Начало » Важно за фермера » Животновъдство
23.07.2024 г.

Иван Станков: Пожарите доказаха колко пагубен е сривът в животновъдството за екологията

НОКА работи по нови три проекта в помощ на фермерите
Иван Станков: Пожарите доказаха колко пагубен е сривът в животновъдството за екологията

Професор Иван Стаков като зам. министър на земеделието преди повече от 10 години Снимка: sinor.bg

Учени и експерти в областта на животновъдството силно подкрепят фермерите, чиито стада тази година бяха изтласкани от природните паркове, и остро разкритикуват мотива на еколозите, че животните нанасяли щети върху биоразнообразието. Подобни тези противоречат на практиката и това е доказано дори в последните проекти, подготвени от Тракийския университет, учени от БАН и други институти, и ориентирани към членовете на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). "С тези анализи доказахме колко важни за равномерното опасване на ливадите в планинските райони са пасищните животни", съобщи в интервю за синор.бг изпълнителният директор на НОКА проф. Иван Станков, който е и част от научния екип на Тракийския университет в Стара Загора.

Дори последните пожари в Странжда и Сакар планина показаха колко пагубно за състоянието на ливадите и пасищата е липсата на животни“, поясни проф. Станков. През последните три години екипът на Тракийския университет е участвал в два проекта, финансирани по ПРСР, чиито изследвания доказват изключително важната роля, особено на дребните преживни животни за поддържането на тревостоя във високопланинските пасища. „За нас е учудващо въз основа на какви изследвания пасторализмът беше силно ограничен в природните паркове. Всички сме свидетели как високите треви вече са заели огромни площи, а при необичайно високите температури това лято те лесно могат да бъдат подпалени. Пример за това е трагедията във Воден и останалите региони, засегнати от пожарите“, обясни експертът.

Държавата не защити "Дивата ферма" и орязва субсидиите за пасторализъм  

Заедно с професор Георги Костов от Лесотехническия университет проф. Станков е направил експеримент, който доказва, че изпасването на тревите от говеда, овце и кози има същото благотворно въздействие върху расетнията, както изрязването на дърветата за тяхното благотворно развитие. В същото време пашата премахва и редица инвазивни видове, които застрашително се разпространяват на големи терени високо в планините.

За да бъдат в подкрепа на фермерите, представители на НОКА участват в още три нови проекта, финансирани по мерките за иновации на Програмата за развитие на селските райони, съобщи още проф. Станков. Първият е „Дигитален пастир“ и се прави съвместно с Института по електроника при БАН, като целта е да се разработи система с дронове, която да позволи на животновъдите да пашуват животните дистанционно. Новият програмен продукт ще даде точните схеми за хранене, като в същото време при липсата на работна ръка в сектора фермерите ще получат възможност за роботизират управлението на стопанствата си.

Вторият проект се казва „Жива вода“ и чрез него учените ще разработят система за алкална редукция и подобряване на качеството на водата. В него също участват научни сътрудници от БАН. Третият проект е именуван „Ферма пазари“. Той е ориентиран към късите вериги на доставка и ще позволи на малките и средни ферми да улеснят прекия си достъп до крайните потребители.

Иван Станков: Пожарите доказаха колко пагубен е сривът в животновъдството за екологията
4262
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини