Паралелните консултации относно глифозат, проведени от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и Европейската химическа агенция (ECHA) приключиха на 22 ноември 2021 г. съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
По време на двумесечната консултация всички заинтересовани страни имаха достъп до научните оценки, изготвени от националните компетентни органи на Унгария, Франция, Нидерландия и Швеция, известни заедно като Групата за оценка на глифозата (AGG).
Общо 416 заявления бяха получени чрез двете консултации от и извън Европейски съюз (ЕС), като по-голямата част от тях идват от Аржентина.
В ЕС са на път да реабилитират глифозата
Тези изявления – някои от които съдържат множество коментари – са публично достъпни и могат да бъдат намерени на уебсайтовете на EFSA и ECHA.
Процентното разпределение на видовете изявления, получени от EFSA е следното: 36.1% индивидуални; вътрешни лобисти и търговски /бизнес/ професионални асоциации – 29.9%; компания / производител – 2.2%; национални компетентни органи – 3.3%; неправителствени организации, платформи и мрежи и подобни – 20.9%; мозъчни тръстове, проучвания и академични институции – 6.3%; 1.3% - други.
Следващи стъпки в преоценката на ЕС за глифозат се очаква през май/юни 2022 г
Коментарите и наблюденията, получени по време на консултациите, са споделени с AGG, която ще ги разгледа и ще отговори на тях. За процеса на класификация AGG ще предостави своите отговори на Комитета за оценка на риска (RAC) на ECHA. RAC ще разработи своето становище относно класификацията на глифозат, съгласно Регламента за класификация, етикетиране и опаковане (CLP)4. Това се очаква през май/юни 2022 г.
Може да се приложи „спиране на часовника“
За оценка на EFSA, след оценката на AGG на коментарите, получени по време на консултацията, може да се приложи „спиране на часовника“, за да се поиска допълнителна информация от Групата за обновяване на глифозата (GRG). Актуализирана оценка (RAR) ще бъде изготвена от AGG и ще бъде изпратена на EFSA, за да продължи с партньорската проверка.
EFSA ще вземе предвид резултата от становището на ECHA в своята партньорска проверка, която се очаква да бъде финализирана през втората половина на 2022 г.
Редовни актуализации относно работата могат да бъдат намерени на уебсайтовете на EFSA и ECHA.