Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.05.2022 г.

Причини за честото боледуване на доматите

Селекция
Причини за честото боледуване на доматите

sinor.bg

Доматите са сред зеленчуковите култури, които са много податливи на болести. Има ли нещо в тях, което специалистите наричат вроден дефект, или това е по природа, а може би са виновни метеорологичните условия през вегетационния период – все въпроси, чиито отговори е важно да знаем.

Факт е, че в преследването на едроплодни сортове селекционерите са изпуснали от поглед един много важен фактор, който става обект на внимание на специалисти, занимаващи се с изследвания по патологията на растенията.

Нека да погледнем назад в историята – доматите са култивирани в Югоизточно Мексико от див домат, приличащ на дребно чери. Прародителят произхожда от тропическите гори на Амазонка в Перу и е пренесен до полуостров Юкатан в Мексико. И днес там доматите растат в диво състояние – във влажна и дъждовна среда. Те би трябвало да са пригодни за отглеждане по време на валежи, но на практика съвсем не е така.

Изглежда нещо се е объркало в процеса на селекцията и преследването на все по-едри плодове. Специалистите се стремят да удовлетворят потребителското търсене и средният размер на доматите е увеличил значително размера си – в сравнение с дивите си роднини.

За съжаление, гените на дивите домати, които ги правят устойчиви на заболявания, са на същата хромозома, на която са гените, контролиращи размера на плодовете и добивите. Излиза, че една и съща хромозома контролира устойчивостта на болести и размера, което прави по-едроплодните сортове по-малко устойчиви на болести – освен ако не е заложен съвременен ген.

Това дава отговор на въпроса защо едроплодните домати са толкова податливи на бактериални заболявания, включително бактериално увяхване и бактериална петнистост, които създават сериозен проблем на производителите.

Италиански и испански специалисти изследвали и анализирали генните последователности в европейските сортове домати и открили 298 силно развити позиции, свързани с морфологични признаци, избрани от фермерите.

В процеса на изследването установили, че само 25% от сортовете съдържат съвременни гени за устойчивост на болести, въведени от професионалните селекционери.

Друга вероятна причина за разпространение на болестите по доматите е съвременната интензивна производствена практика.

По-голяма част от едроплодните сортове домати, отглеждани колово, са позиционирани на разстояние 1,5-2 метра между редовете и 50-60 см между растенията. Това пространство е твърде малко за възрастните растения, даже след колтучене, оставяйки само по две стъбла.

Едрите плодове за разлика от диворастящите, които са с размер на череша, са твърде тежки, за да могат доматените растения да се задържат без помощта на колове или клетки.

Листната маса създава влажен микроклимат, благоприятен за развитието на патогени. Във влажните летни дни или след пороен дъжд вътрешните листа почти никога не изсъхват, което позволява на бактерии, гъбички и плесени като фитофтората да се развиват бързо и непрекъснато.

При органичното производство се прилага практика за по-голямо отстояние на доматените растения едно от друго. Независимо от това че дивите прародители на доматите растат във влажните тропици, съвременните им потомци се чувстват по-добре в суха естествена или изкуствена среда.

Отглеждането на доматите в оранжерии или високи тунелни укрития предпазва листата и плодовете не само от мокрене, но и от разнасяните с дъждовете различни патогени.

Когато за даден сорт е посочена устойчивостта му на определени болести, това означава, че тя е заложена генетично.

Причини за честото боледуване на доматите
13980
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Практика
Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини