Начало » Пазари » Животинска продукция

Производителите на гъши дроб във Франция вдигат цените

Заради ръста на разходите за фуражи
Синор.БГ / 29.04.2021 г.
Производителите на гъши дроб във Франция вдигат цените

Френският гъши дроб ще поскъпне през следващите месеци, тъй като производителите ще начислят в цената ръста от 10% на разходите за фуражи, обявиха от браншовия съюз CIFOG, цитирани от „Ройтерс”.

Производството на деликатеса пострада от затварянето на заведенията за обществено хранене и ограниченията за кетъринга, наложени във Франция заради борбата с коронавируса, както и от множеството огнища на птичи грип в страната и цяла Европа през тази зима, довело до унищожаването на 3,5 млн. птици.

През последните месеци цените на зърнените култури се повишиха заради опасенията от оскъдно предлагане в световен мащаб, като в понеделник фючърсите за царевицата на борсата в Чикаго достигнаха най-високото си ниво от юни 2013 г., а през първото тримесечие на годината френският индекс за фуражите за птици нарасна с 22%. Разходите на производителите се увеличиха и заради поскъпването на опаковъчните материали вследствие нарасналото търсене за метал, картон и пластмаса, изтъкнаха от CIFOG.

Повишаването на цените ще бъде пренесено и в износа, когато държавите, внасящи гъши дроб от Франция, премахнат забраните, наложени заради огнищата на птичи грип в страната, заяви председателят на съюз Мишел Фрюше. Той подчерта, че потребителите ще усетят относително слабо увеличението, тъй като деликатесът се консумира в малки количества. „Това е нещо, с което си доставяте удоволствие, не е франзелата на всяко ядене”, посочи Фрюше.

В западната и азиатската кухня гъшият дроб е смятан за деликатес, а във Франция е обявен за част от националното наследство. Практиката на гушене (принудително тъпчене) на гъските за уголемяване на черния им дроб обаче е заклеймявана от защитниците на животните като проява на жестокост.

Производителите на гъши дроб във Франция вдигат цените
16883
 

Последни материали
Виж
Единствено при рапичното масло спадът е доста под 20 на сто
ЕС сви вноса на основните растителни масла през миналия сезон
Темпото изпреварва миналогодишното и средното за последните 5 години
Сеитбата на есенниците и жътвата на царевицата във Франция напредват бързо
Засетите площи с пшеница гонят 600 000 декара, с рапица надхвърлят 100 000
Под 7 на сто от площите с царевица остават неприбрани в Добричко
Полезни съвети
Как да подобрим почвата в оранжерията през есента
Третото издание на информационна кампания на МЗХ започва от 7 ноември
Пак ще убеждават фермерите да се захванат с биологично производство
Насоки за кандидатстване
Със 107 точки за проект на оперативна група гарантирано сте одобрен
Свързани материали
Виж
Темпото изпреварва миналогодишното и средното за последните 5 години
Сеитбата на есенниците и жътвата на царевицата във Франция напредват бързо
Франция възобновява износа на говеда от 1 ноември
Все повече млади французи избират земеделското образование
Франция забрани пазарите, събирането и движението на говеда в страната
До края на 2025 г. ще се платят 100 на сто
Френските фермери получават рекордни аванси по ОСП за 2025 година
Франция повишава нивото на риск от птичи грип след нови огнища
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини