Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.04.2006 г.

Борбата с черната сливова плодова оса не е трудна

 Черната сливова плодова оса е един от най-опасните неприятели по сливата и джанката. Тя е в състояние да унищожи до 100 на сто плодовата реколта. Неприятелят Hoplo-campa minuta представлява дребна оса - около 5 мм с блестящо черен цвят. Развива едно поколение годишно. Борбата с нея не е трудна, стига да знаем биологията й. Черната сливова плодова оса зимува в почвата като лъжегъсеница на дълбочина 8-10 см под короната на дърветата.Така, че този факт може да се използва успешно за борба с нея, като през есента се направи обработка на почвата около дърветата на тази дълбочина. Тази обработка може да стане и рано напролет.

По този начин се унищожава голяма част от зимуващия запас на неприятеля. Следващите етапи за борба са съобразно етапите на развитие на неприятеля и са главно чрез химични средства. Лъжегъсеницата какавидира рано напролет, когато температурата за една седмица се задържи около 8-10 градуса. Летежът на осите започва по времето на цъфтежа на трънкосливите, които цъфтят малко по-рано от джанките и сливите.

Затова първото пръскане се извършва във фаза бутонизация на сливите, т.е. когато се покажат белите венчелистчета, но цветчето още не е отворено. Това пръскане е насочено срещу възрастното насекомо с оглед то да не може да снесе яйца. Осата снася яйцата в чашката на цветчето, откъдето излюпената ларва навлиза в младите плодчета и се изхранва с вътрешността на костилката. Една ларва поврежда до 5 плодчета, които след това падат на земята заедно с дръжката.

Регистрираните препарати за пръскане срещу възрастното насекомо са алфа комби 51,25 ЕК в доза 0,05 процента, суми алфа 5 ЕК - 0,02 процента, сумитион 100 ЕК - 0,075 процента. Подходящи са още агрия 1050 - 0,15 процента, релдан - 0,1 процента или нуреле дурсбан-0,07 процента. Следващото третиране е насочено срещу новоизлюпените ларви и цели те да загинат преди вгризването им в плодчето. То се извършва, когато 2/3 от цветчетата са завехнали, т.е. когато дърветата са в края на цъфтежа и не се посещават от пчели. Използват се същите химични средства, посочени при първото третиране, също и пиретроидни инсектициди като децис, вазтак, шерпа и др. Пръсканията задължително правете сутрин рано или привечер при тихо време, когато няма летеж на пчели.

Борбата с черната сливова плодова оса не е трудна
59544
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Предстои практичен семинар за резитба в сливова овощна градина
Нови сортове овошки на Института по овощарство - Пловдив
При пропуски в растителната защита болестите не прощават!
Какво трябва да знаят за сливата професионалисти и любители овощари
Резитби
Свободно растящата корона за сливовите дръвчета
Къде да засадим слива
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини