Начало » Новини » Страната
25.05.2022 г.

България е за ревизия на Зеления пакт, подобно на други държави

Съвет министри Брюксел
България е за ревизия на Зеления пакт, подобно на други държави

Снимка: Министерство на земеделието

Усилията на Европейската комисия и държавите членки трябва да се фокусират към гарантиране на продоволствената сигурност. Но в краткосрочен план държавите-членки на ЕС би трябвало внимателно да преосмислят документите, свързани със Зеления пакт, запазвайки валидността на неговите цели. Тази позиция на България е обявил заместник-министърът на земеделието Момчил Неков по време на вчерашното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе в Брюксел. Дискусията беше основно върху състоянието на селскостопанските пазари в резултат на нашествието в Украйна, съобщиха от агроминистерството.

Припомняме, че по въпроса с отсрочката на някои изисквания, свързани със Зелената сделка, се преговаря на различни нива. Европейските депутати също водят дискусии по темата, така че очакванията са за евентуални ревизии.

Зелените плащания за родните фермери - все по-малки

Неков е посочил още, че България е обезпокоена от профермери - все по-малкидължаващото повишение на цените на основните селскостопански и хранителни продукти под влияние на покачващите се разходи за производство, като данните за страната показват покачване на цената на хлебната пшеница с близо 68% спрямо миналата година. Царевицата за зърно е поскъпнала с 55%, а тази на слънчогледа – с почти 63%. „Цените на торовете са се покачили три до четири пъти спрямо миналогодишните си нива. Производството в животновъдство се свива в дългосрочен план, а добавената стойност постоянно пада“, посочи заместник-министърът.

Съветът на министрите на земеделието обсъди и заключения, свързани с високопатогенната инфлуенца по птиците: стратегически подход към развитието на ваксинацията като допълващ инструмент за профилактика и контрол.

Обмени са били и мнения по предстоящата 12-та министерска конференция на СТО, насрочена за 12-15 юни в Женева. Съветът на министрите е дискутирал и по бъдещето на опазването на почвите в ЕС и потенциалът за реализиране на Европейския зелен пакт.

Комисията отново е представила План за действие относно "Линии на солидарност"  между ЕС и Украйна за улесняване на износа от  Украйна на земеделски стоки и двустранната търговия.

България е подкрепила и информация от делегацията на Румъния за трудното положение на фермерите, изпълняващи проекти, финансирани от ЕЗФРСР, в резултат на увеличение на цените на материалите/разходите

На срещата на земеделските министри е представена информация и от делегацията на Германия за редуциране на употребата на торфен хранителен субстрат в градинарството. В тази връзка заместник-министър Неков е посочил, че страната ни принципно подкрепя инициативата на Германия за редуциране употребата на торфен субстрат и използване на други алтернативни заместители на торфа, но трябва да  бъдат налични на достъпна и разумна за българските производители цена.

България е за ревизия на Зеления пакт, подобно на други държави
5332
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Бор за листно и кореново подхранване
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини