Начало » Новини » Страната
19.06.2022 г.

И министърът на земеделието очаква изключително добра реколта от зърно

Иванов съпреживя радостта от жътвата на празник в Добруджа
И министърът на земеделието очаква изключително добра реколта от зърно

Снимка: МЗм

Дългият път, от посетите през есента пшеничени зрънца до прибраната в складовете продукция, е свързан с  много усилия, а жътвата е финал, който дава възможност на стопаните да почувстват радостта от своя труд, заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при откриването на фестивала „Бялата жътва – за Земята, добруджанеца и хляба“ в община Тервел, област Добрич, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в оглавяваното от него ведомство. Според Иванов фестивалът е средищно място, което откроява бит и традиции в едно и подчертава местната идентичност. Той припомни, че събитието се организира от Местната инициативна група "Тервел-Крушари" с финансиране по подхода Водено от общностите местно развитие, като по този начин се продължават местните традиции и се подкрепя тяхното предаване на идните поколения."Гордост е, че Вие, добруджанските земеделски производители, сте запазили дългогодишните традиции и сте съхранили обичаите за жътвата и до днес. Желая ви здраве, високи добиви, успешно прибиране на реколтата и плодородна следваща година!", посочи министърът.

Той подчерта, че Добричкият регион, известен като житницата на България, има голямо значение за развитието на селското ни стопанство, защото формира огромна част от зърнопроизводството на страната. По думите му там се прилагат съвременни агротехнически мероприятия при отглеждането на зърното и повишена грижа за състоянието на почвите. Иванов изтъкна, че като резултат  през последните 5 години се отчита тенденция на задържане на средните добиви зърнени култури в страната. "През тази година очакваме средните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните нива. По експертни оценки на областните дирекции „Земеделие“ на база обследване на моментното състояние на зърнените култури очакваме изключително добра реколта, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ", категоричен бе той.

Министърът подчерта, че България се утвърди като един от основните производители на пшеница не само в Европа, но и по света, и продължава да е значим фактор на международния пазар на зърно, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. Той уточни, че пшеницата заема близо 20% от общия селскостопански износ на България през 2021 г.

Преди фестивала министърът на земеделието посети земеделско стопанство със затворен цикъл на производство на млечни и месни продукти в село Овчарово.

И министърът на земеделието очаква изключително добра реколта от зърно
5534
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини