Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.02.2022 г.

Няколко грешки, които могат да съсипят разсада

Няколко грешки, които могат да съсипят разсада

Отглеждането на разсад е много важно за голяма част от зеленчуковите култури, подправки и цветя, а за други ще ускори плододаването. За целта е необходимо осигуряване на подходящи условия и спазване на някои основни правила. Не трябва да се забравят специфичните особености и изисквания за всеки вид.

Сериозна грешка е по-ранното засяване на семената за разсад. Времето за засаждане на растенията на постоянно място и времето за засяване на семената са пряко свързани и зависят от региона, климатичните условия и специфичните особености на съответната култура. Една от задачите на отглеждането на разсад е да се получи възможно най-голяма преднина при плододаване, което се обуславя от по-ранния растеж и развитие на растенията, в сравнение с тези, отгледани по безразсаден начин. На пръв поглед изглежда, че колкото по-стар е разсадът, толкова по-голяма ще бъде преднината, но съвсем не е така. При прерастване на разсада преднината намалява, защото засаждането на постоянно място стресира растенията те и спират да се развиват за известно време. Необходимо е да се възстанови кореновата система напълно, но това скъсява преднината. При по-старите разсади това време се удължава, а освен това растенията отслабват и стават по-податливи на болести.

Аргументи за пикиране на разсада и против

Изследванията показват, че разсад, който е достигнал възраст на готовност, но не е засаден навреме, за около 4-5 дни може напълно да загуби силите си, а заедно с това и преднината. Прерасналият разсад губи съдържанието на хлорофил в листата, избледнява и увеличава консумацията на пластични вещества при дишане, което се отразява негативно на кореновата система – тя отслабва.

Подхранване

Ранното подхранване е друга грешка, която също може да повлияе негативно на развитието на разсада. Препоръките за ранно подхранване – 2-3 дни след поникване не са убедителни, а когато е нужно, тогава са отделни случаи. За покълване семената не се нуждаят от хранителни вещества, а само от топлина, влага и въздух и когато те са налични в тях започват да протичат сложни биохимични процеси. Най-напред коренът пробива обвивката на семето и се устремява вертикално в почвения слой и абсорбира хранителни вещества. Потреблението на хранителни елементи на този етап е незначително. Торенето ще увеличи концентрацията на елементи в почвения разтвор, а това ще се отрази неблагоприятно на кореновата система, защото кореновите власинки при наличие на излишъци започват да отмират. Краставиците реагират особено негативно на ранното подхранване. То е необходимо, но на по-късен етап, когато започне интензивно извличане на хранителни вещества от почвата.

За разсади с по-дълъг период на отглеждане – домати, патладжан и пипер торене е необходимо, но не трябва да се извършва непосредствено след пикиране. Тогава корените са увредени даже при най-внимателно пресаждане на растенията, а повишената концентрация на хранителни вещества може само да забави възстановяването им. По време на възстановителния процес растенията преустановяват развитието си и едва след укрепване на кореновата система започват отново да се хранят.

Умерено поливане

Поливането действително трябва да бъде умерено, но съвсем не значи, че е необходимо само леко навлажняване на почвата. Напояването с пръскане е оправдано само тогава, когато трябва да се навлажни само горния почвен слой – по време на покълване на семената или в първите дни след това.

Когато кореновата система запълни обема на контейнерите, тогава се полива обилно, защото само така може да се омокри цялата пръст. Важно е да се осигури добро дрениране, за да се отделя излишната вода. Концепцията за „умерено поливане“ не се отнася за поливане на горния слой, а по-скоро обилно, но рядко. Следващо поливане трябва да се извърши тогава, когато почвата е изсъхнала, но не пресъхнала.

Всяка култура има своите секрети – краставиците изискват по-често поливане от доматите, пипера и патладжана и се поливат отново тогава, когато почвата е все още влажна.

Чудотворни“ препарати за подхранване

Могат да се видят различни препоръки и оферти за чудотворни препарати за отглеждане на здрав и силен разсад. Той може да бъде такъв само тогава, когато са налични оптимални условия на отглеждане, влияещи върху растежа и развитието – температура, осветеност, влажност, наличие в почвата на всички необходими хранителни вещества, но в определени количества и пропорции. Всеки дефицит или излишък се отразява неблагоприятно върху състоянието на растенията. Подхранването на разсада, както и на възрастните растения, трябва да се извършва само с онези хранителни вещества, които са необходими за дадения етап от вегетацията и със сигурност само те могат да се нарекат чудотворни.

Няколко грешки, които могат да съсипят разсада
101505

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
Защо пожълтяват листата на разсада при доматите?
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
Какво да предприемем, ако след пресаждане разсадът стане виолетов?
Практика
Ето как да намалите стреса при засаждане на разсада на постоянно място!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини