Начало » Новини » Страната
02.12.2021 г.

Есенно пръскане на овощната градина – кога и с какво?

Полезно за градинарите
Есенно пръскане на овощната градина – кога и с какво?

sinor.bg

В късна есен растенията в овощната градина заспиват зимен сън и могат да бъдат третирани със силнодействащи средства за борба с болести и вредители. Ако градината е малка, а дърветата и храстите в нея са получили необходимите грижи по време на вегетацията, тогава е добре да се избягва употребата на силни препарати. Има случаи, когато е наложително да се прибегне до химическа обработка, но е важно да знаем с какво, кога и как да го направим, за да се сведе до минимум възможната вреда за околната среда и хората.

Възможно ли е да избегнем употребата на химични препарати?

Дали да използваме химични продукти за третиране на овощната градина е въпрос на личен избор – ако заложим на органичните принципи на отглеждане трябва да знаем, че дейността е доста трудоемка.

Можем да прибягваме до химично третиране само в краен случай, но да отделим по-голямо внимание на агротехниката и създаване на градина с по-лесна поддръжка.

Важно е да знаем и това, че биологичните продукти не са подходящи за късно есенно пръскане. Те трябва да се прилагат  в топло време, защото действат само при положителни температури над 12 градуса по Целзий. Използването им през есента не е ефективно.

Кога да пръскаме градината през есента?

Есенното пръскане се извършва след пълно опадане на листата, когато дърветата са преминали в състояние на покой, а пъпките са затворени. Обработката се извършва в края на есента (ноември-декември, в зависимост от региона), когато растенията преустановят вегетацията, а температурите са в интервала 0-5 градуса. Важно е да знаем, че есенното пръскане не трябва да се извършва при отрицателни температури на въздуха.

С какво да пръскаме през есента?

За късната есенна обработка на овощната градина се използват фунгицидни препарати. Те трябва да са подбрани така, че да осигурят на дърветата и храстите защита от най-разпространените и опасни гъбични заболявания: струпясване, монилиоза (гниене на плодовете), петнистост, ръжда, брашнеста мана и др.

Най-популярни и проверени средства за есенното пръскане са разтворът на меден или железен сулфат, бордолезовият разтвор или карбамидът.

Карбамидът съчетава в себе си фунгицидно и инсектицидно действие. Той практически унищожава всички възбудители на гъбични и инфекциозни заболявания. Ефективно се бори със зимуващите стадии на вредителите – яйца и какавиди.

С профилактично действие (при условие, че растенията не са боледували и не са били нападнати от вредители) е достатъчно да се пръска с 2-3% разтвор (200-300 г на 10 л вода).

При наличие на болести и вредители се пръска с висококонцентриран разтвор – 5-7% (500-700 г на 10 л вода).

Пръска се само при завършено развитие и формиране на връхните пъпки. Розите, дюлите, някои сортове ябълки и черешите има по-дълъг период на вегетация и пръскането преди опадане на листата може да причини изгаряне.

При температури 0-5 градуса карбамидът не може да провокира растеж, защото жизнената активност е вече преустановена и растенията са готови за сън.

Железният сулфат се използва в две концентрации: за профилактика 200-300 г на 10 л вода, а при наличие на болести и вредители – 500 г на 10 л вода.

Железен сулфат не се добавя в смесите за варосване, защото може да предизвика непредсказуема реакция.

Меден сулфат – използва се за профилактика срещу болести и вредители, но се пръска само по голи клони, като се използва 3%-ен разтвор (300 г на 10 л вода).

Забранено е смесването на меден сулфат с пестициди.

Бордолезов разтвор – притежава инсектицидни и фунгицидни свойства, като унищожава възбудителите на болести и някои презимуващи вредители. Основно действащо вещество е медният сулфат, който представлява силна киселина, която е способна да изгори растенията и за неутрализиране се използва вар. За приготвяне на 3%-ен разтвор се използват равни количества меден сулфат и вар (или малко повече вар). Продава се и готова смес.

Бордолезовият разтвор трябва да се използва в деня на приготвяне, защото с времето губи своите свойства.

Специалистите съветват: За увеличаване ефективността от пръскането препаратите могат да се смесват.

Препоръчва се смесването на карбамид с железен сулфат (пропорциите са същите), а също и смесването на фунгициди и инсектициди (фунгицид Хорус + инсектицид Децис).

Изборът на препарати за растителна защита е голям – Топаз 100 ЕК, Скор 250 ЕК, Фундазол, Топсин М 70 ВДГ, Тиовит Джет и др. Универсални средства срещу всички възбудители на болести и вредители не съществуват. При избора е важно да вземем предвид някои съвети:

1. Медният и железният сулфат имат еднакво действие върху болшинството болестотворни организми, но се счита, че върху спорите на някои възбудители (мана, струпясване и др.) медта действа по-добре.

2. При избор на препарат е важно той да действа при температури 0-5 градуса.

3. Препаратите се избират по активното вещество, а за фунгицидите е важно да знаем как действат – системно или контактно.

4. Контактните препарати действат на повърхността и бързо се отмиват от влагата.

5. Препаратите със системно действие проникват във вътрешността на растенията и имат продължитено действие. Ако препаратът притежава контакти и системни качества – защитният ефект ще бъде най-силен.

6. Заедно с дърветата се обработват стволовите кръгове и падналите листа, намиращи се под тях.

Есенно пръскане на овощната градина – кога и с какво?
98491
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията
Пръскането с дронове върви към законодателно одобрение
Методът TripleS прозрачно оценява продуктовия портфейл
BASF увеличи с 12 милиарда евро продажбите си на иновативни продукти
Есенни грижи за овошките и подготовка за зимуване
Регламентират употребата на дронове в България за прилагане на продукти за растителна защита
Обработката срещу комари продължава днес в област Русе и утре в област Силистра
Обработката срещу комари продължава в областите Монтана и Враца
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини