Начало » Новини » Коментари
27.01.2022 г.

Променяме прилагането на директните плащания по инструкции на евроодиторите

Новите изменения на Наредба 3
Променяме прилагането на директните плащания по инструкции на евроодиторите

sinor.bg

След проверките, които Европейската комисия е направила върху субсидирането на българските фермери по линия на директните плащания до 2020 г., ръководството на министерството на земеделието предлага важни корекции в Наредба 3, регламентираща условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, особено при обвързаната подкрепа. Проектът е качен за обсъждане с бранша на 21 януари, така че има месец за приемане на техните предложения.

След като през 2020 г. завърши програмният период за прилагане на Общата селскостопанска политика (ОСП), на ниво ЕС бяха определени някои преходни разпоредби за осигуряване на непрекъснатост на плащанията за земеделските стопани, като по този начин се гарантира предвидимост и стабилност по време на преходния период, четем в мотивите към наредбата.

И понеже в получения от Европейската комисия одитен доклад за обвързаното подпомагане на българското животновъдство до 2020 г., е имало важни препоръки, новата власт трябва коригира досега прилаганите практики.

Затова и Наредба 3 ще се коригират текстове от член 30, параграф 2 на еврорегламент 640 от 2014 г., предвиждащи възможност за замяна на животните, за които се иска подпомагане по време на периода на задържане. С новите промени в Наредба 3 е посочено, че земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по съответната схема, но това ще става към последния ден за подаване на заявления за подпомагане, а не към момента на замяната, както беше досега. Вероятно това е било и причината през миналата година в България да се появят виртуалните животни, за които бяха искани субсидии.

Колко виртуални животни разкриха през есента на 2021 г.

Друга констатация, включена в одитния доклад е, че когато се представят удостоверителни документи, доказващи продажбите на сурово мляко пазара, на заявителите, се предоставя възможност да избират по кои мерки и по кои групи животни желаят да декларират продадената продукция, за да получат възможно най-високото доброволно обвързано с производството подпомагане. Новите текстове в наредбата гласят, че „когато земеделските стопани кандидатстват едновременно по схемите по чл. 19 и чл. 19а, доказаните реализирани на пазара количества краве мляко трябва да се разпределят пропорционално на броя на заявените по всяка от двете схеми млечни крави.

В одитния доклад на ЕК е отбелязано също, че по отношение на някои от прилаганите мерки за обвързано с производството подпомагане в сектора на животновъдството, във връзка с които при проверките на място са били констатирани значителни несъответствия, не е било спазено увеличението на процента на животновъдите, които трябва да бъдат проверени на място през следващата година, както се посочва в член 35 от Регламент (ЕС) № 809/2014.

В тази връзка се предлагатн промени в Наредба 19 от 2015 г., уреждаща контрола на схемите за преходна национална помощ. Добавено е изискване, когато при проверките на място се констатира значително неспазване, фонд „Земеделие - Разплащателната агенция, може да увеличи съответно процента на кандидатите за подпомагане, които да бъдат проверявани на място през следващата година.

Убийствена зима за животновъдите

Поради прекратяване прилагането от март 2019 г. на еврорегламента за създаване на система за идентификация и регистрация на овцете и козите и промените други два регламента и една директива, свързани със заразните болести по животните отмяна на определени актове в областта на здравеопазването на животните, от 2010 г.отпадна възможността за идентифициране на овцете и козите, родени преди 31.12.2009 г. само с обикновена ушна марка. Затова и с промените в Наредба  3, са актуализирани текстовете, които уреждат идентификацията на дребните преживни животни с ушни марки.

Практиката по прилагане на схемите за обвързано с производството подпомагане, които включват и изисквания за доказване на произведена и реализирана на пазара продукция, показа наличието на проблеми, свързани с представяните разходооправдателни документи (фактури и касови бележки). Констатирани са случаи, когато бенефициентите, които са търговци, предоставят само фактури за плащанията в брой, без да предоставят копията на касовите бележки към тях, при което има неспазване на законовото изискване търговците да издават касови бележки при всички случаи.

В досега действащата Наредба 3 не е посочено какъв документ трябва да се представи при  реализиране на произведено сурово мляко при директните продажби чрез млекомат. За прекратяване на тези практики и подобряване на правната уредба се предлагат нови текстове в наредбата, които по-ясно указват документите, които кандидатите за подпомагане трябва да подават за доказване на произведена и реализирана на пазара продукция.   

При смърт на фермера в досега действащата наредба липсват указания за представяне на документи за доказване на произведена и реализирана на пазара продукция.  Затова с изменението на наредбата е предвидено, че в тези случаи упълномощен от всички негови наследници с нотариално заявено пълномощно представител трябва да има правото да предостави изискуемите документи за реализирана продукция. В тези случаи документите за реализация преди смъртта следва да са издадени от името на земеделския стопанин, а след нейното настъпване - от името на упълномощения от всички негови наследници с нотариално заявено пълномощно техен представител.

Нови правила за чистене на пасища

С чл. 31a, ал. 1 от Наредба 3 е въведено изискване по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци да има съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който тя попада. С цел по-добро информиране на земеделските стопани за всички условия, на които следва да отговарят заявените по тези схеми площи, в същия член е добавено изчерпателно изброяване по всяка от схемите - при какъв начин на трайно ползване на физическия блок подпомагането на тези площи е допустимо.

Правните основания за ползване на почти всички земи, с които се кандидатства за подпомагане, се регистрират въз основа на кадастралните регистри. Много малко са землищата, в които регистрацията все още се извършва въз основа на Картата на възстановената собственост. Поради това препратката в чл. 7, ал. 3, т. 2 на Наредба 5 от 2009 г. към Наредба 49 от 2004 г. за поддържане на Картата на възстановената собственост се заличава, се посочва още в мотивите за новите промени.

Промяната в името на агроведомството, което от миналата година от Министерство на земеделието, храните и горите се преобразува в Министерство на земеделието също е отразено в измененията на Наредба 3.

Променяме прилагането на директните плащания по инструкции на евроодиторите
35622
 

Последни материали
Виж
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Само на стопани с подадени декларация и опис за реализирани количества
Преведоха над 115 милиона лева на животновъдите по обвързаната подкрепа
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
България настоява за балансирани мерки за хуманно отношение при превоза на животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини