Начало » Новини » Страната
27.12.2021 г.

Със Стефановден завършват коледните празници

Християнски празници
Със Стефановден завършват коледните празници

sinor.bg

Не случайно на тредия ден от Рождество Христово се отдава почит към свети Стефан, който е първият мъченик за християнската вяра. След Възнесението на Христос и след слизането на светия дух над апостолите словото господне бързо се разпространявало, а числото на вярващите растяло всеки ден. Юдейските началници и членовете на синедриона с ожесточение и гняв виждали успехите на новото учение.

След като предали Иисус Христос на позорна кръстна смърт, те се надявали, че с него ще загине и словото му. Вместо това, смирените рибари безстрашно и гръмко започнали да проповядват името на възкръсналия Христа, който възлязъл на небето и седнал отдясно на Бога. Те правели чудеса, с допир изцерявали болни и давали зрение на слепи; на всички езици те разпространявали учението на Христа и така ставала последователи Христови.

Решили да изберат из числото на учениците 7 души, наречени "дякони" (служители). Апостолите се помолили и ги ръкоположили и те взели дейно и ревностно да изпълняват своите задължения в разпространението на християнството. Пръв измежду седемте дякони бил Стефан, човек изпълнен с вяра и дух свети.

Честито Рождество Христово!

В Йерусалим числото на вярващите все повече се увеличавало. Дори мнозина от еврейските свещеници се обърнали към Христа. Това силно обезпокоило членовете на синедриона. Те всъпили в спор със Стефан, но не могли да противостоят на духовната сила и мъдрост, с която били изпълнени неговите думи – толкова повече, че Стефан правел и чудеса. Тогава те прибягнали до друго средство - възбудили срещу него народа, стареите и книжниците, като го обвинили пред синедриона, че уж хулил бога и мойсеевия закон. Намерили се лъжесвидетели, които потвърдили техните думи.

Повикали Стефан в синедриона. Вместо да се защищава, той започнал да обвинява своите обвинители, че именно те непрестанно нарушават закона, макар да се хвалят с неговото изпълнение. Той припомнил всички благодеяния на господа към еврейския народ - как го спасил от тежкото египетско робство, чудесно го опазил сред пустинята, дал му закон, устроил за него скинията, а след това и храма, пращал му пророци и проповедници, които му възвестявали за Христа; как тоя избран народ нарушавал божия закон, убивал пратените от него пророци и най-после изпълнил мярата на своите престъпления, като разпнал Христа.

"Твъдоглави и необрязани по сърце и уши – извикал Стефан, - вие всякога се противите на светия дух, както бащите ви, тъй и вие! Те убиха ония, които предизвестиха идването на праведника, чиито предатели и убийци станахте вие!"

Тези думи възбудили яростта на слушателите, а Стефан погледнал към небето и открилото се пред очите му божествено видение и радостно извикал "Ето, виждам небесата отворени и Сина человечески да стои отдясно на Бога!"

При тези думи всички единодушно се нахвърлили върху него и като го измъкнали вън от града в Йосифовата долина, около Кедърския поток, започнали да хвърлят камъни върху него. А той само се молил с думите "Господи Иисусе, приеми духа ми!" След това коленичил и извикал с висок глас "Господи, не зачитай им тоя грях!" – и с тия думи починал. Преданието говори, че Пресветата Дева, придружена от апостол Йоан Богослов, гледала от височината как убиват Стефан и се молила за него. Годината е 37-а от новата ера.

Нито кротостта на Стефан във време на мъченията, нито последната трогателна молитва за враговете не укротила убийците. Те дишали злоба и гняв. А от всички най-ожесточен бил един момък на име Савел, жесток гонител на църквата Христова. Същият този Савел по-късно бива просветен от духа божи и станал най-твърд и ревностен проповедник на християнската вяра - славният апостол Павел.

Из „Православието”

Със Стефановден завършват коледните празници
6319
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Честит Стефановден!
Започват мръсните дни
Стефановден затваря коледния празничен цикъл
Християнски празници
Стефановден е!
Християнски празници
Със Стефановден се отваря нов годишен цикъл
Християнски празници
Стефановден е!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини