Начало » Новини » Страната
11.03.2022 г.

Еколози призовават: Не замитайте проблемите с управлението на горите под килима!

Позиции
Еколози призовават: Не замитайте проблемите с управлението на горите под килима!

Александър Дунчев се изказва в земеделската комисия Снимка: sinor.bg

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към управляващата коалиция с призив да не прикрива проблемите с кадровите чистки в горския сектор, а да започне да ги решава. Смените на ръководните екипи в регионалните звена от последните седмици поставят под риск декларираните в коалиционното споразумение обещания за пълна прозрачност и създаване на консултативни съвети в горския сектор. Както и принципната заявка за промяна в държавното управление чрез въвеждане на конкурсно начало и независимост на експертното управление от политически натиск.

В последните дни народни представители оповестиха публично факти за немотивирани уволнения на професионални кадри в сферата на горите, за отказ да се оповестят имената на новоназначените служители и за продължаващи злоупотреби при добива и транспорта на дървесина от държавните гори. Тези проблеми не бяха отречени от министъра на земеделието Иван Иванов, който все още отговаря за горите.

Вместо разговор по същество обаче, от страна на Министерството на земеделието и БСП последва омаловажаване на изнесените данни, изместване фокуса на дискусията и клевети срещу този, който ги представи на обществото. Припомняме, че бившият шеф на агенцията по горите и депутат в сегашния парламент Александър Дунчев се възпротиви силно на немотивираните кадрови смени на доказани професионалисти.

„За първи път от много години насам от висока трибуна се посочва ясно и точно ключов проблем в горския сектор, а именно политическото кадруване, което унищожава професионализма в горите, води до корупция в сектора и създава сериозна заплаха за състоянието на горите в България”, посочват от природозащитната организация.

Според еколозите са неоснователни спекулациите, че изнасянето на тези проблеми е опит за дестабилизиране на управляващата коалиция. Прозрачността и професионалистите в горите са основата на доброто управление и опазване на българските гори. Доброто състояние на горите е важно не само заради социалните аспекти, предвид големия брой хора, ангажирани в сектора, но и поради голямата значимост на услугите и ползите от горските екосистеми за благополучието на българските граждани. Екологичните аспекти на добре опазените гори са много и добре известни.

* По отношение на горите липсва напредък по ангажиментите на коалицията, поети с коалиционното споразумение като:бавят се заложените в Приложение No 7: Земеделие. „консултативни съвети на местно (областно, общинско) и национално ниво към държавни и общински горски структури“,

* Не е изпълнен и поетият ангажимент за „Прозрачност и спазване на конкурсното начало при провеждане на процедурите за подбор на кадри в административните органи и органите на управление и контрол в предприятията с държавно участие.“ (стр.39 от въпросното приложение).

Липсата на адекватна реакция през изминалите дни подкопава и още един важен ангажимент от коалиционното споразумение, а именно „Възстановяване на доверието в държавните структури“.

Неглижирането на споменатите по-горе проблеми поставя на изпитание и основният принцип при формиране на управляващата коалиция – „нулева толерантност към корупция“ (Преамбюл, и т. IV.3: „Всяка номинация за министър или заместник-министър трябва да отговаря на два основни принципа, заложени в програмата на мандатоносителя … а именно нулева толерантност към корупцията и експертен потенциал“, Приложение № 7: Земеделие, стр. 38 „Прекратяване на корупцията и административния произвол.“). Ще се откаже ли управляващата коалиция от един от основните принципи, около които е създадена?

От Коалицията „За да остане природа в България“ изразяват надежди, че управляващите ще спазят поетите ангажименти към гражданите за нулева толерантност към корупцията и прозрачност в управлението.

Настояваме да се вземат спешни мерки за недопускане на политически обвързани уволнения и назначения на служители по горите и да се пристъпи на практика към осъществяване на залегналите в коалиционното споразумение мерки в областта на горите.

Синор.бг припомня как на 10 март в предаването "Още от деня" по БНТ земеделският министър се изложи тотално с махленските си обяснения за причините, предизвикали според него критиките срещу кадровата чистка. Единственото, което можем да кажем е, че при подобни обяснения всеки друг министър би си подал оставката още на следващия ден.    

Еколози призовават: Не замитайте проблемите с управлението на горите под килима!
4860
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Коалиция За да остане природа в България
Краят на историята с незаконната сеч в Копривщица - в очакване да стигне до съда
Протести
Дунчев с нов сигнал за незаконна сеч на стари гори в близост до вододайна зона
Въпрос към партиите от 46-я парламент
Дунчев силно вярва, че заменените край морето гори ще бъдат върнати на държавата
Служебният кабинет
Новият шеф на горите търси начин да разплете сложния „Параграф 22” със заменките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини