Начало » Новини » Страната
12.05.2022 г.

Дунчев с нов сигнал за незаконна сеч на стари гори в близост до вододайна зона

Протести
Дунчев с нов сигнал за незаконна сеч на стари гори в близост до вододайна зона

Снимка: Александър Дунчев

Народният представител от „Продължаваме промяната” Александър Дунчев заедно с жители на пловдивското село Розовец, община Брезово, за пореден път сигнализират за мащабна сеч на вековни буки в района на хижа Братан, които се намират в близост до вододайната зона на селото. Проверката е направена след сигнал, при който близо 300 местни хора подписват искане за спиране на сечите заради пресъхването на чешмите през последните лета.

При проверката, направена на място, се установява, че „половината гора около изворчето и чешмата под хижата вече я няма, а до нея е нареден безкраен временен горски склад”, посочва депутатът. И допълва, че „горският път е заприличал на голяма ерозионна бразда, а по някои пресни пънове се разпознават пресни фалшиви марки за узаконяване на незаконна сеч. Останалата гора е във вододайната зона и добре се вижда, че лесовъдите са я пазили от сечи десетилетия наред – там все още се срещат и уникални вековни буки, посочва Дунчев на страницата във фейсбук.

През последните 10 години под натиска на дървената мафия са задействани сечи в почти цялата зона, припомни Дунчев. И отчете, че природозащитници вече са посетили редица отдели, където над 50% от вековната гора е била изсечена преди 8-9 години. На голите поляни наистина има отделни букови фиданки, на които обаче ще има трябват поне сто години, за да възстановят вододайните функции на вековната гора.

И по-страшното – дори в тези силно изредени стари гори са планирани нови сечи с интензивност 20-25% и то „възобновителни“, които не са допустими съгласно Наредба №3 от 2000 г. за СОЗ и съгласно ограниченията в заповедта на Басейновата дирекция за санитарно-охранителната зона на село Розовец.

Заедно с други народни представители Александър Дунчев обещава да подкрепи искането на жителите на село Розовец в горите на вододайната зона да не се допускат „възобновителни сечи“, а отгледните сечи в млади гори да бъдат сведени до 5% интензивност. Ще бъде забранено също прокарването на нови горски пътища. Само така ще бъдат защитени горите с над 100-годишна история - по силата на горската сертификация на FSC като „гори във фаза на старост“, или по силата на Заповед №РД49-196/21.05.2021 г. на служебния земеделски министър Христо Бозуков, изискваща 30% от планирания дърводобив в над стогодишните гори да отпада ежегодно. Защитата на вековните гори (запазени в България в повечето вододайни зони) е един от приоритетите в европейската Зелена сделка и европейските стратегии за биоразнообразието и за горите.

Дунчев ще отправи запитване и до земеделския министър Иван Иванов кога най-после ще бъде приета и отлежаващата вече 10 години Наредба за екосистемните услуги в горите, съгласно която горските стопанства ще могат да получават приходи от опазването на горите във вододайните зони, вместо да се поддават на натиска за изсичането им.

Дунчев с нов сигнал за незаконна сеч на стари гори в близост до вододайна зона
7105
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Над 1 км мрежи бяха извадени от язовир Александър Стамболийски
Служебният кабинет
Новият шеф на горите търси начин да разплете сложния „Параграф 22” със заменките
Почит
На 1 март се отбелязват 142 години от рождението на Александър Стамболийски
Зарибиха язовир Александър Стамболийски с 20 000 шаранчета
Навършиха се 97 години от гибелта на народния водач
Обединени земеделци ще почетат паметта на Александър Стамболийски
Земеделско движение
Възпоменателен събор за Александър Стамболийски събира земеделците в Славовица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини