Начало » Пазари » Зърно
08.06.2022 г.

САРА: Сценариите за нова реколта варират от 5,6 до 6,5 млн. т пшеница

Месечен бюлетин
САРА: Сценариите за нова реколта варират от 5,6 до 6,5 млн. т пшеница

sinor.bg

Три възможни сценария за новата реколта от хлебно зърно са разработили икономистите от Центъра за за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), които представят в месечния си доклад за пазара на земеделски стоки в страната. Използвайки стохастичните модели (основаващи се на принципите на случайността), икономистите предвиждат, че спрямо моментното състояние на посевите най-голяма е вероятността прибраната пшеница от нова реколта да бъде между 5,9-6,2 млн.т.

Другите два варианта са твърде оптимистичен - за реколта от 6,2-6,5 млн. т. , и песимистичният – за 5,6-5,9 млн.т прибрано хлебно зърно. Очакванията са средните добиви да бъдат малко по-високи от тези за последните 5 години - около 5,30 т/ха, или 530 кг от декар.

В Североизточна и Северна Централна България се разчита на по-високи добиви, основани на валежите през месец април. Това обаче не се отнася за Югоизточна и Южна Централна България, които останаха безводни, а това предполага по-голям риск от намален добив от обичайното. Текущата прогнози на JRC Mars за тези райони е добивът да бъде 5,2 т/ха, което е с 13% под миналогодишния.

Текущите прогнози за добива при ечемика през новата реколта е средно да бъдат прибрани по 4,9 т/ха, или 490 кг от дка. Общо реколтата това лято се очаква да достигнат 580 хил.т. Според прогнозите на JRC Mars обаче добивът от ечемик в страната това лято ще4 бъде 4,86 т/ха, което е с 9,7% надолу на годишна база.

Прогнозите на ФАО

САРА очаква средните добиви при рапицата да бъдат около 2,75 т/ха. Общото количество на събраната рапица за 2022/23 г. се прогнозира на 380 хил.т., приблизително еднакво с нивата от 2021 г. Прогнозата на JRC Mars е за добив от 2,77 т/ха, което е с 2% надолу на годишна база.

По отношение на средните изкупни цени за пазарната 2022/23 се очаква те да бъдат отчетливо по-високи. Средните изкупни цени за цялата пазарна 2022/23 година при пшеницата се изчисляват на 710 лв/т и около 620 лв/т за ечемика. При рапицата изкупните цени могат да тръгнат от 1300 – 1400 лв/т. Пазарът през тази година до голяма степен ще се определя от световния инфлационен натиск и нагласите за засилено търсене срещу увеличаващите се цени.

Заради блокирания износ на зърнени и маслодайни култури от Украйна цените продължават да вървят нагоре. FOB цените от Русия към края на май за хлебната пшеница са 410 щ.д./т, за ечемика - 365 щ.д./т и за фуражната пшеница - 370 щ.д./т. При царевицата FOB цената е 355 щ.д./т.

По данни на американската агенция USDA, новата реколта в световен план се очаква да бъде добра при пшеницата, възлизаща на 775 млн.т., 0,6% под рекорда от 2021 г. Сред големите износителки, Украйна ще бъде най-засегната, като производството може да падне до 21,5 млн.т. и оттам износът да бъде 10 млн.т при количества за 2021/22 г. стигащи 19 млн.т.

Понижение има при рапицата на европейските пазари до 807 евро/т. Според икономистите от САРА пазарите на маслодайни култури ще следват петролните цени и отношението към биогоривата в тази ситуация.

САРА: Сценариите за нова реколта варират от 5,6 до 6,5 млн. т пшеница
7253
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Заради свиването на засетите площи през есента във Франция и Германия
Реколтата от мека пшеница в ЕС се очертава най-слабата от 4 сезона
(„Early outlook for 2024 crops)
Перспективи за пшеница реколта 2024 г.
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини