Начало » Пазари » Животинска продукция
01.06.2022 г.

ЕС спечели повече от търговията с храни и напитки в началото на 2022 г.

Евростатистика
ЕС спечели повече от търговията с храни и напитки в началото на 2022 г.

sinor.bg

Стойността на търговията на Европейският съюз със селскостопански храни показва силен ръст от началото на 2022 г. През февруари Съюзът е изнесъл храни и напитки за общо 28,3 млрд. евро, което представлява ръст с 18% в сравнение със същия месец на миналата година.

Износът нараства с 11% до 16,6 млрд. евро, а вносът се увеличава с 30% до 11,7 млрд. евро, което формира положително търговско салдо от 4,9 млрд. евро. Или ръстът е с 52% спрямо януари 2022 г., като по този начин се прекъсва тенденцията на по-нисък износ и по-висок внос, наблюдавана от есента на 2021 г. до края на календарната година. Данните публикува Европейската комисия в майския си доклад за състоянието на търговията на ЕС.

През първите два месеца на 2022 г. износът за Обединеното кралство и Съединените щати нараства значително в сравнение със същия период на предходната година. За Обединеното кралство са изнесени най-големи количества вино, домашни птици и яйца, като стойността на доставките се увеличава с 23% до 6,6 милиарда евро. Износът за САЩ нараства с 26% до 4 млрд. евро, като в него преобладават напитките.

Стойността на доставките за третата по значение дестинация за износа на селскостопански храни от ЕС – Китай намалява рязко през първите два месеца на годината - с 836 млн. евро или 28%. Това се дължи основно на годишното намаление с 66% или с 856 млн. евро на износа на свинско месо за тази страна.

Вносът на селскостопански храни от Обединеното кралство нараства значително в сравнение със същия период на 2021 г., когато е на особено ниски нива. През първите два месеца на 2022 г. те нарастват със 75%, достигайки обща стойност от 2,1 млрд. евро. Това до голяма степен се дължи на увеличения внос на спиртни напитки и ликьори, чиято стойност се увеличава със 105%.

Вносът от Бразилия също отбелязва увеличение с 62%, дължащо се основно на доставките на соя и шрот. Вносът от САЩ и Китай също се увеличава съответно с 18% и 65% през този период. От друга страна, вносът от Канада намалява повече от всяка друга страна - с 22% или 126 млн. евро.

Статистиката сочи, че преди военната агресия на Русия вносът от Украйна нараства повече от този от която и да е друга страна през първите два месеца на годината - с 96% на годишна база. Вносът на зърнени култури, растителни масла и маслодайни култури се увеличава както в стойност, така и в обем, като са внесени допълнителни 1,4 милиона тона зърнени култури в сравнение със същия период на 2021 г.

По-конкретно, зърнените заготовки и продуктите за смилане, млечните продукти, виното и продуктите на винена основа са основните експортни категории през януари и февруари. Това е в съответствие с наблюдаваното през същия период на миналата година. ЕС е изнесъл зърнени заготовки и продукти за смилане на стойност 3,1 млрд. евро, млечни продукти за 2,8 млрд. евро и вино и продукти на винена основа за 2,3 млрд. евро, което отразява увеличение на стойностите на износа и на трите.

Износът на добитък, говеждо и телешко месо нараства с 28% на годишна база, като най-силен принос имат замразените месни продукти. Износът на свинско месо намалява с 20%. От 27-те продуктови категории свинското месо единствено е със спад в стойността на износа на годишна база.

Маслодайните семена са основната категория за внос през януари и февруари, като е отбелязан ръст с 41% на годишна база до над 5 милиарда. Кафето, чаят, какаото и подправките са втората продуктова категория, внесена в ЕС, главно поради увеличението на стойността на вноса на кафе, което е с 66% повече спрямо миналата година.

Рязкото увеличение на цената на кафето Арабика започна през април 2021 г. и продължава, като през февруари световните цени достигат най-високите си нива от 2011 г. Същевременно стойността на вноса на плодове рязко спада, особено за гроздето със 115 млн. евро или 29%, и бананите с 69 млн. евро или 13%.

Лилия Александрова

ЕС спечели повече от търговията с храни и напитки в началото на 2022 г.
6106
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини