Начало » Новини » Коментари
30.11.2021 г.

Новата генерация в земеделието се заема най-после със земеделието

Новият министър на земеделието
Новата генерация в земеделието се заема най-после със земеделието

sinor.bg

До края на тази седмица или най-късно в началото на следващата ще бъдат обявени имената на министрите от новия кабинет, излъчени от четирите коалиционни партньори. Индикации за това дадоха делово проведените консултации между победилата на изборите политическа формация „Продължаваме промяната” с останалите три партии – „Демократична България”, БСП, „Има такъв народ”, участници в бъдещото управление на страната.

От проведените през миналата семица дискусии стана пределно ясно, че новата власт ще търси адекватни решения за справяне с дълбоко закотвените схеми за източване на европейски средства, покровителствани от политическите чадъри на досега управляващите в областта и на земеделието, и в производството на храни.

Борбата с корупцията сближи новите политици

С бърз ритъм ще се налага и скоростно въвеждане на електронното управление, за да нямаме по десет самостоятелно съществуващи регистри в министерството на земелието, Българската агенция за безопасност на храните, фонд „Земеделие” или Изпълнителната агенция по горите, между които обаче липсва всякаква връзка. Затова и контролът в сектора е на плачевно ниво, а реално работещият бизнес се задъхва от нелоялната конкуренция на „сивия сектор” в животновъдството и зеленчукопроизводството, в резултат на което вътрешният пазар е силно изкривен.

Да не говорим за вкопаните нелегални канали за внос на непроверени пресни плодове и зеленчуци от съседните държави, довели до фалита на стотици български фермери през последното десетилетие.

По всичко изглежда, че бъдещият министър на земеделието ще бъде излъчен от партията, спечелила най-много гласове в 47-я парламент. Първо, защото е важно управленецът да бъде финансист и второ - да е свързан с производството и преработката на селскостопанска продукция, като в същото време има точен поглед върху новите европейски политики.

Защото при толкова силно изкривен вътрешен пазар и обезлюдени селски райони единствено модерно мислещ млад бизнесмен би могъл да върне родното земеделие поне на позициите му от 70-те години на миналия век, когато зеленчукопроизводството на страната изпреварваше това на съседните балкански държави. А родният потребител не беше тровен с непроверени плодове и зеленчуци, каквато е сегашната практика.

Препоръките на хората с опит в сектора

Основният приоритет за бъдещия министър безспорно ще бъде как да преструктурира европейското и национално подпомагане, така че ресурсът, акумулиран от таваните на директните плащания, да се преориентира в подкрепа на младите хора или тези с иновативни идеи, които искат да градят експортно ориентиран бизнес. Като в същото време не разруши добре действащата машина в зърнопроизводството, на която се крепи експортният потенциал в агросектора.

Само след три дни се очаква да бъде свикано и първото заседание на 47-то Народно събрание. Да се надяваме, че партиите от статуквото най-после ще се озаптят и няма да стопират работата на бъдещия парламент!

Екатерина Стоилова

Новата генерация в земеделието се заема най-после със земеделието
53620
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Кубота представя трактор с мощност 22 к.с. в гамата Escorts-Kubota
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини