Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.05.2022 г.

Причини за честото боледуване на доматите

Селекция
Причини за честото боледуване на доматите

sinor.bg

Доматите са сред зеленчуковите култури, които са много податливи на болести. Има ли нещо в тях, което специалистите наричат вроден дефект, или това е по природа, а може би са виновни метеорологичните условия през вегетационния период – все въпроси, чиито отговори е важно да знаем.

Факт е, че в преследването на едроплодни сортове селекционерите са изпуснали от поглед един много важен фактор, който става обект на внимание на специалисти, занимаващи се с изследвания по патологията на растенията.

Нека да погледнем назад в историята – доматите са култивирани в Югоизточно Мексико от див домат, приличащ на дребно чери. Прародителят произхожда от тропическите гори на Амазонка в Перу и е пренесен до полуостров Юкатан в Мексико. И днес там доматите растат в диво състояние – във влажна и дъждовна среда. Те би трябвало да са пригодни за отглеждане по време на валежи, но на практика съвсем не е така.

Изглежда нещо се е объркало в процеса на селекцията и преследването на все по-едри плодове. Специалистите се стремят да удовлетворят потребителското търсене и средният размер на доматите е увеличил значително размера си – в сравнение с дивите си роднини.

За съжаление, гените на дивите домати, които ги правят устойчиви на заболявания, са на същата хромозома, на която са гените, контролиращи размера на плодовете и добивите. Излиза, че една и съща хромозома контролира устойчивостта на болести и размера, което прави по-едроплодните сортове по-малко устойчиви на болести – освен ако не е заложен съвременен ген.

Това дава отговор на въпроса защо едроплодните домати са толкова податливи на бактериални заболявания, включително бактериално увяхване и бактериална петнистост, които създават сериозен проблем на производителите.

Италиански и испански специалисти изследвали и анализирали генните последователности в европейските сортове домати и открили 298 силно развити позиции, свързани с морфологични признаци, избрани от фермерите.

В процеса на изследването установили, че само 25% от сортовете съдържат съвременни гени за устойчивост на болести, въведени от професионалните селекционери.

Друга вероятна причина за разпространение на болестите по доматите е съвременната интензивна производствена практика.

По-голяма част от едроплодните сортове домати, отглеждани колово, са позиционирани на разстояние 1,5-2 метра между редовете и 50-60 см между растенията. Това пространство е твърде малко за възрастните растения, даже след колтучене, оставяйки само по две стъбла.

Едрите плодове за разлика от диворастящите, които са с размер на череша, са твърде тежки, за да могат доматените растения да се задържат без помощта на колове или клетки.

Листната маса създава влажен микроклимат, благоприятен за развитието на патогени. Във влажните летни дни или след пороен дъжд вътрешните листа почти никога не изсъхват, което позволява на бактерии, гъбички и плесени като фитофтората да се развиват бързо и непрекъснато.

При органичното производство се прилага практика за по-голямо отстояние на доматените растения едно от друго. Независимо от това че дивите прародители на доматите растат във влажните тропици, съвременните им потомци се чувстват по-добре в суха естествена или изкуствена среда.

Отглеждането на доматите в оранжерии или високи тунелни укрития предпазва листата и плодовете не само от мокрене, но и от разнасяните с дъждовете различни патогени.

Когато за даден сорт е посочена устойчивостта му на определени болести, това означава, че тя е заложена генетично.

Причини за честото боледуване на доматите
14815
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Епизоотична обстановка в България, съседни страни и ЕС
Продължение
Що е епифитотиология?
В поредица за инфекциозните болести по растенията с епидемичен характер
Що е епифитотиология
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини