Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.02.2022 г.

Време е за сеитба на пипера

Правим разсад
Време е за сеитба на пипера

Отглеждането на разсад за различните зеленчукови култури е сходно в много отношения, но всяка от тях има собствени изисквания към условията на отглеждане, а именно: температура, осветеност, влажност, рН на почвата. Създаването на оптимални условия за отглеждане е добра предпоставка за постигане на положителни резултати, а именно – високи добиви.

Срокове за засяване на семената за разсада

Трябва най-напред да осигурим семената и да определим времето за сеитба. Препоръчва се почвата за разсада да се разкисли и подобри с макро- и микроелементи или да се използва смес от торф, хумус, горска почва, пясък с добавка на суперфосфат или пепел. Оптималната киселинност на почвата е рН 6-7. Най-добрата почва за разсад е тази, която е най-близка по своите параметри до почвата, в която ще расте пиперът след засаждане на постоянно място. Логично е, че ако попадне от оптимални условия в лоши, тогава периодът на адаптация ще бъде много дълъг и е възможно голяма част от растенията да не оцелеят.

Кога да сеем разсада за пипер?

Сроковете за засяване на семената за разсад зависят преди всичко от сроковете за засаждане на постоянно място. В северните райони на страната основните зеленчуци се засяват с 10-на дни по-късно.

Пиперът е култура с високи изисквания към топлината и влагата.

За нормално развитие на пипера средната денонощна температура на въздуха трябва да бъде 21 градуса по Целзий, като дневната се движи в интервала 24-28 градуса, а нощната 18-20 градуса. Ако нощната температура падне под 14 градуса, тогава пиперът преустановява своето развитие, а цветните пъпки и цветовете опадат. Сроковете за засаждане на постоянно място зависят предимно от региона и конкретните меорологични условия, но те ще ни помогнат да определим точното време за засяване на разсада.

За ранните сортове обикновено са необходими 50-60 дни до засаждане на постоянно място, за средно ранните 60-70 дни, а за късните – 75 дни. Когато разсадът се отглежда с пикиране, тогава към тези срокове трябва да добавим още 10-на дни.

Сроковете за засяване на разсада трябва да се определят правилно, защото прерасналият разсад се адаптира по-трудно и до голяма степен е подложен на повече заболявания.

При късна сеитба на семената разсадът се вкоренява по-бързо, но не може да се получи максимално възможно развитие и реколта в предвидените срокове.

Придържайки се към определените срокове – можем да пристъпим към сеитба на семената. Дражираните или покрити с хранителна обвивка семена се сеят сухи – без допълнителна обработка. За останалите няма да допуснем грешка, ако ги подложим на процедура по обеззаразяване, като за тази цел могат да се използват различни препарати.

За стимулиране на растежа се предлагат на пазара различни препарати, съдържащи микроелементи. От народните средства за обработване на семената често се използва дървесна пепел, като за половин литър вода е необходима една супена лъжица – разбърква се често и престоява едно денонощие. Семената се поствят в марля и престояват в тази настойка 4-5 часа, след което не се промиват, а се оставят да покълнат. За тази цел имат нужда от топлина, влага и въздух. Не е правилно да се поставят в съд с вода, защото се затруднява достъпа на въздух. Най-добре е да се загънат във влажна тъкан и да се поставят на топло място при температура 23-28 градуса, а след появата на кълнове се пристъпва към сеитба.

Разсадът за пипер може да се отглежда с пикиране или без пикиране и в зависимост от това се използват персонални или общи контейнери, но и в двата случая е много важно да имат добри дренажни отвори. Семената се сеят на дълбочина 1 см, а когато са в общ контейнер, тогава разстоянието между редовете е 1,5-2 см.

Много важно е дълбочината на засяване да е еднаква и защо?

Кълновете, които поникнат първи – в бъдеще ще дадат най-добра реколта. При неравномерно поставяне на семената в почвата първи ще поникнат не най-силните, а тези, които са засети на по-малка дълбочина.

Контейнерите със засетите вече семена се покриват със стъкло или с полиетилен до поникване и се поставят на топло при температура 24-26 градуса, но не по-висока. Важно е да не се преовлажнява почвата, но и да не пресъхва. При появата на първите кълнове контейнерите се изнасят на светло, а необходимата температура през деня е 20-25 градуса, а нощната – 18-20 градуса.

Време е за сеитба на пипера
176210
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Парена туршия
Бърза стерилизирана туршия
Бърза туршия
Цени на плодове и зеленчуци на борсите в страната
Сурова рязана туршия
Зелена туршия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини