 30 дни, и след това да се взима решение трябва ли да бъдат унищожени, в случай, че успешно са преболедували шарката. Защото тези овце представляват ценен генетичен материал и това непременно трябва да се вземе под внимание“, каза проф. Димов.
Той посочи, че членовете на сдружението са около 90, а при 19 стада е установено вирусното заболяване. Особено заплашена от изчезване е бялата маришка овца, от която вече са останали само 5 стада.