В супермаркетите и ресторантите в Италия макаронените изделия поскъпнаха с 38% само за последните 4 месеца, а това е ръст, който трудно може да се преглътне в страна, чието население консумира по около 23 килограма годишно на човек, коментира агенция „Блуумбърг”. По-високите цени принуждават производителите на паста и спагети да повишават цените на едро на макаронените изделия, обяви пред електронното издание Sole24Ore Винченцо Дивела, генерален директор на компанията Divella. Той очаква средните цени на макароните в магазините да нараснат до 1,52 евро за килограм в края на януари.
Италианците се подготвят за поскъпването, след като инфлацията през декември се ускори до най-високото си ниво за последното десетилетие. Вероятно на любителите на спагетите ще се наложи да ги поръчват по-рядко в ресторантите. От това може да се възползват брускетите, при които поскъпването не е толкова значимо.
Ръстът на цените на основните хранителни продукти дойде, след като пшеницата от твърдите сортове, използвана за производството на макаронени изделия, поскъпна в Европа с над 75% през 2021 г. заради сушата в Канада, натиснала сериозно производството на зърно. Канада е основният доставчик на твърда пшеница за Италия, която също пострада от крайно неблагоприятни метеорологични условия – асоциацията на фермерите Coldiretti оценява загубите в селското стопанство на страната през миналата година на около 2 млрд. евро.
Положението бе влошено и от рекордния ръст на цените на енергоносителите в цяла Европа, а индексът на Организацията за земеделие и прехрана, отразяващ промените в цените на основни селскостопански продукти, остава близо до рекордно високото си ниво от 2011 г. след накъсването на веригите за доставки през периода на разпространение на коронавируса.