Начало » Новини » Страната
04.02.2022 г.

Срокове за засяване на семената за разсада

Формулата да изчислите точно кога се сее
Срокове за засяване на семената за разсада

sinor.bg

Точно кога да се сеят семената за разсада е от голямо значение, затова и производителите внимават всяка пролет кога да го сторят. Дори компетентните си позволяват да експериментират с различни срокове и импровизират, защото е много важно растенията да не са много малки, но и да не са прераснали.

Предимствата на личното отглеждане на семената са няколко - имаме от сорта, който сме изпробвали и сме доволни от него, освен това знаем как реагира про различни климатични условия.

Определяне на времето за сеитба

Когато се определя времето за засяване на разсада, е важно да се съблюдават два основни момента -  да се вземе предвид регионът, в който ще се отглежда дадената култура, а това се отнася до климатичните и температурни условия. И втория – важни са условията на отглеждане – вид на закритите съоръжения или на открито.

Всяки регион има своите оптимални срокове за засаждане, но когато се знае идеалната възраст на разсада и времето до поникване, тогава може с голяма точност да се определи времето за засяване.

Време за пробуждане на семената и появата на кълнове

За по-популярните култури това време е следното: пипер – 5-7 дни; краставици – 3-7 дни; патладжан – 5-10 дни; тикви, тиквички и патисони – 3-10 дни; домати – 6-10 дни; целина – 7-14 дни; салати – 4-8 дни.

Период на развитие на разсада преди засаждане на постоянно място

Този интервал се счита за най-важен при отглеждане на разсад, защото при удължаване на това време и прерастване – времето за прихващане и възстановяване на растенията се удължава, а това води до забавяне на реколтата. За някои зеленчуци този период е следния: домати – 55-60 дни; патладжан – 65-70 дни; зеле – 50-55 дни; целина – 60-80 дни; пипер – 50-70 дни. Тези срокове за различните сортове също се отличават и е добре да бъдат посочени на опаковките. При пикиране тези периоди могат да се удължат до 10 дни.

В резултат на експерименти специалистите са установили зависимост, помагаща да се определи точното време за засяване на семената. Съставена е формула, която изглежда така: A=B-C-D, където А е началната календарна дата, когато започваме да работим със семената, В – датата на засаждане на растенията в земята, С – броят дни, необходими за израстване и развитие на разсада, а D – дните, необходими за подготовка и покълване на семената.

Използвайки тази проста формула, можем с голяма точност да определим времето за сеитба на разсада. Има достатъчно подробни таблични данни, които също могат да ни помогнат да решим този проблем.

Известно е, че колкото възрастта на разсада над установените срокове е по-голяма, толкова времето за възстановяване след засаждане е по-дълго.

Да пробваме да определим сроковете за засяване на доматите, ако ще ги отглеждаме в незащитени условия (на открито). Ако приемем, че времето, подходящо за засаждане на постоянно място е 1-10 май, а стадият от поникване до израстване на разсада е 55-60 дни,тогава избираме едно число след тази дата и отчитаме 60 дни. Например, 1 май минус 60 – получава се 3 март. От този резултат изваждаме дните, необходими за подготовката и поникване на семената, които са 6-10 дни – получава се 22 февруари.

При патладжана този процес е по-продължителен, отчитайки и факта, че е по-топлолюбива култура от доматите, реагира много болезнено на нощните температурни колебания, а се засажда след 15 май. Ако приемем това време (15 май) за засаждане на постоянно място и приложим формулата, тогава ще се получи също 22 февруари – до поникване 5-10 дни и за израстване 65-70 дни.

Краставици, тикви и тиквички могат да се отглеждат по безразсаден начин, но за получаване на по-ранна реколта се отглежда разсад. При тях обикновено не се прилага пикиране, а се засаждат на постоянно място след преминаване на заплахата от замръзване. Засяването на семената на тези култури се извършва не повече от 30-35 дни преди засаждане.

Всяка култура има своите особености, които трябва да се познават. Карфиолът и бялото зеле поникват при стайна температура, но след това в продължение на 6-7 дни трябва да се поддържа температура 6-8 градуса по Целзий, което създава сериозни проблеми и може да доведе до загуба на кълнове.

За отглеждане на ранна реколта от цвекло семената се засяват 30-35 дни преди засаждане на постоянно място.

За всяка култура и сорт има оптимални срокове и е важно те да се познават добре. Важни са и температурните условия на отглеждане и не трябва да се пренебрегват.

Срокове за засяване на семената за разсада
199343
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Практика
Качеството на семената и разсада влияе върху плододаването
Тревогите започват още преди сеитбата
Разсадите – какво трябва да знаем
Науката за хранене на растенията в различните им фази непрекъснато се развива
Растенията залагат репродуктивни органи още в началното си развитие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини