Начало » Новини » Страната
26.05.2021 г.

Новият шеф на горите търси начин да разплете сложния „Параграф 22” със заменките

Служебният кабинет
Новият шеф на горите търси начин да разплете сложния „Параграф 22” със заменките

sinor

България напълно се е оплела в съдебните казуси, свързани със заменките на гори, проведени преди 15 години по време на Тройната коалиция (от 2005 до 2009 г.), в резултат на което днес Изпълнителната агенция по горите годишно харчи стотици хиляди лева, за да защитава държавните интереси по делата, заведени срещу крайните купувачи, сдобили се с вече заменените гори. „Адвокатите правят чудеса от храброст, но казусите са сложни, затова и годишните разходи за тези дела надхвърлят многократно средствата, които се очаква държавата да си върне”, посочи новият изпълнителен директор на агенцията Арлександър Дунчев в интервюто, което даде за програма „Хоризонт”.

Ще припомним, че скандалът със заменките стигна до Европейската комисия, която ги определи като недопустима държавна помощ и разпореди на България да възстанови 80 милиона лева, загубени от 103 сделки, извършени в периода 2007- 2009 г.

От първите заменки се облагодетелстваха олигарси, които на смешни цени получиха хиляди декари край морето, върху които впоследствие да строят. Проблемът е, че след първите заменки голяма част от тези имоти бяха препродадени скъпо, затова и сегашните им притежатели съдят държавата за провалените им инвестиционни планове. А мотивът за тези съдебни спорове е, че държавата със закон забрани да се променя статутът на заменените гори, в резултат на което новите горовладелци не успяха да включат тези терени в регулационните планове на общините, за да бетонират природата.

Временен мораториум върху някои от горите, наложен от Бозуков

И така, държавата предяви претенции по тези 103 сделки, за да си възстанови 80-те милиона лева, само че досега са събрани едва 80 хиляди лева. А невъзможността на държавата да си възстанови парите от заменките се дължи на нескопосаното законодателство, изработено във връзка с горските заменки.

Тази плетеница от противоречия е причина почти целият бюджет на агенцията по горите напоследък се използва за покриване на разноските по съдебните дела, в резултат на което ведомството няма достатъчно средства за охраната на горите, поясни Александър Дунчев, който беше издигнат на поста по настояване на гражданските природозащитни сдружения и по предложение на президента Румен Радев.

За да се излезе от този „Параграф 22”, при който държавата не може законово да си възстанови ограбените гори, новият директор на агенцията ще предложи на притежателите на терените, обект на спорове, да се откажат доброволно от тези притежания.

Каква е точната формулировка, по която ще се действа, не става ясно, но според Дунчев има възможност страната ни да изпълни разпореждането на Еврокомисията, тъй като при доказана държавна помощ от тези заменки Европейският съд може да санкционира страната ни. А по всичко личи, че с тези темпове на събиране на 80-те милиона лева, институциите трудно ще се справят. „Ще направим всичко възможно с екипа ни в следващите два месеца да разрешим този сложен проблем”, посочи Александър Дунчев.

Другият поставен за разрешаване проблем е свързан с реорганизацията на инспекциите в горите, които да спрат натиска, упражняван от влиятелни местни бизнес структури върху горските стражари. „Ако този натиск не съществуваше, инспекторите отдавна да са се справили с всяко нарушение и незаконна сеч. Няма случай в една гора да бъдат отсечени 10 дървета, без горският да разбере за това”, посочи още Дунчев.

Именно затова и в краткия период на действие на служебния кабинет контролът ще се измести от проверките по пътищата към тези в горите, така че да се търси съдействието и на органите на вътрешните работи.

Новият шеф на горите търси начин да разплете сложния „Параграф 22” със заменките
8807
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Земеделската комисия е блокирала искане да се вдигне забраната за строеж
ЕК ще съди България, ако не решим казуса със заменките на гори до началото на 2024 г.
Въпрос към партиите от 46-я парламент
Дунчев силно вярва, че заменените край морето гори ще бъдат върнати на държавата
WWF призовава
До дни държавата трябва да оповести пазарните оценки на скандалните горски заменки
Казус с 15-годишна давност
Тома Белев: Публикувайте оценките, по които са изчислени загубите от заменките
Днес министерството ще обяви списъка с нарушителите
Десет години след скандалните горски замени държавата ще си връща 80 милиона лева от далавераджиите
Процедура за налагане на санкции
България ще проверява за свързаност лицата, участвали във всички горски заменки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини