Начало » Новини » Света
17.06.2022 г.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН награди три земеделски институции от Бразилия, Нидерландия и Зимбабве

За устойчиво развитие до 2030 г.
Организацията по прехрана и земеделие на ООН награди три земеделски институции от Бразилия, Нидерландия и Зимбабве

Групова снимка на генералния директор на ФАО Ку Донгю, в центъра, с носителите на наградите на ФАО Рон Мазиер, директор "Корпоративна стратегия и счет

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) отличи три научноизследователски и земеделски институции от Бразилия, Нидерландия и Зимбабве, като това са първите награди, присъдени в рамките на новата програма на ФАО съобщиха от организацията.

Наградата "Шампион" и наградата "Партньорство" бяха връчени от генералния директор на ФАО Ку Донгю на церемония, проведена по време на 170-ата среща на Съвета на Организацията. Съветът е най-висшият ръководен орган на ФАО, който заседава в периода между конференцията, която се провежда на всеки две години.  

"Днес, когато се събираме, за да отличим първата група наградени, се намираме в трудни времена, в които конфликтите в много части на света; продължаващите последици от пандемията COVID-19; последиците от климатичната криза; както и други хуманитарни и социални извънредни ситуации, тласкат цените на храните до рекордно високи нива. Милиони хора по света се борят с глада, бедността и недохранването, особено земеделските стопани в селските райони, жените и младите хора", заяви генералният директор на ФАО.

"Нашите наградени демонстрираха чрез постиженията си, че разполагаме с инструментите, знанията и капацитета да направим положителни промени и да променим живота на хората", добави той.

Наградата "Шампион на ФАО", която е най-високата корпоративна награда на агенцията на ООН и носи награда от 50 000 долара, е признание за значителен и изключителен принос за напредъка на общите цели на ФАО, включително за постигането на Целите за устойчиво развитие до 2030 г.

Тя бе връчена на Бразилската корпорация за селскостопански изследвания (Embrapa), чийто "широко признат и добре доказан опит в областта на научните изследвания и развойната дейност, осигуряването на иновации, обучение и агротехнологични решения" бе признат от Комитета за подбор на наградите на ФАО. Чрез своята мрежа и програми Embrapa е помогнала за разширяването и увеличаването на обхвата на съвременните технологии и системи. Нейната съвместна работа обхваща много географски области и сфери на познанието, като тематичните, екорегионалните и продуктово базираните изследователски центрове са водещи в разпространението и обмена на устойчиви агрохранителни практики и информация, отбеляза Комитетът за подбор.

Университетът и изследователският център във Вагенинген (WUR), Нидерландия, и Фондацията за земеделие (FfF), Зимбабве, си поделиха наградата за партньорство в размер на 10 000 долара.  

Комитетът за подбор на наградите посочи партньорството на WUR с ФАО, "което поставя в центъра си иновативното сътрудничество и засилената координация. То задава нова съвместна визия, като двете организации преодоляват интерфейса между науката и политиката, свързват изследователския персонал и политиците и работят чрез гъвкави действия за ефективно справяне с предизвикателствата в един бързо променящ се свят". Това включва разработване и споделяне на знания и използване на науката, технологиите и иновациите за трансформиране на агрохранителните системи.

FfF "се ангажира с местните общности и съответните заинтересовани страни, за да подобри живота на хората, като отговаря на техните нужди и права", отбеляза Комитетът за подбор. Той посочи как инициативите, ръководени от ФФЗ, са показали доказателства за въздействие, като са помогнали на девет милиона зимбабвийци да постигнат продоволствена сигурност на домакинствата си за по-малко от 1 долар на седмица и как FfF е разработил концепцията си Pfumvudza, която включва обработване на значително по-малко земя и увеличаване на естественото плодородие на почвата, както и подобрени стандарти за управление и земеделие.

Генералният директор на ФАО връчи наградите на представителите на организациите, които присъстваха лично на церемонията.

"Глобалните проблеми изискват глобални решения и Embrapa е изградила силна мрежа за международно сътрудничество в търсене на съвместни решения за справяне с предизвикателства като бедността, глада, декарбонизацията и устойчивото земеделие", заяви в речта си при приемането на наградата Тиаго Толедо Ферейра, директор на отдел "Институционално управление" на Embrapa.

Рон Мазиер, директор "Корпоративна стратегия и счетоводство" от Wageningen University and Research, отбеляза, че "заедно ФАО и WUR трябва да играят жизненоважна роля в прехода на хранителните системи в световен мащаб, съвместно с всички заинтересовани страни".   

От своя страна Матю Мбанга, главен изпълнителен директор на Фондацията за земеделие в Зимбабве, заяви: "Очакваме с нетърпение да продължим партньорството си и да си подадем ръка, за да оборудваме и вдъхновим младите африканци на целия континент да станат шампиони в селското стопанство".

"Техните постижения повдигат духа ни, вдъхновяват за действие и насърчават по-тясно сътрудничество", добави Ку в заключителните си думи.

През юни 2021 г. 195-те членове на ФАО одобриха на своята конференция нова програма за награди, като консолидираха и обновиха съществуващите награди под единна марка на ФАО и създадоха пет категории корпоративни награди, две от които бяха връчени на днешното събитие. Наградата за постижения, наградата за иновации и наградата за служители ще бъдат връчени по-късно през годината.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН награди три земеделски институции от Бразилия, Нидерландия и Зимбабве
4175
 

Последни материали
Виж
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини