Начало » Новини » Коментари
21.04.2022 г.

Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години

Съвместни инспекции на ОЛАФ и фонд Земеделие
Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години

sinor.bg

През март тази година ръководството на фонд „Земеделие” е получило доклад от Европейската службата за борба с измамите (ОЛАФ) за установени нередности с публични средства при изпълнението на двете мерки от старата ПРСР 2007-2013 г. 311 и 312, свързани със скандалите около къщите за гости, добили популярност като „къщи за тъщи”. Въпреки че официално изпълнението на старата ПРСР приключи през 2019 г., Европейската комисия и нейните контролни органи имат право на извънредни проверки по отделни случаи, за които има сигнали за нарушения. Това съобщи пред депутатите от земеделската комисия изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Никола Каварджиклиев, който обясни че веднага след този сигнал във фонда е създадена работна група, която „детайлно да проучи всеки проект, така че да бъдат защитени финансовите интереси на България и Европейския съюз”.

Докладът на ОЛАФ съдържа подробни данни, които предстои да бъдат анализирани от групата, в чийто състав са включени експерти от всички дирекции на фонда. Ще се проверява всеки проект, като този надзор ще влючи и договорите, чийто 10-годишен мониторингов период не е приключил, разясни Каварджиклиев в отговор на въпрос, зададен от председателя на парламентарната комисия Пламен Абровски. Ще припомним, че България въведе 5-годишно наблюдение след приключване на изпълнението на проектите, въпреки че европейското право допуска 10-годишен контрол за мониторинг.

Само с казуса "Къщи за тъщи" властта би натрупала точки

Работната група е започнала анализ на всеки конкретен случай от извадката, посочена в доклада на ОЛАФ и тече подготовка за техническа среща между представителите на еврофейската служба и фонд „Земеделие”.

От Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия са поставила срок от два месеца за проверки на обстоятелствата, като в случайна на необходимост фондът да може да поиска и удължаване на този срок, така че да се вникне подробно във всеки случай, обясни Кавадржиклиев.

По отношение на очакваните изводи от работата на групата шефът на фонда се спря на три варианта – оптимистичен, песимистичен и реалистичен. Първият е, че фонд „Земеделие” стриктно е спазвал процедурите по европейското законодателство за упражняване на цялостен контрол при разходването на средствата по тези две мерки. Песимистичният вариант е този, при който ще се наложи България да възстанови всички средства от бюджета по тези мерки. И реалистичният сценарий е да се разгледа всеки проект по отделно и там, където се докажат нередности, собствениците на къщите да си понасят санкциите. А останалите да продължават да развиват бизнеса си като законно действащи търговски субекти.

Фонд „Земеделие” вече има план за действие (екшън план) по конкретните стъпки, които са в синхрон с европейското и българското законодателство, обясни шефът на фонд „Земеделие”. И допълни, че България има право да започне процедура за възстановяване на разходи, които не са в съотвествие със законодателството на ЕС, въпреки че ПРСР 2007-2013 г. официално е приключила.

И тъй като докладът на ОЛАФ е свързан точно с казуси, по които досега не са защитени интересите на ЕС и страната ни, затова и започва съвместната работа между ОЛАФ и българската Разплащателна агенция.

Сключените проекти за периода на действие на двете мерки плюс мярка 41 от проектите за местно развитие са 1 062 с размер на субсидията от 299 млн. лв. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв., като от тях 301 са прекратени по искане на ползвателите или заради неподаване на заявки за плащане. Други 15 са отказани да бъдат платени поради установени нарушения. До 2016 година проверките са увеличени от 1 на 6 процента от одобрените проекти в период на мониторинг.

Между 2016 и 2018 г. са проверени едва 18% от всички къщи в период на мониторинг. Заради скандалите около „къщите за тъщи” в този период допълнително са проверени нови 130 обекта, или това са 18% върху всички проекти по трите мерки – 311, 312 и 41.

Действия на европейската прокуратура

През април 2019 г. прокуратурата изземва информация за всички 746 финансирани проекта. През юли същата година са проверени 100% от проектите в периодо на мониторинг – 288 със стойност на субсидията от 81 млн. лв. След тези инспекции са наложени санкции на 249 собственици на къщи, като регистрираните лоши вземания са 46 млн. лв. Основните нарушения са свързани с неизпълнение на финансовите показатели по бизнес плановете, неразкрити нови работни места и др.

Само преди дни представители на работещите къщи за гости оспориха някои от процедурите за проверки и за налагането на актове за изземване на субсидии, тъй като те са наложени след изтичане на 5-годишния мониторингов период. Юридическите съветници на работещите селски къщи доказаха сериозни грешки от страна на администрацията, която не е провела адекватен контрол още в самото начало наподписването на договорите през 2012 година, в резултат на което приближени до властта спечелиха проекти и си направиха извънграски вили с пари по мерките за „къщи за гости” - 311, 312 и 41. След като скандалите избухнаха, тогавашната власт постфактум санкционира само работещия бизнес. А притежателите на извънградските вили излязоха сухи, защото набързо препродадоха собствеността на нищо неподозиращи трети лица, в резултат на което трудно биха предприети съдебни дирения срещу тях.

Да се надяваме, че сегашните двустранни инспекции на ОЛАФ и фонд „Земеделие” най-после ще посочат точните субекти, които източиха трите мерки за периода 2012 – 2016 г.

Екатерина Стоилова

Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години
13605
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Купувачите с по-ниски доходи се отказаха от мечтата за живот на спокойствие
Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им
След 47-то Народно събрание
И този парламент ще решава казуса с къщите за гости
Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
Европейската прокуратура погна измамниците с къщи за гости за агротуризъм
Казус с десетгодишна история
Фонд „Земеделие” не е приключил кореспонденцията с ОЛАФ по казуса с „къщите за гости”
Комисията по земеделие ще го разисква на 20 април
Само с казуса „Къщи за тъщи” властта би натрупала точки, ако го реши!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини