Като цяло той увеличава растежа и теглото, заздравява костите, увеличава силата и издръжливостта им. При даване на ябълков оцет два пъти по 500 г дневно във водата или във фуража на кравите и конете и по 100-150 г на овцете и козите малките се раждат по-здрави, попъргави, по-големи, със здрави и силни крака. Освен това и раждането им става по-лесно. За да стане месото на животните по-крехко и вкусно, е необходимо двадесетина дни преди клането да им се дава един път дневно ябълков оцет – на говедата по 500 г; на овцете и козите – по 100 200 г; на кокошките ти и другите птици – по 30-40 грама.
Прибавянето сутрин и вечер по една лъжичка ябълков оцет към храната на кокошките и на другите домашни птици премахва диариите, ускорява растежа и увеличава перата им. Мастит при кравите се лекува, като вимето се разтрива с 500 г ябълков оцет всекидневно в продължение на 10-20 дни.
При откриване на стрептококи в млякото на крава, да й се дава по 500 г ябълков оцет дневно, към който са прибавени и 5-6 капки йод. На болни от ревматизъм крави и коне, куцане, подуване на стави и други, да се дава по 500 г ябълков оцет дневно. За укротяване на буйни животни е полезно да им се дава ябълков оцет: на бикове и коне – по 500 г два пъти на ден в продължение на 1-2 месеца; на зли кучета и други животни – по 50-150 г.
След двумесечна почивка лечението може да се повтори. Чрез добавяне на ябълков оцет в храната на кравите се увеличава теглото им от 2 до 6 кг и се заздравяват зъбите им. Добавянето на оцет към храната на животните заздравява кожата им, освобождава ги от бълхи, действа благоприятно на козината – косъмът става по-мек и лъскав.