Начало » Новини » Страната
02.12.2021 г.

Есенно пръскане на овощната градина – кога и с какво?

Полезно за градинарите
Есенно пръскане на овощната градина – кога и с какво?

sinor.bg

В късна есен растенията в овощната градина заспиват зимен сън и могат да бъдат третирани със силнодействащи средства за борба с болести и вредители. Ако градината е малка, а дърветата и храстите в нея са получили необходимите грижи по време на вегетацията, тогава е добре да се избягва употребата на силни препарати. Има случаи, когато е наложително да се прибегне до химическа обработка, но е важно да знаем с какво, кога и как да го направим, за да се сведе до минимум възможната вреда за околната среда и хората.

Възможно ли е да избегнем употребата на химични препарати?

Дали да използваме химични продукти за третиране на овощната градина е въпрос на личен избор – ако заложим на органичните принципи на отглеждане трябва да знаем, че дейността е доста трудоемка.

Можем да прибягваме до химично третиране само в краен случай, но да отделим по-голямо внимание на агротехниката и създаване на градина с по-лесна поддръжка.

Важно е да знаем и това, че биологичните продукти не са подходящи за късно есенно пръскане. Те трябва да се прилагат  в топло време, защото действат само при положителни температури над 12 градуса по Целзий. Използването им през есента не е ефективно.

Кога да пръскаме градината през есента?

Есенното пръскане се извършва след пълно опадане на листата, когато дърветата са преминали в състояние на покой, а пъпките са затворени. Обработката се извършва в края на есента (ноември-декември, в зависимост от региона), когато растенията преустановят вегетацията, а температурите са в интервала 0-5 градуса. Важно е да знаем, че есенното пръскане не трябва да се извършва при отрицателни температури на въздуха.

С какво да пръскаме през есента?

За късната есенна обработка на овощната градина се използват фунгицидни препарати. Те трябва да са подбрани така, че да осигурят на дърветата и храстите защита от най-разпространените и опасни гъбични заболявания: струпясване, монилиоза (гниене на плодовете), петнистост, ръжда, брашнеста мана и др.

Най-популярни и проверени средства за есенното пръскане са разтворът на меден или железен сулфат, бордолезовият разтвор или карбамидът.

Карбамидът съчетава в себе си фунгицидно и инсектицидно действие. Той практически унищожава всички възбудители на гъбични и инфекциозни заболявания. Ефективно се бори със зимуващите стадии на вредителите – яйца и какавиди.

С профилактично действие (при условие, че растенията не са боледували и не са били нападнати от вредители) е достатъчно да се пръска с 2-3% разтвор (200-300 г на 10 л вода).

При наличие на болести и вредители се пръска с висококонцентриран разтвор – 5-7% (500-700 г на 10 л вода).

Пръска се само при завършено развитие и формиране на връхните пъпки. Розите, дюлите, някои сортове ябълки и черешите има по-дълъг период на вегетация и пръскането преди опадане на листата може да причини изгаряне.

При температури 0-5 градуса карбамидът не може да провокира растеж, защото жизнената активност е вече преустановена и растенията са готови за сън.

Железният сулфат се използва в две концентрации: за профилактика 200-300 г на 10 л вода, а при наличие на болести и вредители – 500 г на 10 л вода.

Железен сулфат не се добавя в смесите за варосване, защото може да предизвика непредсказуема реакция.

Меден сулфат – използва се за профилактика срещу болести и вредители, но се пръска само по голи клони, като се използва 3%-ен разтвор (300 г на 10 л вода).

Забранено е смесването на меден сулфат с пестициди.

Бордолезов разтвор – притежава инсектицидни и фунгицидни свойства, като унищожава възбудителите на болести и някои презимуващи вредители. Основно действащо вещество е медният сулфат, който представлява силна киселина, която е способна да изгори растенията и за неутрализиране се използва вар. За приготвяне на 3%-ен разтвор се използват равни количества меден сулфат и вар (или малко повече вар). Продава се и готова смес.

Бордолезовият разтвор трябва да се използва в деня на приготвяне, защото с времето губи своите свойства.

Специалистите съветват: За увеличаване ефективността от пръскането препаратите могат да се смесват.

Препоръчва се смесването на карбамид с железен сулфат (пропорциите са същите), а също и смесването на фунгициди и инсектициди (фунгицид Хорус + инсектицид Децис).

Изборът на препарати за растителна защита е голям – Топаз 100 ЕК, Скор 250 ЕК, Фундазол, Топсин М 70 ВДГ, Тиовит Джет и др. Универсални средства срещу всички възбудители на болести и вредители не съществуват. При избора е важно да вземем предвид някои съвети:

1. Медният и железният сулфат имат еднакво действие върху болшинството болестотворни организми, но се счита, че върху спорите на някои възбудители (мана, струпясване и др.) медта действа по-добре.

2. При избор на препарат е важно той да действа при температури 0-5 градуса.

3. Препаратите се избират по активното вещество, а за фунгицидите е важно да знаем как действат – системно или контактно.

4. Контактните препарати действат на повърхността и бързо се отмиват от влагата.

5. Препаратите със системно действие проникват във вътрешността на растенията и имат продължитено действие. Ако препаратът притежава контакти и системни качества – защитният ефект ще бъде най-силен.

6. Заедно с дърветата се обработват стволовите кръгове и падналите листа, намиращи се под тях.

Есенно пръскане на овощната градина – кога и с какво?
99401
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Дейностите за унищожаване на вредителите в общината продължават и днес
Още 4000 декара в села край Сандански бяха пръскани срещу марокански скакалци
Пръскането в землищата им продължава днес и още 2 дни
Обработиха срещу марокански скакалец 3200 декара в сандански села
Днес започва авиационно третиране срещу марокански скакалец в област Благоевград
Използваният химикал не е опасен за хората и животните
Утре пръскат срещу марокански скакалци в Момчилградско
Спешни мерки след градушка при лозя и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини