Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.07.2017 г.

Разсадите – какво трябва да знаем

Тревогите започват още преди сеитбата

За собствени нужди или за пазара вие може да отгледате зеленчуци с разсад, който да закупите. Но често предпочитаният вариант е сами да си го произведете, дори когато става въпрос за малките нужди на дворното стопанство. В такъв случай е необходимо да се осигурят определени условия, което е въпрос на знания и на тяхното приложение. Нужна е преди всичко топлина и светлина. Редом с техническото решение на тези въпроси стои и въпросът за площта. Отговорът му идва от решението колко какъв ран зеленчук, изискващ производство на разсад, искате да отгледате. Всичко това е свързано с потребността от семена, торове и различни други материали.

Колко и какво семе ще ви трябва
Това е първият въпрос, на който си отговаря градинарят, защото семената не са евтини. Приложената таблица ще ви ориентира за необходимите ви количества семена и за площта, на която да отгледате гъст разсад. Много е важно семената да отговарят на определени изисквания. Първото от тях е да са автентични т. е. да отговарят на вида и сорта, за който ви се предлагат, да не съдържат семена от други културни или плевелни видове. Те трябва да са с висока кълняемост, да са обеззаразени.
Закупените от реномирани фирми семена са автентични, обеззаразени и с висок процент кълняемост. Но често с отбираните от собствената градина не е така. Трябва да се има предвид, че отбраните семена от онези сортове, на етиката на които е било отбелязано F1 вече не са автентични. Те са хибридни комбинации и добрите им качества се проявяват само в първо поколение. Именно то се отбелязва с F1. Отбраните собствени семена може да са с ниска кълняемост най-често по причина, че не са били узрели или че не са правилно сушени или съхранявани. Затова е необходимо на тях, както и на запазени от миналата година закупени семена, предварително да се провери кълняемостта

Необходими семена и площ за производството на гъст разсад за 1 дка ранни култури, отглеждани на открито, и ориентировъчни срокове за сеитба

Домати (Срок на засяване 20.I - 15.II) Необходимо семе (гр/дка) 24-25
Пипер (Срок на засяване 10.I - 5.II) Необходимо семе (гр/дка)120
Патладжан (Срок на засяване 10.I- 5.II) Необходимо семе (гр/дка)40
Главесто зеле (Срок на засяване 1.II - 10.II) Необходимо семе (гр/дка)40
Цветно зеле (Срок на засяване 20.I - 5.II) Необходимо семе (гр/дка)40
Алабаш (Срок на засяване 1.II - 10.II) Необходимо семе (гр/дка)50
Салати (Срок на засяване 1.II - 10.II) Необходимо семе (гр/дка)20
Краставици (Срок на засяване 25.III - 5.IV) Необходимо семе (гр/дка)80
Тиквички (Срок на засяване 20.III - 5.IV)Необходимо семе (гр/дка)250

Пригответе добра хранителна среда
Успехът на разсадопроизводството зависи изключително много от състава на почвата (хранителния субстрат), в която ще бъдат отгледани младите растения. Добър хранителен субстрат е онзи, който съдържа всичките хранителни елементи и осигурява правилен воден и въздушен режим. Той може да бъде приготвен от равни по обем части прегорял оборски тор и почва. Не се използва почва от градината, защото съдържа причинителите на различни болести по зеленчуковите растения. Най-подходяща е чимовката, т. е. от затревените площи. Ако почвата е по-тежка, прибавя се и пясък, ако е бедна, количеството на тора може да се увеличи. Тогава съотношението органичен тор-почва, пясък може да бъде 2:1:1. Към тежки глинести почви може да се добави и торф. Той не обогатява субстрата с хранителни вещества, но подобрява неговите водни и въздушни свойства.
Няма да сбъркате, ако към 1 куб. метър торопочвена смес добавите 1,2 кг суперфосфат, 0,6 кг калиев сулфат и 0,4 кг амониева селитра. Ако всичко това сте направили досега, е добре. Ако не сте, дано времето ви позволи, а почвата да не е разкаляна.

Разсадите – какво трябва да знаем
10262
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Среща в МС до края на седмицата
Браншът ще търси политическа подкрепа от Денков и Габриел за законовите промени
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини