Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
19.02.2022 г.

Вносът на плодове и зеленчуци в Русия нараства още въпреки субсидиите и забраните

Цената на експеримента е изцяло за сметка на населението на страната
Вносът на плодове и зеленчуци в Русия нараства още въпреки субсидиите и забраните

Ефективността на многомилиардното субсидиране на собственото производство на плодове и зеленчуци в Русия при почти пълното ограничаване на достъпа до вътрешния пазар на доставчиците от повечето водещи страни-производителки остава изключително слаба, сочат данни на анализатори на електронното издание EastFruit. Вносът на плодове и зеленчуци продължава да нараства дори въпреки обезценяването на руската рубла и запазващата се стагнация в реалните доходи на населението на страната, изтъкват те. През 2021 г. Русия за пореден път е увеличила вноса на плодове и зеленчуци, сега с 3,4% на стойност 7,6 млрд. долара. Средното годишно темпо на ръста на вноса на плодове и зеленчуци в страната за последните 5 години е достигнало 5,6%, докато реалните доходи на населението са продължили да се свиват. Всяка година руските вносители са увеличавали покупките на плодове, ядки и зеленчуци с 415 млн. долара, което извежда страната сред лидерите по темпо на нарастване на вноса им.

Потребителите на плодове и зеленчуци в Русия и Беларус ще платят ненужни милиарди

Тези показатели потвърждават изключително ниската ефективност на усилията на правителството на Русия при субсидирането на собственото производство с цел постигането на продоволствена независимост и осигуряване на плодове и зеленчуци за населението. Очевидно е, че ограничаването на пазарната конкуренция стимулира създаването на предприятия с ниско ниво на конкурентоспособност, които губят напреварата с вносната продукция дори в толкова неблагоприятна обстановка за вноса. А още едно потвърждение на този извод са рекордно високите цени на почти всички видове традиционни зеленчуци на пазара в Русия през този сезон. При това цените на едро на същите зеленчуци и плодове като например зеле, картофи, кромид лук, ябълки, цвекло, моркови и други в съседните даржъви-членки на Европейския съюз и в Украйна са значително по-ниски – понякога дори в пъти, а не в проценти.

Освен че руските потребители плащат най-високите цени за плодове и зеленчуци в региона, същите цени не отразяват онези десетки милиарди долари, които държавата е взела от данъците на населението, за да субсидира собственото производство на продуктите. Затова реалната цена, която плаща потребителят в Русия за тези плодове или зеленчуци, е значително по-висока и от вече рекордно високите цени на дребно.

През последните 5 години вносът на ябълки в Русия е нараснал с 8% - дори повече от този на екзотичните банани, които няма как да бъдат отгледани в страната. И всичко това се случва въпреки щедрите държавни субсидии, получавани от градинарите, въпреки обезценяването на рублата и нулевата възможност за страните от ЕС, Китай и САЩ, които са световни лидери в износа на ябълки, да доставят своите плодове на пазара в Русия. Не трябва да се пропуска също, че вносът на картофи в Русия се удвои през 2021 г. в сравнение с преди 5 години. Вносът на дини за същия период се е увеличил 5 пъти, макар доскоро Русия да беше доста значим износител на дини. Вносът на череши е нараснал с 63%, а на ягоди и тикви също се е удвоил.

В руските средства за масова информация непрекъснато се съобщава за огромния напредък в оранжерийните технологии и за постоянния ръст на производството на оранжерийни зеленчуци в страната. Трудно е това да бъде отречено, но ако се вземе предвид колко огромни са средствата, които осигурява бюджетът в подкрепа на този бранш, спадът във вноса на домати с едва 1% в количествено изражение за 5 години и ръстът от 6% в стойностно едва ли може да се определи като страхотно постижение. Разбира се, с краставиците нещата са много по-добре, но те поначало са повече местен продукт, който не се изнася или внася в големи количества в сравнение с оранжерийните домати. А ако се вземе предвид третият основен вид оранжериен зеленчук – пиперът, то вносът му в Русия през последните 5 години е нараснал с 54%.

Освен традиционните плодове и зеленчуци, които Русия продължава да внася във все по-големи количества, местните потребители все повече се интересуват и от екзотичните, които не се отглеждат в страната, както и от онези, чието производство е ограничено по чисто климатични причини. За последните 5 години вносът на авокадо в Русия е нараснал 4 пъти, а на десертно грозде и на свежи и замразени ягодови култури се е удвоил. Вносът на райски ябълки се е увеличил със 71%, на ананаси – с 69%, на манго – над 7 пъти, на пъпеши – над 3 пъти.

Кой обаче се оказва най-облагодетелстван от описаната политика на Русия в сектора на плодовете и зеленчуците? Преди всичко това е Турция, която вече доставя над 17% от всички плодове и зеленчуци на руския пазар. Силно увеличават доставките и износителите на плодове и зеленчуци от Иран, който според различни оценки вече заема около 15% от целия руски внос на посочените продукти. Останалите печеливши са Египет, Китай, Узбекистан, ЮАР, Беларус, Молдова и Израел, а бързо се увеличават и приходите от износа на плодове и зеленчуци за Русия от Грузия. 

Вносът на плодове и зеленчуци в Русия нараства още въпреки субсидиите и забраните
8601
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини