Начало » Новини » Коментари
24.01.2022 г.

Споровете около осигуровките в земеделието избухват с нова сила преди Бюджет 2022 г.

Национална био асоциация
Споровете около осигуровките в земеделието избухват с нова сила преди Бюджет 2022 г.

sinor.bg

От влизането на България в Европейския съюз всяка година политиците се упражняват около темата за осигурителните прагове в земеделието, като въпросът е дали и фермерите да започнат да плащат за пенсия върху прага на минималната работна заплата за страната, или да се запази досегашното изключение. Към момента регистрираните като земеделски стопани физически лица се осигуряват върху 420 лв., внасяйки месечно малко над 130 лв.

Проблемът с осигуровките изниква и тази година, защото в проектобюджета за 2022 г., който по изключение ще бъде приет от 47-то Народно събрание до март т.г, е записано, че минималната работна заплата ще се вдигне на 710 лв.

Пред различни медии доста земеделски стопани коментираха промяната, припомняйки огромният проблем, който това осигурявате ще предизвика за малкия и среден бизнес. В тази връзка ще представим протестното писмо на Националната био асоциация, изпратено до парламента и всички партии, представени в Народното събрание, до премиера Кирил Петков, до социалния и земеделски министър Георги Гьоков и Иван Иванов.

„Асоциацията не възразява срещу промяната през 2022 г. минималната работна заплата да достигне 710 лв. Но същевременно поставяме на вашето внимание факта, че винаги през годините назад земеделските стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3/1999г., са получавали едно разбиране и от Народното събрание на Република България, и от Министерство на финансите на Република България, по начин и ред по който, когато се приема бюджета на държавното обществено осигуряване, минималната основа, която се приема за осигурителен праг, не съвпада с размера на минималната работна заплата, както е предложено в момента, а е по-нисък.

Това е мярка, която засяга само земеделски стопани, регистрирани като физически лица – микро-, малки и средни стопанства, чиято осигурителна тежест, прилагана в социалното и здравно осигуряване, се явява значителна, спрямо техните доходи.

Планираната помощ за малкия и среден бизнес до 2027 г.

Към момента физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, се осигуряват на праг от 420 лв. За съжаление тази финансова тежест, се явява непосилна за голяма част от микро, малките и средни стопанства на физическите лица. Приблизителният месечен разход на всяко регистрирано физическо лице, земеделски стопанин е поне 280 лв. (130 +130+20) или годишно 3 360 лв., като тук влизат освен осигуровкита също и фиинансово-счетоводните услуги, както и поне 20лв. ежемесечно за банкови операции и трансфери, за да извърши плащанията.

За да прецените сами какво представлява това бреме за тях, ще дадем следния пример.

По мярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“, отпусканата финансова помощ, е в размер на 15 000 евро или 29 337,45 лева. Условието да ги получиш е да поддържаш регистрацията си като земеделски стопанин пет последователни години, да направиш определена инвестиция, с която да разшириш стопанството, да назначиш поне един работник по изпълнение на проектното предложение. Сами може да прецените, че за да изпълни само условието - да поддържа регистрацията си като

земеделски стопанин, са му необходими 5 години по 3 360 лв. или 16 800 лв. С останалата разлика от подпомагането той трябва да назначава работник, да плати и неговите осигуровки, заплата и да направи необходимата му инвестиция за разширение на стопанството.

Очевадно е, че осигурителната тежест спрямо тези лица е прекомерна.

И е безсмислено органът по управление на ПРСР в лицето на Дирекция „Развитие на селските райони“ да създава подобно подпомагане, защото средствата не са достатъчни за покриване дори за най-елементарната осигурителната тежест, която следва да поемат стопанствата по изпълнение на проекта си.”

В заключение от биоасоциацията отправят молба към новата власт осигурителният праг за земеделските стопани – физически лица, регистрирани по реда на Наредба №3/1999г., да бъде не повече от 50% от размера на минималната заплата или 355 лв., при минимална заплата от 710 лв. за 2022г.

„Ако спешно не се предприемат мерки, с които да се облекчи осигурителната тежест на най-малките и средни стопанства, земеделски стопани, които са именно регистрираните като физически лица (собственици на малки стопански единици от растениевъди, пчелари и животновъди),които реализират на пазара основно своя непреработена селскостопанска продукция, ще бъдат принудени да прекратят регистрацията си като земеделски производители”, е записано в края на писмото.

Споровете около осигуровките в земеделието избухват с нова сила преди Бюджет 2022 г.
27232
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Важно съобщение от НАП
За по-малко от година осигурителният доход на земеделците се вдигна от 420 на 933 лева
Министерски съвет
Обсъжда се формула за определяне на максималния осигурителен доход
Пояснения от НАП
При 780 лв. праг за осигуряване в земеделието пенсиите се покачват
Важно за фермера
От 2019 г. пенсиите ще се изчисляват върху доказания стаж, натрупан след 2000-та година
Народно събрание
Вместо 560 лв. осигурителният праг за земеделците ще бъде 400 лв. през 2019 г.
Законови промени
Регистрация на храни за товари над 3,5 тона ще стопира бизнеса на десетки хиляди фирми
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини