Начало » Новини » Страната
20.12.2021 г.

Само три бранша одобряват проекта за представителност на организациите в агросектора

Проект на МЗХГ
Само три бранша одобряват проекта за представителност на организациите в агросектора

Служебният министър Христо Бозуков откри жътвата тази година на нивите на едни от членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите Снимка

Три са браншовите организации в селското стопанство, които до този момент са одобрили проекта на министерството на земеделието за представителността на съюзите в агросектора - Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Това стана ясно след последното заседанеи на Тематичната работна група по Стратегическия план, проведено на 15 декември тази година, когато служебният кабинет представи на земеделците проекта на Правилата за определяне на областно, регионално и национално представителни браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти към Стратегически план на Република България 2023 – 2027 г.

Без този документ родните земеделци трудно биха получили защита на браншово ниво през следващия програмен период за прилагане на ОСП, затова и правилата трябва да бъдат разписани в бъдещия Стратегически план. Тъй като самият проект не е бил разгледан от всички членове на ТРГ, има вероятност и други съюзи и асоциации да подкрепят предложените правила, след като се запознаят с него, съобщиха за Синор.бг представители от други браншови съюзи.

Липсата на пълноправно членство в досега действащите български земеделски организации нееднократно е поставян като проблем за прилагане на адекватни политики. С новия ред се предвижда да бъдат одобрявани браншови организации на национално, регионално и областно ниво, като представителните браншови организации и бъдат вписвани в регистър, поддържан от министерство на земеделието, храните и горите. След вписването им в регистъра, те ще бъдат представителни съответно на областно, регионално и национално и ще имат съответните правомощия и задължения. Информацията в регистъра ще се проверява за съответствие с данните от други специфични регистри и системи, като например ВЕТИС, РЗС, ИСАК, е записано в проекта.

Стратегическият план ще бъде внесен през февруари 2022 г.

По отношение на областно представителните браншови организации в сектора на растениевъдството и на животновъдството във всяка от тях трябва да членуват минимум 7 земеделски стопани, регистрирани през предходната година като земеделски стопани или пък новосъздадени през настоящата. Кооперативните съюзи, създадени по Закона за кооперациите, се вписват в регистъра също като областно представителни браншови организации в съответния бранш.

За браншовите организации, създадени в сектора на преработката на селскостопански продукти, задължителното условие е те да обединяват и представляват най-малко 30 на сто от официално регистрираните производители или преработватели на даден преработен селскостопански продукти за съответната област. Членовете на организацията трябва да произвеждат и преработват най-малко 30 на сто от обема на дадените продукти и да представляват най-малко 30 на сто от стойността на продукцията на даден продукт за съответната област.

Национално представителните организации в сектора на растениевъдството пък ще обединяват най-малко седем областно представителни браншови организации, които отговарят на съответните изисквания. Те трябва да имат областни структури в не по-малко от седем области на страната, с минимален брой от седем члена във всяка област. Националната лозаро-винарска камара, създадена по Закона за виното и спиртните напитки, се вписва в регистъра като национално представителна браншова организация в бранш „Винено грозде“ след подаване на заявление. Националните кооперативни съюзи, създадени по Закона за кооперациите, също се вписват в регистъра като национално представителни браншови организации.

По какви проблеми ще работи новият министър

Национално представените организации в сектора на животновъдството също трябва да са формирани от най-малко седем областни браншови организации и да имат областни структури в не по-малко от седем области на страната, с минимален брой от седем члена във всяка област. Трябва да отглеждат минимум 30 на сто от вида животни в страната, спрямо официално публикуваните статистически данни от органа по статистика на Министерството на земеделието, храните и горите или Трябва да представляват 30 на сто от стопанствата на територията на страната за съответния вид животни, спрямо официално публикуваните статистически данни от органа по статистика на Министерството на земеделието, храните и горите.

Националните браншови организации в сектора на преработката на селскостопански продукти се считат за представителни, ако обединяват и представляват най-малко 30 на сто от съответните производители или преработватели на дадени селскостопански продукти за страната. Членовете на организацията трябва да произвеждат и/или преработват най-малко 30 на сто от обема на даден/ни селскостопански продукт/и за страната, и да преработват най-малко 30 на сто от стойността на даден/ни селскостопански продукт/и за страната, да обединяват в съответния бранш най-малко седем областно представителни браншови организации и да имат областни структури в не по-малко от седем области на страната с минимален брой от седем члена във всяка област.

Браншовете в сектора на растениевъдството са:

1. Винено грозде;

2. Гъбопроизводство;

3. Зеленчукопроизводство;

4. Зърнено-житни

5. маслодайни култури;

6. Картофопроизводство;

7. Лечебни и етерично-маслени култури;

8. Овощарство;

9. Оранжерийно производство;

10. Семепроизводство и посадъчен материал;

11. Технически култури;

12. Тютюн и тютюневи изделия;

13. Цветарство;

14. Ягодоплодни;

15. Черупкови;

16. Биологично растениевъдство;

17. Други браншове в сектора на растениевъдството.

Браншове в сектора на животновъдствотоса :

1. Говедовъдство

2. Биволовъдство;

3. Овцевъдство

4. Козевъдство;

5. Птицевъдство;

6. Свиневъдство;

7. Пчеларство;

8. Коневъдство;

9. Зайцевъдство;

10. Биологично животновъдство;

11. Други браншове в сектора на животновъдството.

Браншове в сектора на преработката на селскостопански продукти са:

1. Производство и преработка на месо и/или месни продукти;

2. Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци;

3. Производство на растителни и животински масла и мазнини;

4. Производство на етерични масла.

5. Производство на мляко и млечни продукти;

6. Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти;

7. Производство на хлебни и тестени изделия;

8. Производство на напитки;

9. Производство на други хранителни продукти;

10. Производство на готови храни за животни;

11. Преработка на биологично произведени продукти;

12. Производство на фуражи;

13. Други браншове в сектора на преработката на селскостопански продукти.

Това, което трябва да се случи след ТРГ-то на 15 декември, е всички досегашни съюзи и организации да подкрепят този проект. При първото заседание е имало сериозен отпор от редица представители, тъй като голяма част от тях не могат да докажат членската си маса. Въпросът е как новият министър ще подходи спрямо организациите, така че България най-после да обедини работещите в сектора.

 

Само три бранша одобряват проекта за представителност на организациите в агросектора
7616
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Позиция
Синдикати и бизнес одобряват законопроект, свързан с националната представителност на браншовите организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини