Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
19.02.2022 г.

Вносът на плодове и зеленчуци в Русия нараства още въпреки субсидиите и забраните

Цената на експеримента е изцяло за сметка на населението на страната
Вносът на плодове и зеленчуци в Русия нараства още въпреки субсидиите и забраните

Ефективността на многомилиардното субсидиране на собственото производство на плодове и зеленчуци в Русия при почти пълното ограничаване на достъпа до вътрешния пазар на доставчиците от повечето водещи страни-производителки остава изключително слаба, сочат данни на анализатори на електронното издание EastFruit. Вносът на плодове и зеленчуци продължава да нараства дори въпреки обезценяването на руската рубла и запазващата се стагнация в реалните доходи на населението на страната, изтъкват те. През 2021 г. Русия за пореден път е увеличила вноса на плодове и зеленчуци, сега с 3,4% на стойност 7,6 млрд. долара. Средното годишно темпо на ръста на вноса на плодове и зеленчуци в страната за последните 5 години е достигнало 5,6%, докато реалните доходи на населението са продължили да се свиват. Всяка година руските вносители са увеличавали покупките на плодове, ядки и зеленчуци с 415 млн. долара, което извежда страната сред лидерите по темпо на нарастване на вноса им.

Потребителите на плодове и зеленчуци в Русия и Беларус ще платят ненужни милиарди

Тези показатели потвърждават изключително ниската ефективност на усилията на правителството на Русия при субсидирането на собственото производство с цел постигането на продоволствена независимост и осигуряване на плодове и зеленчуци за населението. Очевидно е, че ограничаването на пазарната конкуренция стимулира създаването на предприятия с ниско ниво на конкурентоспособност, които губят напреварата с вносната продукция дори в толкова неблагоприятна обстановка за вноса. А още едно потвърждение на този извод са рекордно високите цени на почти всички видове традиционни зеленчуци на пазара в Русия през този сезон. При това цените на едро на същите зеленчуци и плодове като например зеле, картофи, кромид лук, ябълки, цвекло, моркови и други в съседните даржъви-членки на Европейския съюз и в Украйна са значително по-ниски – понякога дори в пъти, а не в проценти.

Освен че руските потребители плащат най-високите цени за плодове и зеленчуци в региона, същите цени не отразяват онези десетки милиарди долари, които държавата е взела от данъците на населението, за да субсидира собственото производство на продуктите. Затова реалната цена, която плаща потребителят в Русия за тези плодове или зеленчуци, е значително по-висока и от вече рекордно високите цени на дребно.

През последните 5 години вносът на ябълки в Русия е нараснал с 8% - дори повече от този на екзотичните банани, които няма как да бъдат отгледани в страната. И всичко това се случва въпреки щедрите държавни субсидии, получавани от градинарите, въпреки обезценяването на рублата и нулевата възможност за страните от ЕС, Китай и САЩ, които са световни лидери в износа на ябълки, да доставят своите плодове на пазара в Русия. Не трябва да се пропуска също, че вносът на картофи в Русия се удвои през 2021 г. в сравнение с преди 5 години. Вносът на дини за същия период се е увеличил 5 пъти, макар доскоро Русия да беше доста значим износител на дини. Вносът на череши е нараснал с 63%, а на ягоди и тикви също се е удвоил.

В руските средства за масова информация непрекъснато се съобщава за огромния напредък в оранжерийните технологии и за постоянния ръст на производството на оранжерийни зеленчуци в страната. Трудно е това да бъде отречено, но ако се вземе предвид колко огромни са средствата, които осигурява бюджетът в подкрепа на този бранш, спадът във вноса на домати с едва 1% в количествено изражение за 5 години и ръстът от 6% в стойностно едва ли може да се определи като страхотно постижение. Разбира се, с краставиците нещата са много по-добре, но те поначало са повече местен продукт, който не се изнася или внася в големи количества в сравнение с оранжерийните домати. А ако се вземе предвид третият основен вид оранжериен зеленчук – пиперът, то вносът му в Русия през последните 5 години е нараснал с 54%.

Освен традиционните плодове и зеленчуци, които Русия продължава да внася във все по-големи количества, местните потребители все повече се интересуват и от екзотичните, които не се отглеждат в страната, както и от онези, чието производство е ограничено по чисто климатични причини. За последните 5 години вносът на авокадо в Русия е нараснал 4 пъти, а на десертно грозде и на свежи и замразени ягодови култури се е удвоил. Вносът на райски ябълки се е увеличил със 71%, на ананаси – с 69%, на манго – над 7 пъти, на пъпеши – над 3 пъти.

Кой обаче се оказва най-облагодетелстван от описаната политика на Русия в сектора на плодовете и зеленчуците? Преди всичко това е Турция, която вече доставя над 17% от всички плодове и зеленчуци на руския пазар. Силно увеличават доставките и износителите на плодове и зеленчуци от Иран, който според различни оценки вече заема около 15% от целия руски внос на посочените продукти. Останалите печеливши са Египет, Китай, Узбекистан, ЮАР, Беларус, Молдова и Израел, а бързо се увеличават и приходите от износа на плодове и зеленчуци за Русия от Грузия. 

Вносът на плодове и зеленчуци в Русия нараства още въпреки субсидиите и забраните
8511
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Събирачите на диворастящи гъби и плодове ще имат право на пенсия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини